“Niet iedereen boven de Balkenende-norm is een BN-er, iedereen er beneden zeker niet”.
Behalve (Manuela), Jaques Herb dan. De BN-er zit gemiddeld op een uitstoot van 30 ton CO2 per jaar, ik zit op 8 ton en u op 10 ton, inclusief buitenboordmotor en grasmachine. Dit is niets vergeleken bij de “big-spenders”. Vaar je met je schip naar Monaco om de Grand-Prix te bekijken, en je laat hem een beetje uit de broek hangen daar, nou, dan zit je al gauw op 300 ton. Dat is dan inclusief een paar privévluchtjes naar Stuttgart om een verwaarloosde soa te behandelen of een ct-scannetje te doen. Buiten het gewoon BN-er zijn veroorzaken Pauw en Witteman een giga-effect. Wat doen die kolenstokers, ze nodigen mensen uit van diverse pluimage, ad random ogenschijnlijk en daar zit altijd wel iemand tussen die u interesseert. Puur vakmanschap zult u zeggen, maar u denkt niet aan uw klokthermostaat! Normaal stopt die om tien uur de kachel, zodat u om half elf uw pyama aantrekt en na Nova onder de wol duikt. Niet dus; P&W wordt weer te gek vanavond; u wilt persé Jan Marijnissen zien en of ’t-ie iets zegt over Agnes, die we allemaal iets te mager vinden. En hup, daar gaat de thermostaat, want Jan is pas om half twaalf aan de beurt en welk mens gaat er bij 18 graden naar de tv zitten kijken? Uw vrouw zal het een worst wezen, die kruipt onder de wol en verwisseld de dvd daar, terwijl het scherm aanfloept. Na een kwartiertje Rail-Away valt ze in slaap, zoniet de platte-plasma, die gaat als een straalkacheltje te keer, dichtbij haar knusse holletje…, hij vervangt u zogezegd.

Dit alles heb ik onderzocht met een nauwkeurigheid, die nog uitgaat boven de betrouwbaarheid van het klimaatrapport van het VN-klimaatpannel. Met dubble-check! En dan heb ik het nog niet eens over de brave-burger die zich zó ergert aan Femke dat hij van de weeromstuit, de sociale-contrôle is snurkend weggevallen, nog twee borrels neemt en een fricadel frituurt. Nee mezelf neem ik niet eens als voorbeeld. Waarom zou ik me rijk rekenen, ìk ben niet “broeikasgaseffectinkomensafhankelijk”, afgekort IPCC.
500, Zegge, vijfhonderd ton kolen extra verstoken alleen al de kolencentrales per avond als wij om elf uur de thermostaat weer hoger zetten, alleen al omdat ene Peter-R ruzie komt maken met een blonde, afwezige man met veertig virtuele kamerzetels. Op jaarbasis spuwen P&W zo 250.000 ton CO2 de lucht in, waarvan 150.000 ton onnodig en komen wij de andere dag met avalanche-oogjes op ons werk. Mijn buurman heeft een zoon, en diens voetbalmaat heeft een buurman die de kapitein kent van de sleepboot, die in de werkhaven van de Amer-centrale de duwbakken met 1000 ton kolen elk, aanmeert bij de centrale.
‘Wat doet het vanavond, kap.?”Frans Bauer en Pechtold’, en dan weten ze al genoeg; méér kolen voor de wal, ‘doe maar een bakkie extra’. Ik zei u toch:”dubble-check”.

Epiloog:
P&W verhogen het niveau van de zeespiegel en verlagen het niveau van de nachtspiegel en dat is niet evenwichtig.
Ergens in een kasteel in ons land belt een prins. Hij besteld een vliegtuig voor de andere dag.’Milaan lijkt ons leuk ja. Ja en dan terug via Genève, nog iets ophalen daar ja. Zet er maar twee taxi’s klaar, kan ze daar ook nog even shoppen. Perfect zeg’, hij zoekt zijn sigaartjes. Nu heb ik het natuurlijk niet over een kolenstoker, kom nou(!), mijn vader heeft nog in het oranjecomité van Stampersgat gediend. “Grootgebruiker honoris causa”, da’s netter. Bovendien weet hij alles van water, als het maar zoet is en laag staat.
Nee, P&W, dat zijn de stokers.
Onze ideale “Footprint”, bedraagt 3 ton CO2 uitstoot per jaar ongeveer, dan hebben we aan een globe genoeg en hoeft de derde wereldoorlog niet plaats te vinden. Zit je erboven, dan is het platanen planten geblazen.
P&W dient snel naar vroeg verplaatst, als de tv nog schemerlamp is en bijdraagt aan de verwarming van het pand. Plaats het desnoods kop aan kont met Albert Verlinde, in de luwte, vlak achter dé boulevard van Nederland.
En een geste naar Diederik; ‘vlak bij huis, daar kun je kolen sparen, die gletschers redden zich wel’.” Verbeter de wereld, begin bij de staatsomroep”. Aan jou-slimme man- draag ik dit rapport op, en niets tegen Jacqueline zeggen, anders is ze je weer voor. Mutsje op, weg bij die kachel, allez, on y va, campagnevoeren!


14 reacties

Avalanche · 10 februari 2010 op 11:47

Leuk stuk, Joop! Heb ervan genoten. Het nut van het veelvuldig gebruik van koppeltekens ontgaat me een beetje, zoals bijvoorbeeld in ‘big-spender’ of ‘platte-plasma.’ Ondanks de slordigheidjes wat betreft spelling en gebruik van leestekens, vind ik het weer een lekker stukje leesvoer.

En wat moet ik me voorstellen bij
[quote]avalanche-oogjes[/quote]? :lach:

dashuri · 10 februari 2010 op 11:57

Een nauwkeurigheid die men tegenwoordig zou duiden als ‘freaken’. (jongerentaal als ‘taluut’ in ‘talud’; men herkent zijn (pre)historie aan het taalgebruik) Waarom überhaupt nog uw leven door de sneeuw riskeren als er eventueel een vliegtuig op uw hoofd kan vallen?

PS Voor taal- en werkwoordfouten krijgen wij tegenwoordig -2 in l’enseignement belge. (“Hij besteld”? Gletschers? Allez on y va? We gaan, we gaan?)

Dashuri qui est bilingue comme flamand et surtout impitoyable (C)

Fem · 10 februari 2010 op 17:20

Er zit heel wat vaart in dit verhaal. Hier en daar zou je een klein beetje kunnen remmen om te voorkomen dat je uit de bocht vliegt, maar ik heb er (de tweede keer dat ik ‘m las want de eerste keer vloog ik te snel met je mee en miste daardoor het e.e.a.) van genoten en om moeten lachen 😀

Mien · 10 februari 2010 op 17:33

En dan is dit nog maar het topje van de ijsberg?
Mocht die ijsberg überhaupt bestaan.
Wie neemt het IPCC nog serieus na vandaag?
Milieu- en klimaatproblematiek, het blijft stinken.

Mien (is allang van de dennengeur af, want houdt rekening met het nageslacht)

joopvanpoll · 10 februari 2010 op 17:46

Beste Avalanche,
Het eerste wat ik las op Columnx was jouw beschrijving over jouw, naar jouw mening, te kleine ogen. Alsof kleine amandelen niet smaken…
Omdat ze groen zijn, dat schreef je, heb ik het niet vergeten. Ik vind groene ogen zo mooi, mijn blik ermee kruisen durf ik niet eens. Ik was van plan deze dwaasheid in de laatste versie van het stuk te veranderen in “kleine ogen”. Ik heb er overheen gelezen, zoals over zoveel tekortkomingen. Mijn “drive” wint het nog altijd van de nauwkeurigheid, de button “Reactie Posten”, trekt medogenloos aan me, en mijn drang om “output” te leveren is groot, en voer voor psychologen.
Groet, Joop.

joopvanpoll · 10 februari 2010 op 18:21

On y soit qui mal y pense…
Een gletscher is een smeltende gletsjer.
Een prins die besteld, staadt boven elcke wet.
Dashuri, en verder heeft u gelijk, het is slechts doodsgereutel.
salutations cordiaux, Joop.

joopvanpoll · 10 februari 2010 op 18:52

Ja, ik ben gretig, haastig en slordig en moet echt mijn bijdrage helemaal panklaar maken voordat ik het in dat kleine postzegeltje pers.
Laatst las ik dat een ernstige taalfout in je column net zo erg is als met een open gulp een receptie betreden. Dat zette mij aan het denken, het proces is nog gaande.
Groet, Joop.

joopvanpoll · 10 februari 2010 op 19:27

Mien,
Stinkt niet alles? vraag ik me wel eens vertwijfeld af.
Waar je ook in duikt, en wat meer van af gaat weten, dan blijken er de vreselijkste dingen mis te zijn. Al die theesoortjes van tegenwoordig, “herfst, storm, bosvruchten, minty marocco”, you name it, het is de “Chemische fabriek Naarden”, die de mélange verzorgt.
Alles “natuur-identiek”, heb je de impact van deze kreet al eens geprobeert te doorgronden?
Vanuit de -eerste verlenging van mijn happy hour-groet ik u,
Joop.

Emiliever · 10 februari 2010 op 19:54

Ik vind het een heel leuke column en zit me een beetje betrapt te voelen. Mijn thermostaat gaat om tien uur op nachtstand, dat betekent dat ik om een uur of elf toch echt in bed moet liggen, andes wordt het te koud. Inderdaad, ik zet hem tegenwoordig vaak om tien uur maar weer aan….Bah, wat zijn die P&W (en K&vdB) toch vaak aardig om te zien!

Avalanche · 10 februari 2010 op 21:32

Dag Joop,

Wat een eer; ik vind het geweldig en ben er een beetje stil van!

Hartelijke groet,
Avalanche

Fem · 11 februari 2010 op 11:33

[quote]Laatst las ik dat een ernstige taalfout in je column net zo erg is als met een open gulp een receptie betreden[/quote]

In dat geval mag ik mijn broek weleens ophijsen :hammer:

joopvanpoll · 12 februari 2010 op 09:44

Ophijsen?
Als je dat doet, en Dream On gaat staan, dan ontneem je een simpel mens zijn illusies en rest hem slechts waanzin.

Mien · 12 februari 2010 op 14:30

“Iek” den tiek … daarvan ga ik pas echt hollen …!

Mien Natuur (ruikt altijd lekker)

Chantalle · 13 februari 2010 op 20:58

Weer geweldig geschreven. Heel gek, maar iets in je schrijfstijl komt me bekend voor, alsof ik je al jaren ken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder