‘Ja, soms pijpte ik zo’n jongen wel eens, gewoon, weet-je, anders dan ziet hij je toch niet staan, weet-je, want jongens van 17 hebben verder niks met meisjes van 13. Want ja, weet-je, dat is toch zo?’ Enkele beelden van een hedendaagse disco vullen het scherm en ik zie hoe een meisje drooggeneukt wordt door twee puistenkoppen. Eentje voor en eentje achter het kind. Zij draait met haar kont en schuurt tegen de pikkies.

‘Ja, weet-je, als je een jongen leuk vindt dan ga je schuren’ zo verklaart de geïnterviewde tienerbitch. ‘Als het oogcontact goed is, dan ga je naar hem toe en dan schuur je hem. Dus… Ja en soms ga je dan ook met hem neuken. Maar soms willen zijn vrienden dan ook met je neuken en dat vind ik niet altijd leuk’.

Het item ging over seks. Maar dat had je wellicht al begrepen. Het schijnt dat, door de hedendaagse MTV-cultuur, jongeren niet zozeer eerder aan seks beginnen maar er wel op een veel hardere manier mee omgaan. Ik was als tiener wel bezig met neuken maar dan toch vooral in gedachten en in mijn vuistje. Je was godverdomme blij als je eens aan een tiet mocht voelen. Pijpen? Jezus, dat hadden we wel in de boekjes gezien maar het kwam op de een of andere manier niet in ons op om je pisbuis bij een kleuter in haar bek te stoppen.

Nogmaals, je was echt de koning te rijk als je aan haar tieten had mogen zitten en dan was de interessantheidswaarde van je opschepperij onder vrienden ook nog alleen indrukwekkend als het wicht tieten hàd. In die tijd hadden de banga’s, bitches, hoeren, sletten (sorrie dames, maar ik quote nu even de hedendaagse jongetjes uit een uitzending van Zembla en dan ben ik de smerigste benamingen alweer vergeten) nauwelijks tieten. Tegenwoordig hebben meisjes van 13 joekels. Ik zou bijna zeggen dat ik godgeloeiende in de verkeerde tijd ben geboren. Nú had ik 14 moeten zijn! Nú had ik willen puberen! Walhalla! Ongelooflijk hoeveel zaad ik nu aan een zakdoek verspild heb. Dat had dan allemaal in en op zo’n lekker jong lijf gesmeerd kunnen worden. Wat een zonde. Wat een verspilling.

Maar toch mis ik hier iets…

In de uitzending zijn een stuk of vijftien jongens en meisjes aan het woord geweest. Ze praten vrijuit over alles wat ze met elkaar doen. Maar ik mis één aspect. IK HEB NIEMAND HOREN ZEGGEN DAT HIJ OF ZIJ HET OOK LEKKER VINDT! Seks heeft blijkbaar weinig met lekker te maken maar alles met status. ‘Jij bent mijn bitch en ik doe met jou wat ik wil…’ of ‘Hij is mijn pimp (hoogste rang in Klein Pikkieland) en hij houdt van mij…’ Jongens ambieëren de ‘pimpstatus’ en meisjes zijn hoeren. Ze worden gebruikt en misbruikt en vinden dat zelfs OK.

Groepsverkrachting is vaak het eindstation. Dan pas schijnt er bij zo’n kind iets te knappen. Aangifte doet ze niet, uit angst voor een mes tussen haar ribben. De vader van het kind neemt het gelaten. ‘De maatschappij is het schuld!’ zegt hij. Ik vind dat hij daar gelijk in heeft maar wel even vergeet dat hij zelf een onderdeel is van die maatschappij. Hij behoort tot die generatie opvoeders die het zover heeft laten komen. Mèt hem zullen veel vaders niet willen weten dat hun kleine 13-jarige oogappeltje op zaterdagavond het zuigertje van de groep is. Get real mister! Her soul belongs to Jezus, het as belongs to me!

Nee, ik geloof dat ik er toch niet zo heel rouwig om ben dat ik nu geen puber meer ben. Ik realiseer me dat ik als kersverse opvoeder een zware taak op me heb genomen. Ik verwacht niet anders dan dat die kleine aap van me ook ooit zo’n geil snotjong wordt als zijn ouwe heer. Ik hoop wel dat hij dan één ding niet vergeet: meisjes van 13 verdienen meer dan wat ze nu krijgen…

Respect!


38 reacties

Eddy Kielema · 18 mei 2005 op 12:20

Tja, het lijkt erop dat de klok akelig ver teruggezet wordt door deze ontwikkeling. Overigens denk ik niet de ‘MTV-cultuur’ (vreemde naam trouwens) in alle geledingen van de jeugd is doorgedrongen. Volgens mij gaat het om een groep kansarmere jongeren waarbij alles draait om ‘status’ en daarin lijkt in de loop der jaren niet zoveel veranderd. Maar dat is slechts een veronderstelling.

Wright · 18 mei 2005 op 12:47

Snoeiharde column!

Woonachtig in Utopia met de dichtstbijzijnde disco op 15 km afstand, is het verhaal wat je hier hebt neergezet alleen herkenbaar van TV en nieuwsbladen.
Of dit nu een doosnede is van de gemiddelde tiener denk en hoop ik niet!
Kan slechts naar mijn eigen tienerdochters, 13 en 15 jaar oud kijken.
Oudste heeft al 9 maanden intensief contact met een jongen van dezelfde leeftijd en ik geniet van de manier waarop ze met elkaar omgaan. Liefdevol en met respect. Ik zag een vriendschap uitgroeien tot een heftige verliefdheid nu, en het zal wel niet lang meer duren voordat
[i]het[/i] zal gebeuren.
Misschien wel jong, maar mijn zege heeft ze. Liever zo dan in bovenstaande beschreven.
Sex om status en erbij horen, wat een gemis.
Als dit het gevolg is van het als maar individulistischer worden van onze maatschappij, als je nog zo weinig betrokken bent met het doen en laten van je kind, dan heb je voor mij als ouder gruwelijk gefaald.

sally · 18 mei 2005 op 14:51

Ook ik ben er van overtuigd dat dit niet het beeld is van de gemiddelde tiener.
Het heeft alles met opvoeding te maken en omgaan met…
Mijn kinderen spraken al zo frank en vrij over alle facetten van de sex vanaf een jaar of 13, dat ik er soms rooie oortjes van kreeg.
Wat dat betreft heb ik wel wat gemist in mijn jeugd.
Maar zodra het op zelf doen aan kwam, waren ze voorzichtig genoeg en respectvol. Beide zijn ze zelfs heel blij dat ze een meisje hebben getroffen waarbij zij de eerte waren.Dus ook dat telt tegenwoordig nog wel.
Zoals jij het gezien hebt is extreem de andere kant.
Ook dat bestaat. Helaas…

liefs
Sally

Ma3anne · 18 mei 2005 op 14:59

Ik hoop en denk ook dat het excessen zijn. Maar buiten dat is het natuurlijk afgrijselijk dat zulke jonge kinderen al zo vreselijk de weg kwijt zijn.

Goed en keihard neergezet, Viking. We mogen onszelf wel eens gaan afvragen hoe het zover heeft kunnen komen allemaal. En vooral oplossingen gaan bedenken…

champagne · 18 mei 2005 op 15:21

In de uitzending werd benoemd dat het vooral jongeren zijn die van huis uit niet de voorlichting, normen/ waarden mee hebben gekregen wat betreft omgang met seksualiteit en respect voor de ander.(soms ook door de cultuur bepaald) Vanuit dat gemis denken ze dat hetgeen ze op mtv in de R&B clips zien of in pornofilms, de norm is.
Wat mij ook bijbleef was de reaktie van een dertienjarige jongen die mee had gedaan aan bedreiging en (groeps)verkrachting.Hij zei: “ik wist niet dat dit verkrachten was. Ik dacht dat een verkrachting iets is waarbij je iemand in elkaar slaat, de bosjes insleurt en er dan seks mee hebt (…). Hij had haar alleen gedreigd te slaan wanneer ze niet met hem zou neuken, en uit angst kwam het meisje dan naar hem toe. Hij was ermee opgehouden omdat hij het niet leuk vond haar steeds weet te moeten bedreigen…

Mijn eigen twee pubers zijn gelukkig bezig met dingen op seksueel gebied die passen bij hun leeftijd. Ze voelen zich vrij om vragen te stellen of een gesprek over seks & relaties aan te gaan met me. Maar ik hoor soms inderdaad van mijn dochter dat er meiden zijn die alles doen voor de aandacht. Zij keurt dit af en stelt haar grenzen. Gelukkig maar… 🙂

Dees · 18 mei 2005 op 15:36

Zelf denk ik dat het heel wat meer voorkomt dan ‘slechts’ bij ‘kansarme jongeren zonder normen en waarden’. En ja, het meest verbaasd staan de ouders dan nog wel. Hun oogappeltje doet zoiets niet. Maar ondertussen…

Was behoorlijk onder de indruk van de uitzending hierover. Vrolijk word je er niet van. Niet van de jongens en ook niet van de meisjes die het braaf opnamen voor de jongens: ‘als ik een jongen zou zijn, zou ik hetzelfde doen’, zei eentje. Tsja…. Geen beginnen meer aan het opbouwen van een stukje (zelf-)respect, lijkt het.

Misschien toch maar eens meegaan in het voorstel van Maya Angelou: stop ze in een kooi, gooi er af en toe rauw vlees in (niet in de zin van vrouwvlees) en laat ze eruit tegen de tijd dat ze een jaar of eenentwintig zijn. Zien we dan wel verder.

Kees Schilder · 18 mei 2005 op 19:06

Schaf om te beginnen de TV dan ook af.Op die debiele buis leren ze niet anders dan hardheid.Jammer.
Goeie column Vik

Bakema_NL · 18 mei 2005 op 19:25

Kolere, keihard lachen……….om iets waarvan het lachen je eigenlijk hoort te vergaan, maar dat kwam aan het einde van dit stukje wel weer goed…..en natuurlijk weet ik dat het bittere ernst is.
Voor diegenen die denken dat dit slechts excessen zijn die sporadisch voorkomen. Helaas, dan leef je in een droomwereld. En als je denkt dat jouw kroost keurig netjes is en zich niet inlaat met dit soort zaken, of andere zaken waar je toch eigenlijk niet zo vrolijk van zou worden……….dan hoop ik vooral dat dat ook zo is, maar je gelooft toch zeker niet dat ze je wijzer maken dan je bent he?
Dit is iets meer dan excessen en ja, het komt waarschijnlijk vooral voor in een bepaalde laag van de bevolking……..en daar kan ik ook weer iets anders bij halen, maar ach dan word je toch maar weer racist genoemd, dus dat doen we dan maar niet………..maar ik weet wel beter.

Raindog · 18 mei 2005 op 20:14

Bakema, zelfverzekerd als altijd ;-).

Als het tongen-los-maak-effect iets zegt over de kwaliteit van een column – en zelf denk ik dat dit het geval is – dan moet dit wel een keigoeie column zijn. Kinderloos als ik ben hou ik de mijne maar even in het gareel. Zeker ook omdat dit schijnbaar niet zoveel meer te maken heeft met het gedateerde sprookje van Paul van Vliet en dat vermoedelijk pas menes wordt als je zelf meisjes en jongens hebt die nog dertien moeten worden. Hoe dan ook: topcolumn!

Wright · 18 mei 2005 op 22:21

[quote]En als je denkt dat jouw kroost keurig netjes is en zich niet inlaat met dit soort zaken, of andere zaken waar je toch eigenlijk niet zo vrolijk van zou worden……….dan hoop ik vooral dat dat ook zo is, maar je gelooft toch zeker niet dat ze je wijzer maken dan je bent he?[/quote]

Geloof het of niet Bakema, ik weet héél precies waar mijn kinderen mee bezig zijn.
Kwestie van vertrouwen en respect over en weer, niet veroordelen, maar meedenken en vooral veel communiceren.
En ze maken me vaak wijzer dan ik ben, absoluut!

Ma3anne · 18 mei 2005 op 22:29

@Bakema
[quote]En als je denkt dat jouw kroost keurig netjes is en zich niet inlaat met dit soort zaken, of andere zaken waar je toch eigenlijk niet zo vrolijk van zou worden……….dan hoop ik vooral dat dat ook zo is, maar je gelooft toch zeker niet dat ze je wijzer maken dan je bent he?[/quote]

Hier gaan ze af en toe de fout in (net zoals ik zelf overigens) en praten erover, zonder dat ik meteen met vingertjes ga wijzen of ze veroordeel of boos word. Dat schept openheid en wederzijds vertrouwen en respect. En ja, dat bestaat ook, Bakema, al zul jij dat wellicht niet geloven.

pepe · 18 mei 2005 op 22:36

[quote]Nee, ik geloof dat ik er toch niet zo heel rouwig om ben dat ik nu geen puber meer ben.[/quote]

Ook ik ben blij ik geen 13 meer ben 😉
Een dochter van 13 heb ik ook ooit gehad, maar die is nu wat groter.
Mooie column Viking, en heel veel suc6 met het grootbrengen van jullie zoon, gaat vast wel goed komen.

KingArthur · 18 mei 2005 op 22:53

Het mag misschien niet de normale omgangsvorm zijn van alledag voor de meesten, mag ik hopen. Toch is deze belachelijk tendens ingezet en inderdaad verrekte goed door je neergezet Viking! Lof!

Tering, ik had me nog zo voorgenomen om kritisch te zijn.

Bakema_NL · 18 mei 2005 op 23:35

@Ma3anne….
Leer eens lezen of laat je mening over mij je niet zo verblinden dame, je kunt uit mijn tekst wel halen dat ik wel geloof dat dat bestaat…….kwestie van even je gekleurde brilletje afzetten. Fijne avond verder. 🙂

Ma3anne · 19 mei 2005 op 00:14

Off topic @Bakema.
Toch netjes, dat je me met ‘dame’ aanspreekt. 😀

melady · 19 mei 2005 op 00:15

[quote]Of dit nu een doosnede is van de gemiddelde tiener denk en hoop ik niet![/quote]:

Een geilweldige typfout van Wright waar ik net zo hard om lachen moest als de schrijfstijl en toon van je prachtige column.:-D 😀

Ik werk veel met probleemjongeren en juist daar hoor je de meest bizarre verhalen.
Soms schrijnend,soms hartverscheurend, soms overdreven. Maar eigenlijk altijd uit probleemgezinnen.

Ik heb een ‘snotjong’van 14 die alleen maar bezig is met skaten en een heel heel klein beetje met school,eenmaal in een disco geweest, totale desinteresse. Het is een heerlijk puberjochie.
Kwestie van geluk? Opvoeding? Openheid? Humor?

melady 🙂

Bakema_NL · 19 mei 2005 op 01:13

@ Ma3anne…

Tja, ik heb ook al zo’n voorbeeldige opvoeding genoten en ben nooit van het paadje afgeweken. 😀

KawaSutra · 19 mei 2005 op 01:37

Zoals misschien verondersteld zit ik nogal eens achter mijn computer. Onze kinderen hebben vaak niet eens in de gaten dat ik er ben. Ik hoor ze vaak in discussie met elkaar of met vriendinnen over dit soort onderwerpen. Het valt me daarbij op dat er meer sociale controle onderling is dan je zou denken. Klasgenoten met wisselende seksuele contacten vallen juist daardoor buiten de groep en worden zeker niet geïdealiseerd. Door dat onderling te bespreken weten ze ook veel duidelijker een eigen standpunt in te nemen en daarin standvastig te zijn. Uiteindelijk zien ze van nabij wat het resultaat is van een losbandige levensstijl.

Helaas moet ik het met Kees Schilder eens zijn. De grenzen van normen en waarden zijn met succes door onze kijkcijfergeile tv-producenten verlegd, er komt schijnbaar geen eind aan. M.n. de dagelijkse soaps die al door 9-jarigen verslonden worden hebben een enorme brainwave tot gevolg in de gedachtenontwikkeling van onze pubers. Ze weten niet beter want het hoort zo.
En plotseling worden we wakker geschud. Wat is er met onze jeugd aan de hand? Hoe zou dat nou komen!

Misschien is er nog een lichtpuntje. Waar wij vroeger als puber nooit over durfden te praten is nu een van de belangrijkste onderwerpen van discussie. Hopelijk worden ze daar wijzer van.

Louise · 19 mei 2005 op 07:13

Klare taal, Viking! En daar houd ik van. Dat er een verschuiving plaatsvindt als het gaat om respect, lijkt me duidelijk. Gelukkig zijn er onder de pubers nu ook nog net zoveel verschillen als dat er mensen zijn.
Maar inderdaad, het wordt er allemaal niet gemakkelijk op.

Wright · 19 mei 2005 op 07:56

[quote]Een geilweldige typfout van Wright [/quote] :laugh:

Sorry Melady, maar typefout fout schrijven…… 😀

viking · 19 mei 2005 op 09:18

Ik vind het wel typisch hoeveel mensen meteen in een soort verdediging schieten; ‘het zijn uitwassen en komt alleen voor onder een klein groepje kansarmen’. Dit gaat gelijk op met ‘mijn kinderen doen zoiets niet’. En dat zal in net zoveel gevallen kloppen als dat het niet klopt.

Klopt toch?

Ma3anne · 19 mei 2005 op 09:45

Klopt.

viking · 19 mei 2005 op 11:14

… en dus kunnen, puur statistisch gezien, enkelen onder jullie stoppen met jezelf iets wijs te maken…

🙁

Wright · 19 mei 2005 op 11:35

Dan moet je wel met cijfers komen, Viking.
En waarschijnlijk zal dan blijken
dat ‘statistisch gezien’ de kans erg klein is dat enkelen zich hier iets wijsmaken. 😀

Bakema_NL · 19 mei 2005 op 12:02

[quote]Ik vind het wel typisch hoeveel mensen meteen in een soort verdediging schieten; ‘het zijn uitwassen en komt alleen voor onder een klein groepje kansarmen’. Dit gaat gelijk op met ‘mijn kinderen doen zoiets niet’. En dat zal in net zoveel gevallen kloppen als dat het niet klopt.[/quote]

Juist Viking……….precies wat ik aangaf in mijn reaktie eigenlijk, alleen anders verwoord.
Grappig dat Ma3anne jou wel gelijk geeft en mij niet, terwijl we eigenlijk hetzelfde zeggen, maar ook dat heb ik al aangehaald. 🙂

Dees · 19 mei 2005 op 12:07

[quote]’het zijn uitwassen en komt alleen voor onder een klein groepje kansarmen’. Dit gaat gelijk op met ‘mijn kinderen doen zoiets niet’. En dat zal in net zoveel gevallen kloppen als dat het niet klopt.[/quote]

Misschien is dat wel het grootste probleem met huidige kinderen / pubers en hun ouders. Ouders hebben vaak een te hoge pet op van hun kroost, met bijbehorende blinde vlekken. Ga maar eens in het onderwijs kijken. Veel ouders geloven niet eens dat hun kind misschien zijn huiswerk wel eens niet maakt. Laat staan dat ze iets (willen) weten over drank-, drugsmisbruik, of de praktijken waar het in desbetreffende reportage over ging. Naïef. En dat geldt zéker niet alleen voor allochtonen en een klein select groepje kansarmen.

Bakema_NL · 19 mei 2005 op 12:57

Helemaal juist desaparecida, geld inderdaad voor iedereen, misschien wel met name voor Hollandse ouders.
Mijn zoontje moest een half jaartje naar logopedie en daar stemden wij meteen mee in. Daar was men haast verbaasd over, want er waren zoveel ouders die dat allemaal maar onzin vonden, hun kind had dat niet nodig.

champagne · 19 mei 2005 op 18:23

[quote]het komt waarschijnlijk vooral voor in een bepaalde laag van de bevolking……..en daar kan ik ook weer iets anders bij halen, maar ach dan word je toch maar weer racist genoemd,[/quote] en [quote]Helemaal juist desaparecida, geld inderdaad voor iedereen, misschien wel met name voor Hollandse ouders.[/quote]

Uhhh, snap jij het, snap ik het??? 😕

Bakema_NL · 19 mei 2005 op 20:41

Moeilijk he?

Een bepaalde laag van de bevolking, waar ik wat anders bij kan halen, dat is daar dan onderdeel van, kan een hoofdmoot zijn, hoeft niet.

Geld voor iedereen, met name MISSCHIEN (let op dit woordje) voor Hollandse ouders. Die de hoofdmoot kunnen vormen, hoeft niet.

Was het echt zo lastig?

ignatius · 19 mei 2005 op 22:13

Heb de uitzending niet gezien maar deze column is het ultieme argument om mijn dochter tot haar 18e binnen te houden. Bedankt viking!

Maurits · 20 mei 2005 op 01:44

[quote]meisjes van 13 verdienen meer dan wat ze nu krijgen…Respect![/quote]
In deze tijd en cultuur is een woord als ‘respect’ een besmet woord. Echt respect krijg je niet zomaar, dat moet je verdienen. Zowel die jongens als die meisjes zijn duidelijk buitengewoon beinvloedbaar. En misschien is het wel bij gebrek aan goede voorbeelden dat ze voor de slechte voorbeelden kiezen. Mooie column!

Wright · 20 mei 2005 op 08:51

Is een politieke carrière niks voor jou, Bakema? 😉

Bakema_NL · 20 mei 2005 op 20:53

[quote]Is een politieke carrière niks voor jou, Bakema?[/quote]

Fuck, zit misschien nog wat in ook…….maar ik leg het tenminste nog uit. En nee, laat maar zitten die politiek, moet er eerlijk gezegd niet aan denken. 🙂

Godspeed · 20 mei 2005 op 22:37

[quote]het ultieme argument om mijn dochter tot haar 18e binnen te houden.[/quote]

Ignatius, heb ik wat gemist 😕 😕 😕 😕

vanlidt · 21 mei 2005 op 16:38

MTV-cultuur, spijker op de kop (heel deze column trouwens), tja, zolang videoclips suggereren dat rijen dik met tieten en kont staan schudden achter een rappende drugsdealer in een verhouding van 20 op 1 cool is, vrees ik het ergste voor de huidige generatie…. . Klets ik nou onzin?

Shitonya · 25 mei 2005 op 11:31

Kinden worden teveel door leeftijdsgenootjes beinvloed: kudde gedrag. ze willen erbij horen, anders worden ze gepest en in elkaar geslagen. Dus doen ze maar gewoon mee. Als ouder kun je daar echt niets aan doen. Of wilde je een geheime camera in je kind proppen en alle kinderen zelf in elkaar slaan die je kind negatief beinvloed?

Anyway: aardige column

Mien · 8 maart 2018 op 08:23

Eens kijken of we deze oude Viking naar de 3000 lezers kunnen tillen. Aan de titel zal het niet liggen. ?

Mien · 14 maart 2018 op 08:41

Gelikt … uhhh … Gelukt! ?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder