Piet was een alleenstaande man van middelbare leeftijd. Hij leefde al jaren samen met zijn 80-jarige moeder in een ruime comfortabele flat.

Moeder zorgde ervoor dat het huis gepoetst werd. Dit deed zij elke dag met veel zorg. En wanneer hij terugkeerde van zijn werk stond er altijd een goede maaltijd klaar. Ze verzuimde nimmer voor haar zoon te zorgen.

Piet was altijd vrijgezel geweest. Een vriendin had hij dolgraag willen hebben, maar dat was hem helaas nooit gegeven. Waarom wist hij niet. Was hij niet knap of rijk genoeg?

Hij had altijd maar zijn moeder, en dat beviel hem niet. Alles wat moeder deed en liet bezorgde hem maar ergernis. Vooral nu ze echt een jaartje ouder werd. Zijn onvrede en ongenoegen over zijn tekort schietend bestaan reageerde hij af op haar die hem zo lief had.

De tv die luid schallend door de kamer klonk, het feit dat hij alles minimaal 2 maal herhalen moest, want moeder werd doof.

De laatste tijd begon moeder óók nog eens dingen te vergeten. Dat verergerde de situatie maar. Zoals laatst toen ze bij de slager verzuimd had de biefstuk mee te nemen. “Nou mens, dan ga je maar weer lekker terug om het te halen. Want ik ga dat niet voor je doen. ” grauwde hij geagiteerd.

Moeder antwoordde niet, maar zat zielig in haar hoekje naar hem te kijken. Zelfs dat maakte hem kwaad.

De vergeetachtigheid verergerde en moeder belde hem op zijn werk over de meest onbenullige dingen. Ze wilde weten hoe laat het was, en welke dag, in welk jaar ze leefden en of hij spoedig terug zou keren. “Als jij eerst maar dood en begraven bent. Dan heb ik mijn leven eindelijk weer terug.” Beet hij haar op een keer uit wanhoop toe.

Tot hij op een morgen wakker werd. Op tafel stond geen ontbijt klaar. Moeder lag nog in bed. “Lekker. Eindelijk rust.” Dacht hij en vertrok naar zijn werk.

Toen hij ’s avonds terugkeerde was ze er echter nog altijd niet. En er stond ook al geen heerlijk diner op hem te wachten. Geërgerd beende hij naar de slaapkamer van zijn ma.

“Waar zit je?”riep hij boos. In de kamer was het donker. Alles was rustig en de gordijnen waren nog gesloten.

Hij liep gehaast naar zijn moeders bed. “Lui mens, lig je nou nog steeds te slapen?” Mompelde hij. Toen trok hij de lakens weg. Ze lag er stil en koud. De ogen waren gesloten. De lippen zagen blauw. Er ging een koude rilling door hem heen. Ze was heengegaan.

Zijn moeder was terecht.

Categorieën: Algemeen

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

10 reacties

Meralixe · 14 mei 2016 op 17:06

Nog al krampachtig en ongeloofwaardig neer getokkeld.
En andermaal dat donkere met de dood als medespeler. Brrrrr… 😮

Nachtzuster · 14 mei 2016 op 19:17

Niet slecht geschreven. Wel veel witregels. Een tip(je): als je in de tegenwoordige tijd schrijft komt een stuk vaak meer binnen, dan pakt het wat eerder.

Esther Suzanna · 14 mei 2016 op 20:19

Dit soort verhalen vinden vaak in stilte plaats…helaas. Wel mooi om die ‘stille drama’s’ op te schrijven.

Jammer dat er enkele interpunctie foutjes in zitten die mij storen. Na aanhalingstekens met doorlopende zin begin je een paar keer met een hoofdletter. Dat verward.

    NicoleS · 14 mei 2016 op 20:41

    Heb je helemaal gelijk in. Mijn computer is helaas gecrasht. Hopelijk is mijn werkruimte dan wat groter. Ik ga er zeker beter op letten, Esther.?

Mien · 15 mei 2016 op 21:07

Vredig inslapen in bed. Een droom. Maar niet voor de achterblijvers. Mooie column.

    NicoleS · 15 mei 2016 op 23:42

    Dank Mien. Zeker niet. Helaas is dit nog maar al te vaak realiteit.

Bruun · 16 mei 2016 op 22:46

Mooi stuk. Wel deel ik de eerdere meningen over de hoeveelheid witregels en interpunctie. Ook zou ik ‘kleine’ getallen als “2” voluit schrijven; dat leest m.i. prettiger. Zie ook het advies van het Genootschap Onze Taal hierover: https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/getallen-in-letters-of-cijfers

    NicoleS · 17 mei 2016 op 11:14

    Ga ik doen. Getallen voluit schrijven. Wel een beetje jammer voor de stukken die al gepland zijn.? Ik zal me ook eens verdiepen in de interpunctie en alinea verdeling. Lijkt me zinvol. Dank voor je feedback. ?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder