Vandaag voel ik me onzeker en angstig, omringd door uitlatingen van mensen die kwaad zijn om wat er is gebeurd met Theo van Gogh. Vandaag later op de avond na het kijken van het nieuws over Theo van Gogh ging ik naar buiten. Puur om te zien of er wat was veranderd. Ik zag heel veel mensen thuis voor de tv zitten, schuddend met hun hoofd van boosheid, angst of verdriet. Ik liep langs een paar mensen, ik hoorde dat ze het over Theo van Gogh hadden, ze keken mij aan en ik zag voor het eerst in mijn leven, sinds ik hier geboren ben, woede! Woede zag ik in de ogen van die mensen. Ik zag er buitenlands uit, dus ik had ermee te maken. Ik als moslim zonder hoofddoek, voelde me voor het eerst bang in Nederland, mijn geboorteland.

Wat moet ik nou hiermee? Als ik denk aan mijn mening over de dood van Theo van Gogh voel ik me niet schuldig. Ik vind het erg wanneer iemand wordt vermoord om zijn meningsuiting. Ik vind het ook erg als er wordt geroepen dat Allah een varken is, maar dit betekend niet dat ik me ook als een varken ga gedragen, door bijvoorbeeld iemand te vermoorden.

Hoe moet het nou met de islamitische mensen die er hetzelfde over denken als ik? Het is erg, het is verschrikkelijk, maar hoe geloofwaardig ben je als je een moslim bent?

Eerlijk gezegd weet ik het ook niet, het enige wat ik nog zou kunnen doen is, gewoon schrijven wat ik ervan denk. Dit bewijst dat ik ook een meningsuiting heb en hier ook voor ben.

Categorieën: Actualiteiten

18 reacties

tontheunis · 3 november 2004 op 13:22

Als je geloof je ertoe brengt om je medemens met respect en liefde te bejegenen, zul je je nooit voor je geloof hoeven te schamen of er aan twijfelen. Sterker nog, je bent een aanwinst voor de maatschappij.
En vertrouw dan op ieder ander die, waarom ook, zijn of haar medemens met respect en liefde bejegent. Zij zullen voor je gaan staan. Ik in elk geval wel.

TT

Ma3anne · 3 november 2004 op 13:40

Zoals Ton elders al schreef: blijf schrijven! Heel goed om ook jouw kant van het verhaal te laten zien.
De oplossing van al deze problemen ligt in het genuanceerd blijven denken en praten met elkaar en ons niet laten overmannen door excessen. Van welk geloof of anti-geloof je ook bent.

Kees Schilder · 3 november 2004 op 13:53

Sluit mij volledig bij Ton aan!

sally · 3 november 2004 op 15:20

Rot voor je!

liefs Sally

ignatius · 3 november 2004 op 15:34

Sluit me bij de vorige reacties aan

FrancisM · 3 november 2004 op 15:42

DB,

Het is heel simpel. Afstand nemen van mensen die moorden plegen en geweld goedpraten. Laat je mening daarover horen. Het wordt tijd dat de moslimgemeenschap zijn mond open doet.
Gekken hebben het recht niet om het voor anderhalf miljoen moslims te verpesten. Echt niet.
En wees gerust, in Nederland zijn ze echt niet zo gek om nu maar iedereen over een kam te scheren, maar je moet wel te kennen geven dat die halve gare die Theo vermoord heeft er helemaal niet bij hoort. Geef de gekken geen voedingsbodem door duidelijk een standpunt hierover in te nemen.

Bakema_NL · 3 november 2004 op 15:51

Juist FrancisM………dat proefde je ook duidelijk bij de mensen…waar waren al die vredelievende, het goed met de wereld voorhebbende moslims op de Dam? Er waren er een paar……..maar Amsterdam alleen al zit tot de nok toe gevuld met hen. Maar hun onvrede laten blijken ho maar.

DeVleg · 3 november 2004 op 16:45

Geniaal Bakema !! “waar ze waren” Het is Ramadan en in de avond wordt dan gegeten en gedronken en wellicht een verhaaltje lezen uit hun vriendelijke bijbel.

John_van_Leverdingen · 3 november 2004 op 17:38

Beste DB,
ik ga niet zozeer inhoudelijk reageren. Daarvoor weet ik te weinig van de materie af.

Maar er zit me een vraag dwars. Na het van Gogh debacle heb ik wat info over de islam opgezocht. Tot nu toe interesseerde ik me daar totaal niet voor. Dus ik heb een heel aantal sites bekeken.

Heel veel moslim-organisaties keuren het gebeurde af, maar…..ze verklaren het!
En dat snap ik niet. De meeste organisaties zeggen dan in -welisweer keurige- woorden dat het enkel terug te voeren is op de jihad.

En IK kan geen enkele verklaring vinden. Nu weet ik nauwelijks wat of wie een jihad is.

Maar DAT vond ik van de moslimorganisaties ongeloofwaardig. Dat ze het VERKLAARDEN. Dat kan er gewoonweg bij mij niet in.

En als ik zo je stukje lees, bij jouw volgens mij ook niet.

Dus kan ik enkel concluderen dat er een behoorlijk verschil zit tussen een moslim en een moslim-organisatie.

Het is niet voor niets dat veel Christelijken zich van de kerk hebben afgewend en toch Christelijk zijn gebleven!

Wright · 3 november 2004 op 17:56

Beste DB,

Je bent niet te benijden , mijn grootste angst is momenteel wat jij beschijft.
Het stigmatiseren van de Moslimgemeenschap.
En toch kan ik ook de mening delen van diegene die zeggen: Waar blijft de eerste Moslim demonstratie?
Waarneer laten zij horen dat zij zich distantiëren van deze afschuwelijke daad.
Het zou voor velen een wereld van verschil maken.
Angst regeert Nederland in deze dagen.
Angst verdwijnt alleen door openheid en in gesprek blijven met elkaar.
Een taak voor de media misschien?

Dees · 3 november 2004 op 18:20

Geef gewoon je mening zoals jij hem ziet. Als in de eerste plaats mens en niet als in de eerste plaats spreekbuis voor een in een defensief hoekje gedrukte gemeenschap. Als iets een tweedeling benadrukt, is dat het wel.

Dees

Mup · 3 november 2004 op 18:34

[quote]Hoe moet het nou met de islamitische mensen die er hetzelfde over denken als ik?[/quote]

Dankzij jouw open en eerlijke reactie, denk ik en hoop ik, dat zij niets te vrezen hebben. Ze zouden ook niets te vrezen moeten hebben, maar dat is een ander verhaal. Begrip voor je angst en dat van anderen heb ik. Die staat waarschijnlijk gelijk aan de angst van de meerderheid van de Nederlandse bevolking,

Groet Mup.

Falco · 3 november 2004 op 19:22

DB,
Ook ik ben woedend over het gebeuren, maar die woede is niet gericht op moslims, hoogstens naar het individu die dit heeft gedaan. Degenen die het probleem bij de moslims leggen hebben teveel naar Bush geluisterd en zijn (net niet) even erg als de persoon die op TvG geschoten heeft. Helaas ben ik wel bang dat het geheel zal leiden tot nog grotere spanningen in Nederland, tot nog meer lijden.

Sandy · 3 november 2004 op 20:17

Heey DB,

Ik wil alleen even tegen je zeggen dat er genoeg mensen zijn die weten dat niet elke moslim zo is en dat ik en vele met mij niet over één kam scheren. Er zijn zeker ook genoeg Hollanders die ontzettende eikels zijn, maar dat vergeet men volgens mij weleens.

Een Hollandse.

Bakema_NL · 3 november 2004 op 22:23

[quote]Degenen die het probleem bij de moslims leggen hebben teveel naar Bush geluisterd en zijn (net niet) even erg als de persoon die op TvG geschoten heeft.[/quote]

Ach kom toch op man. Teveel naar Bush geluisterd….dat is iets wat jij wilt horen, maar de meeste mensen zijn toch echt wel intelligenter dan dat.

En er ligt zeker geen taak voor de media hier, die zijn al veel te vaak gekleurd en dat bedoel ik andersom dan de meesten vinden.

pepe · 3 november 2004 op 23:17

[quote]Eerlijk gezegd weet ik het ook niet, het enige wat ik nog zou kunnen doen is, gewoon schrijven wat ik ervan denk. Dit bewijst dat ik ook een meningsuiting heb en hier ook voor ben. [/quote]

Wie weet het hier wel? Ik ook niet.
Ik kan alleen maar mijn eigen gevoel en mening schrijven. En jij kan dat zeker ook doen, graag zelfs!

Hele mooie column.

Fred · 3 november 2004 op 23:34

Volgens mij moeten we elkaar eindelijk eens eerlijk de hand reiken.
Interesse tonen in wie we zijn en niet wat.
Samen moeten we het tenslotte rooien in Nederland en de wereld.

Isabella · 4 november 2004 op 10:30

Tsja, daar ben je mooi klaar mee DB. Blondjes zijn dom omdat er een bij zat die 1 & 1 = 3 zei, de achterlijke skinheads hebben ervoor gezorgd dat je bovenbuurman die het haar gemilimeteerd draagt met de nek aangekeken wordt, in een column van Viking staat ” Wil je hier wonen dan respecteer je onze wetten en onze huisregeltjes. Wil je hier je eigen cultuur etaleren: leuk! Neem mee wat je kunt dragen. Laat ons meegenieten van je gewoonten, gebruiken, kleuren en geuren. Maar onthoud één ding: het respect moet wederzijds zijn.” Hetgeen heel redelijk klinkt maar absoluut niet op iedereen van toepassing is..
Er zullen altijd mensen zijn die het voor de rest verpesten, sta erboven en laat zien hoe het anders kan. sterkte!

Liefs,
Isabella

Geef een reactie

Avatar plaatshouder