Op 26 april 1986 vond een enorme kernramp plaats in de toenmalige Sovjet-Unie. Plotseling kende iedereen de naam Tsjnernobyl. Schattingen van het aantal mensen dat aan de gevolgen van de ramp is overleden, variëren sterk. Alleen al tot 1994 zouden zeker 125.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van radioactieve besmetting en zouden er ruim 3,5 miljoen door getroffen zijn. Van de 300.000 militairen en ‘vrijwilligers’ die bij de ramp werden ingezet zijn ca. 30.000 mensen overleden, waarvan 38 procent (ca. 11.400) door zelfmoord…

Naast huidkanker is ook bloedkanker (leukemie) een mogelijk gevolg van straling. Dat is bekend uit onderzoek naar de gevolgen van de (militair zinloze en veel dasastreuzere) atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en naar de gevolgen van ongelukken waarbij radioactieve straling vrijkwam. Tsjernobyl heeft de twijfelachtige eer het meest bekend te zijn geworden en nog steeds worden in Japan kinderen geboren met erfelijke afwijkingen als gevolg van de twee Amerikaanse atoomaanvallen. Toch wint de roep om ‘vreedzame’ toepassing van kernenergie weer veld. Kernenergie is immers een ‘schone zaak’? Onze kerncentrales zijn immers veiliger dan de verouderde centrale van Tsjnernobyl? Als er onverhoopt tóch een ongeluk plaatsvindt, kunnen de gevolgen echter rampzalig zijn. Generaties lang zullen mensen en dieren met ernstige lichamelijke afwijkingen worden geboren. Duizenden jaren zo niet langer zullen de gevolgen zich laten gelden. Is geldelijk gewin (want daar draait het hier om) dit alles waard?
Geleerden en technici werken hard aan alternatieven. In plaats van geld weg te gooien aan levensgevaarlijke en ziekmakende kernenergie zouden dezelfde hoeveelheden geld, middelen en mensen ingezet kunnen worden om veilige en schone alternatieve te ontwikkelen. Dan zouden de slachtoffers van Tsjernobyl, waaronder óók jonge kinderen in ons land, niet helemáál voor niets zijn gestorven.

© Jan Bontje 2006

bontje | haiku

stil, te stil, stilte…
Tsjernobyl slaat in
als een bom

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

Dees · 2 mei 2006 op 18:40

Anders en toch hetzelfde. Twee versies opgestuurd?

Maar het blijft een goed onderwerp om over te schrijven. 😉

EDIT En te lezen natuurlijk…

Blutz · 3 mei 2006 op 11:59

Goed geschreven column,

Hoewel kernenergie slecht bekend staat zijn er maar een beperkt aantal ongelukken geweest waarvan tjernobyl de bekendste. Dit ongeluk is echter gebeurd door een test waar de reactor niet verkeerd op reageerde (plus menselijke fouten). De reactor zelf was veilig voor het doel waar het bedoeld voor was.

Tevens zijn er al technieken waarmee de schadelijkheid van kernafval tot 90% kan worden teruggebracht. Bij het terugbrengen van deze schadelijkheid wordt tevens energie opgewekt.

Kernenergie is dus niet alleen maar bad-news. Gezien de stijgende energie vraag, zal kernenergie in de nabije toekomst zelfs een grote rol gaan spelen.

Mosje · 3 mei 2006 op 21:22

De negatieve gevolgen van kernenergie zijn enorm. Er verschijnen zomaar spontaan mutaties van eerder verschenen columns. Heel griezelig.
😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder