Ik heb vannacht gedroomd van Mevrouw Veerman. Zij liet mij daarin, en niet voor het eerst, zien hoe een mens zorgvuldig zijn handen moet wassen.
Who the hell is Mevrouw Veerman?

Mevrouw Marlies Veerman was een buitengewoon aardige, lieve, beleefde, charmante, elegante Zwitserse dame die als Ziekenhuishygiëniste en lid van de Medische staf in het Medisch Centrum Alkmaar, de strijd aanbond tegen alles wat als bacterie, virus of ander ‘eng ding’ de patiënten onheil (of erger) kon bezorgen. Mevrouw Veerman was in Nederland een autoriteit op haar vakgebied.

Mevrouw Veerman probeerde ook alle niet-medici te overtuigen, en het eerste belang daarbij was: handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen.
Zo’n aardige mevrouw kon je dat niet weigeren. Wij beloofden het, maar de uitvoering liet te wensen over. Er werd wat lacherig over gedaan.

In 1995 nam ik als niet-medische spreker deel aan een congres voor medisch specialisten in Lenzerheide; ’s morgens lezingen en ’s middags skiën. Dat laatste was, omringd door dokters, heel veilig. Er waren vogels van velerlei pluimage: geleerden, bescheiden mensen, eigenwijzen, lawaaierigen, muzikalen, moppentappers, vieze-liedjeszangers en beschaafden.
Van die laatste categorie was Mevrouw Veerman, als boegbeeld in haar voormalig vaderland, aanwezig.

In de loop van de week werd een skitocht georganiseerd door het schitterend bergebied. Er waren controleposten waar opdrachten werden gegeven en je punten kon verdienen.
Ik stond er redelijk goed voor en gleed als kandidaat-winnaar naar de laatste post, waar drie belangrijke punten moesten worden verdiend.
De post werd verrassend bemand door Mevrouw Veerman. Streng stelde zij drie strikvragen over handen wassen. Het lachen is daar menigeen vergaan. Hans Schoevers: zero points.
De zege gleed mij als zeep door de handen.

En nu, als lid van de categorie kwetsbare ouderen, sta ik meerdere keren per dag de handen te wassen om aan het lot van het Coronavirus te ontkomen. Eigenbelang en ik doe het strikt volgens de methode die Mevrouw Veerman mij ooit leerde.
Menig hygiënist zou zeggen: lekker puh!.
Mevrouw Veerman verscheen echter in mijn droombeeld, vriendelijk glimlachend: ‘goed zo meneer Schoevers’, met een Zwitsers accent.
Ik wilde haar een kushandje toewerpen, maar ze was al weg. Zeker handen wassen; voor de viermiljoen zevenhonderdachtduizend negenhonderdenelfde keer.

Ik werd wakker, kwam uit bed en liep volgzaam naar het stuk zeep de wastafel.

Categorieën: Actualiteiten

Hans Schoevers

Flashbackpacker. Schrijver van columns; dikwijls met een knipoog naar vroeger. Tot december 2017 ook actief geweest als zanger/entertainer. Elts sprekt fan myn sûpen, mar nimmen fan myn toarst.

7 reacties

van Gellekom · 10 mei 2020 op 10:18

Mijn moeder vertelde ooit dat, toen in de begintijd van de atoombom, auto’s met megafoon op het dak door de straten reden. En waarschuwden om onder de keukentafel te gaan zitten als de bom mocht vallen. Zo zie ik handenwassen bij corona ook. Nuttig? zeker! Maar volstrekt onvoldoende gezien de randdebielen die het niet serieus nemen en gewoon bij elkaar klitten in de winkels en de straten

  Nummer 22 · 10 mei 2020 op 12:43

  Precies, echter door het overmatig handen wassen haal je ook het ‘ bescherm’ opperhuid laagje weg dat andere bacterieën en specimen de kans biedt om door de gewassen vrije doorgang eens heerlijk de gastheer en gastheer te besmetten. Hej, schat het jeukt zo..krab jij even aan mijn harssus?Nee, man ben je van lotje getikt, dat krabben is brr jassus. Ook niet naar mijn kont vanaf mijn knarssus? Viezerik!

   Hans Schoevers · 10 mei 2020 op 19:53

   Er zijn heel veel Aso#s die alweer in actie komen. ‘Laat de jongeren weer feestvieren met zieken en de ouderen ophokken als kippen*. Er zijn heel veel verstandigen, maar ik erger mij kapot aan opstandigen. Met het handwassen van Mevrouw Veerman kom je er niet. Maar zonder ook niet. Dit is een heel gevaarlijk virus,Ik gun joiu een date met Mevro

    Hans Schoevers · 10 mei 2020 op 19:57

    Herstel : Nummer 22 , ik gun jou een date met Mevrouw Veerman. Van Knassus naar Gonassus. Jassus.

     Nummer 22 · 11 mei 2020 op 08:26

     Aha.. u bent de goedheid zelve! Mevrouw Veerman daar wil ik wel een varkentje mee wassen! Regelt u dan de date. Ik kan als alle hemelvaart overtochten niet overboekt zijn. Er mot wel ruimte blijven op de veerpont

      Hans Schoevers · 12 mei 2020 op 15:35

      Ze neemt contact met je op Nummer 22. Maar ze wil niet alleen je de handen wassen, maar ook de oren. Maar pas op voor de steriliserende zeep.

       Nummer 22 · 12 mei 2020 op 16:26

       Aha, mevrouw Veerman heeft wensen en de baas spelen? Nou… dat mag. Mijn oren mag ze wassen maar dan ook mijn jatten en kladden en let op: Ik ben allergisch voor soap uit de winkel van John de Talpa, maar dat terzijde.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder