Iedereen gun ik zijn hobby. Maakt niet uit welke. Als je mij er maar niet een feestje lang mee aan mijn oor zeurt, tot in alle details. Leef je uit, zou ik zeggen. Ik ben meestal een verdraagzaam mens. Zeker met een slok op. Vanochtend echter, met een gewone slok thee nog half op mijn tong, spuugde ik hem bijna op de krant weer uit. Ik kon mijn ogen niet geloven. Voor 75 euro kun je je op laten sluiten in een echte doodskist en je begraafwens in vervulling laten gaan.
Bedacht door een zekere Edward Daams, kunstenaar van beroep. Hij heeft een installatie laten aanbrengen in zijn achtertuin in Exterveenschekanaal – nou ja, zo’n plaatsnaam is al bijna een excuus – waar je je levend kan laten begraven. En wie zou dat nou niet willen?
Je zal toch wel gek zijn om zoiets te laten lopen als je de kans krijgt?

‘De constructie bestaat uit een anderhalve meter diepe, rechthoekige kuil, met op de bodem een doodskist. Het gat wordt afgesloten door een blok beton van 3500 kilo, dat met behulp van een kraan in positie kan worden gebracht’. Zo vertelt de krant mij op mijn bijna nuchtere maag, die wel nuchter zal blijven ook.
Er zit een video-installatie in de kist zodat degenen die aan het graf trappelend van ongeduld staan te wachten, de begravene op een videoscherm kunnen gade slaan.

De kunstenaar zelf vindt het helemaal geen bizar idee. Hij beweert zelfs dat zijn ’Fun Bury’
niks met de dood te maken heeft, maar meer zoiets is als bungeejumping. Gewoon voor de sport.
‘Het is ook erg veilig, In tijd van nood druk je op de knop en binnen een minuut ben je weer bovengronds, wat geregeld gebeurt’, aldus deze doodgraver voor de levenden. Het loopt zó goed, dat hij alles weer wil verkopen. Aan een pretpark bijvoorbeeld. Hij is met pensioen en verlangt naar rust. Nou ja, dat lijkt mij niet zo moeilijk. Hij kan zich toch gewoon levend laten begraven en niet op de knop drukken? Zo gepiept.

En verkopen aan een pretpark? Ik denk eerder aan een begrafenisondernemer die proefavonden organiseert. De aspirant doden kunnen dan even uitproberen of begraven is wat ze willen. Anders wordt het cremeren als het niet bevalt, want proefbranden lijkt mij tamelijk definitief.
Of zou je misschien ook een uurtje met een brandvrije verpakking in een verbrandingsoven kunnen?Kijken hoe vlammen om je heen bevallen?
Dan kan het een hele proefdag worden inclusief lunch met de gezellige doelgroep.

Ik ga maar douchen, dat ontbijt wordt niks vandaag.
Vanmiddag maar een boterham meer.
Ik laat me toch niet kisten?

Categorieën: Actualiteiten

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

15 reacties

SIMBA · 19 december 2008 op 08:22

Het moet niet gekker worden, wat een idioterie!
Leuke titel!

lisa-marie · 19 december 2008 op 09:07

Gelukkig had ik mijn ontbijt al op.
Wat bizar, het moet ook niet gekker worden.
Goed neergezet!
En hier moest ik wel even om grinniken:
[quote]Ik denk eerder aan een begrafenisondernemer die proefavonden organiseert. De aspirant doden kunnen dan even uitproberen of begraven is wat ze willen. Anders wordt het cremeren als het niet bevalt, want proefbranden lijkt mij tamelijk definitief.[/quote]

Troy · 19 december 2008 op 09:24

Hmm, ik denk dat ik dan toch nog liever zou gaan bungeejumpen, hoewel dat ook niet bepaald mijn ding is. Maar als ik moet kiezen tussen levend begraven worden of levend gecremeerd, dan is de keuze wel weer gemakkelijk! :pint:

Ik merk trouwens dat je schrijfstijl een stuk directer en minder bloemrijk begint te worden de laatste tijd. Deze schrijfstijl vind ik geestig en vermakelijk. Je meer poetische teksten vind ik vooral mooi.

Ma3anne · 19 december 2008 op 09:32

Ik denk, dat je nu de juiste toon te pakken hebt voor een echte column. Lekker gemakkelijk leesbaar, geen zijpaden, geestig en de inhoud blijft hangen. Hangen? Brrr….. dan liever de grond in. :hammer:

giobro8 · 19 december 2008 op 10:34

Wat een leuke column om te lezen, ik moest er echt even om lachen, leuk gedaan

anneda · 19 december 2008 op 10:45

Haha. Erg leuke column 😀

Anne · 19 december 2008 op 13:50

Boosheid en afkeer zijn goede brandstoffen voor jou 😀

Mien · 19 december 2008 op 15:00

Oefening baart kunst.
En wat een wedergeboorte!

Scherp geschreven, Pally!

Mien

arta · 19 december 2008 op 15:53

Errug, errug leuk, Pally.
Ik laat me liever ondersneeuwen dan kisten…:-D

trawant · 19 december 2008 op 16:11

Misschien kun je binnenkort ook even proefdood, gewoon om te kijken of er iets is aan de andere kant en of ’t je bevalt.
Bizar bericht, pittig en kraakhelder beschreven…! :hammer:

Neuskleuter · 19 december 2008 op 19:36

Dat levend begraven? Ik moet er niet aan denken!

Ik heb blauw gelegen om de opmerking die Lisa-Marie al heeft gequote! En ik sluit me ook volkomen aan bij Troy. Wat een heerlijk scherpe column. Ik denk gelijk ook aan je vleermuismannencolumn, die ook al zo lekker humoristisch en scherp was na een absurd persbericht.

Deze Pally zie ik graag meer ter afwisseling van je sfeervolle columns en reisverhalen!

KawaSutra · 20 december 2008 op 02:19

Niks mis met de nieuwe Pally, inderdaad.
Maar de ware columnist spreekt ook uit ervaring. Nog niet uitgeprobeerd Pally? 😀

doemaar88 · 20 december 2008 op 09:25

Sterk stuk, goed geschreven!

pally · 20 december 2008 op 14:42

Heel veel dank voor alle reacties.
Het is waar dat hier een beetje een andere Pally om de hoek kwam kijken. Misschien omdat het meteen vanuit het gelezen stukje, in een uurtje geschreven is. Heel direct gereageerd dus. Sommige onderwerpen lenen zich daar voor.
Enne Kawa, jij bent óók columnist, zullen we dan samen gaan? 😀
groet van Pally’, die iedereen fijne dagen wenst. :kus:

DirkJan2 · 22 december 2008 op 18:12

Twee mooie dingen aan deze column,
– de titel
– en het artikel waar deze columns op gebaseerd is.

Mist
– humor
– passend einde.

succes

Geef een reactie

Avatar plaatshouder