Ons koningshuis mag wat kosten. Wat de werkelijke kosten zijn dat weet niemand en wat onze regering betreft houden we dat nog een tijdje zo. De tweede kamer, RTL nieuws en de Rekenkamer hebben allemaal tevergeefs gevraagd om meer transparantie . Het antwoord van het kabinet is dat ze het op termijn wel een keertje uitzoeken en dan horen we het wel.
Dat er iets mis is met de hoeveelheid geld dat onze Koninklijke familie jaarlijks over de balk smijt lijkt mij wel duidelijk. Het schijnt dat er al gesproken wordt over het “geheim” van het kroondomein. Dit gesubsidieerde pretpark van het koningshuis, waar bij het adellijke jagen het gewone gepeupel uiteraard niet welkom is, blijkt met al zijn onroerend goed een ware melkkoe voor de oranjes te zijn. In 2005 is er een extra subsidie van een half miljoen euro gegeven om de munitieresten op te ruimen. Ik heb mij laten vertellen dat Willem Alexander door middel van de drijfjacht niet zelf de everzwijnen hoeft op te zoeken, maar dat hij ze op een presenteerblaadje krijgt voorgeschoteld, waarna hij ze in alle rust kan afschieten. Als hij nu ook nog te beroerd is om zijn eigen munitieresten op te ruimen dan is er toch wel iets mis lijkt mij. Over de Groene Draek zal ik verder niet uitweiden maar dat lijkt mij een vergelijkbaar verhaal.
Dat het koningshuis omgeven is door enige schimmigheid is natuurlijk niet verwonderlijk. Ze danken hun bestaan aan het feit dat ze ver boven het gewone volk zijn verheven en daar hoort natuurlijk niet bij dat je verantwoording aflegt over waar je je ruime toelagen van het rijk aan uitgeeft. Dat Balkenende een dweperige onderdanigheid aan de dag legt bij iedere kritische vraag over het koningshuis vind ik kwalijker. Alleen tegen Mabel durfde hij nog een beetje stoer te doen. Wat hem later natuurlijk wel een berisping van Beatrix heeft opgeleverd. Dus dat heeft hij snel af geleerd.
Wat mij betreft mag de monarchie vandaag nog worden opgeheven. Dit potsierlijke theatrale gekonkel is iets waar ik mij als Nederlander al heel lang voor schaam. Als bindmiddel voor de samenleving kunnen ze niet in de schaduw staan van bijvoorbeeld het Nederlandse elftal en verder heeft de kersttoespraak van de koningin meestal weinig om het lijf. Nu door alle huwelijken met “burger” meisjes het blauwe bloed wel erg verdund is gaat zelfs het adellijke sprookje niet meer op.
Laten we de monarchie vanaf nu maar beschouwen als ons cultureel erfgoed. De paleizen kunnen we ombouwen tot mooie musea waarin we kunnen zien in welke weelde onze voormalige niet gekozen heersers leefden. Van het kroondomein maken we een groot openluchtmuseum waar Willem Alexander, met zijn flink terug gebrachte toelage, zich verdienstelijk mag maken met het geven van rondleidingen en als watermanager de waterstanden controleert zodat die schattige everzwijntjes lekker kunnen spelen in de modderpoel.
Waarschijnlijk zal dit vredige tafereeltje er voorlopig nog wel niet komen. Zolang iedere kritische vraag over het koningshuis nog moeiteloos genegeerd kan worden zal het volk nog wel niet in opstand komen tegen dit soort misstanden.

David

Categorieën: Actualiteiten

2 reacties

arta · 15 juni 2008 op 17:08

Om eerlijk te zijn vond ik deze column niet zo lekker lezen door vrij veel kromme zinnen…
Wel een heerlijk actueel onderwerp waar de meningen sterk over verdeeld zijn.
Zelf ben ik niet echt tegen het koningshuis, al vind ik wel dat wij, als belastingbetalers, recht hebben op transparantie.
🙂

Neuskleuter · 18 juni 2008 op 11:26

[code]Als bindmiddel voor de samenleving kunnen ze niet in de schaduw staan van bijvoorbeeld het Nederlandse elftal[/code]
Dat klopt. Het koningshuis staat daar als bindmiddel namelijk boven. En als je boven iemand staat, kan je slechts in de schaduw staan als het licht van onder komt.

Dat het transparanter moet, ben ik het met je eens. Dat het kabinet ‘wel eens gaat bekijken hoeveel het nou eigenlijk kost’ ben ik het niet mee eens. De departementen hebben eigen financiëringspotjes met daarin weer eigen potjes voor het koninklijk huis, waardoor het uitzoeken wat lastiger gaat dan 1+1=2.

Ik ben het dus niet zo eens met de inhoud, de tekst klinkt als spreektaal. Dat komt misschien door toevoegingen als ‘lijkt mij’ en ‘laten we’ en ‘wat mij betreft’. Als je deze kreten weglaat en je mening feitelijker presenteert, komt het sterker over.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder