[i]NIEUW. Een zelfdenkende shampoo met witte truffel, diamant en meteoriet.[/i] Dames en heren, komt dat zien! Dit is de ultieme shampoo. De ingrediënten geven het haar alle vereiste bestanddelen en de shampoo bepaalt zélf wat nodig is en laat de bewuste bestanddelen achter. Eén shampoo voor alle haarsoorten. Nooit meer een bad hair day! Kwakzalvers gaan met hun tijd mee. Waren het in vroeger tijden groezelige mannetjes die van stad naar stad trokken om illegaal vanuit een krakkemikkige kar met fabelachtige verhalen de meest ondefinieerbaar gekleurde en ruikende goedjes aan goedgelovige slachtoffers te slijten, en om de onvermijdelijke represailles van een al snel uit de verstandsverbijstering ontwaakt gepeupel voor te blijven, tegenwoordig zijn het strak in het pak zittende marketeers bij grote cosmeticabedrijven die volkomen legaal met gelikte reclames felgekleurde en welriekende producten aan consumenten slijten, en die van diezelfde consument geen helder moment te vrezen lijken te hebben.

We hebben ons inmiddels al laten aanpraten een groot deel van de schijf van vijf in ons haar te smeren, of toch op z’n minst een gemiddelde fruithandel. En leg hongerig Afrika maar eens uit waarom jij boter op je hoofd hebt. Toch blijven wij reikhalzend uitkijken naar de volgende magische formule en de bijbehorende Disneyaanse logica.

Zo kwam de shampoo met bamboe. Want bamboe bestaat uit veerkrachtige vezels, dus daar krijg je veerkrachtig haar van.

Spannend. Wat ik niet zo goed begrijp, is waarom deze eigenschap overdraagbaar is naar mijn haar. Bamboe is ook een zelden bloeiende, snelgroeiende en eetbare plant. Wordt mijn haar nu ook zelden bloeiend, snelgroeiend en eetbaar? En mag ik, nu bamboe sterk in opkomst is als tuinplant, concluderen dat ik binnenkort naar een huis met een gazon ga verhuizen? Bamboevezels zijn blijkbaar nog niet half zo rekbaar als de goedgelovigheid die de consument wordt toegedicht.

Toen kwam de shampoo met diamant. Want diamant schittert zo mooi, dus daar krijg je glanzend haar van.

Briljant. Blijkbaar heb ik mijn lesje nog niet geleerd, want wederom begrijp ik niet waarom deze eigenschap overdraagbaar is naar mijn haar. Daarnaast lijkt het mij onwenselijk om het gruis van het hardste natuurlijke gesteente, dat in allerlei toepassingen dan ook dienst doet als polijstmiddel, over de hoofdhuid te wrijven. Wie wil er in deze ziekelijke tijden, hoe minuscuul ook, gaatjes in zijn hoofd?

Maar nu is er dus de shampoo die alle andere shampoos overbodig maakt. En daarmee dan ook aan al die onzinnige shampooreclames. Dus allemaal naar de winkel en kopen dat wondermiddel! Het kost je wel € 275, maar daarvoor krijg je dan een tweedelige shampooset waarmee je wel vijftig keer je haar kunt wassen. Wel vijftig keer. Da’s slechts € 5,50 per wasbeurt.

Hmm. Wie serieus van plan is zich dit goedje te laten aansmeren, zou volgens mij beter op zoek kunnen gaan naar een goed hechtende conditioner… tegen het gaatje in zijn hoofd.

Categorieën: Algemeen

7 reacties

Dees · 5 december 2009 op 19:11

Jeminee Sneeuwgans! Heerlijk scherp, met een rotvaart en humor. Absolute topcolumn. Is dit je eerste? Want laat dit maar niet de laatste zijn. Erg goed :duimop:

KawaSutra · 6 december 2009 op 02:38

Ik raad je toch aan die laatste zin te schrappen en direct te solliciteren als PR-manager van dit, naar ik begrijp, geweldig innovatieve verzorgingsproduct.
Die conditioner is trouwens ook een gat in de markt! 😀
Prima column!

SIMBA · 6 december 2009 op 08:17

:hammer: Ik heb dit stuk met huid en haar in me opgenomen en ik vind het zo jammer dat de Sint al weg is want ik had graag een fles truffelshampoo op mijn verlanglijstje gezet. 😀

Kwiezel · 6 december 2009 op 10:37

Prima column, leuk! Onvoorstelbaar eigenlijk wat we ons allemaal aan (en in) laten smeren.
Klein puntje van kritiek: de zin in de tweede alinea is wel heeeeel erg lang…

Sneeuwgans · 6 december 2009 op 16:50

@Kwiezel: Dank voor de kritiek. Ik had wel overwogen om die zin op te knippen, maar ik was bang dat die daarmee aan vaart en humor zou inboeten. Dus bij wijze van Reveaans experimentje heb ik ‘m laten staan.

pally · 6 december 2009 op 22:08

Heel goed, met lekkere sneltreinvaart!
En inderdaad, dat idiote gewauwel over wat er allemaal voor rotzooi in die shampoo’s zit. Je zou haast weer groene zeep in je haar willen smeren…. 😉

arta · 7 december 2009 op 22:01

Whaaa, humor!
🙂

Geef een antwoord