Af en toe kom je een krantenbericht tegen waar men als normaal mens toch even de wenkbrauwen bij fronst.

Zo las ik vandaag een heel klein stukje in de gazet van Antwerpen getiteld:
[i]Britse lerares aangeklaagd voor blasfemie[/i] De 54 jarige Gillian Gibbons geeft les aan een privé schooltje te Khartoum in Soedan.

Het klasje van Gillian is sinds enige tijd de trotse bezitter van een Teddybeer.
De leerlingen, zes en zevenjarige Soedaneese kindertjes, besloten om de beer voortaan “Mohammed” te noemen. De juf vond het prima idee, dus ruilde men “Teddy” in, en had men voortaan een Mohammed-beer in de klas.
En waarom ook niet? Het is een vrij normale islamitische naam. Ik ken persoonlijk een aantal Mohammed´s(of is het Mohametten?). Daarnaast is het ook nog eens de naam van de islamitsche profeet. En qua symboliek vind ik het niet eens slecht zo gekozen, zowel Mohammed de profeet als de beer (het dier) stralen kracht en integriteit uit. Beiden nobele eigenschappen.

Maar daar denken de Soedanezen heel anders over, de lerares wordt namelijk aangeklaagd wegens het beledigen van de godsdienst en het opwekken van haat!
Mocht ze schuldig bevonden worden dan loopt Juf Gibbons nu het risico op zes maanden cel, 40 zweepslagen of een boete.
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde de aanklacht. De Britse premier Gordon Brown verklaarde “verrast en ontgoocheld” te zijn door de aanklacht.

Hij is niet de enige ,want naast Mohammed de beer, zou het kunnen dat Allah het klaskonijn en Jezus de schoolhagedis eveneens een naamsverandering boven het hoofd hangt.

Weer een andere Mohammed, één van de schoolkinderen, verdedigde zijn lerares. Het beertje zou namelijk naar hém vernoemd zijn.

Categorieën: Actualiteiten

Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

11 reacties

nighthawk · 30 november 2007 op 11:21

Het was te denken dat hier een column over zou komen. Het was eveneens te denken dat ik zou reageren misschien, maar Grumpy-old, een column hoort meer te zijn dan het citeren van enkele artikels en er dan drie zinnen aan toevoegen.

Je had bijvoorbeeld de beeldenstorm kunnen aanhalen, nu je het zegt moet iemand die misschien maar eens schrijven. Het zou me wel interesseren wat dat in andere geloofsovertuigingen geeft. Iconen, Boeddhabeeldjes, de verschillende afbeeldingen en hoedanigheden van Siddhartha Gautama.

Verder is de straf reeds uitgesproken maar misschien wist je dat nog niet op het moment dat je dit instuurde, vijftien dagen cel is het verdict.

KingArthur · 30 november 2007 op 11:41

Ja ook ik mis hier een beetje de eigen mening. Dit is gewoon een verslagje van een krantenartikel opmerkelijk misschien maar er is hier geen ‘eigen draai’ aan gegeven.

Grumpy-old · 30 november 2007 op 11:44

Mjah net gelezen. 15 dagen. Gelukkig geen lijfstraf. Het is inderdaad een tweede column waard.

lisa-marie · 30 november 2007 op 13:21

Dit is meer een opsomming en bij elkaar voegen van een aantal stukjes die ik al in de media heb gelezen. Ik mis hier je eigen inbreng.

dj_Eddy · 30 november 2007 op 13:33

Ik vind het moeilijk om hierover te oordelen als westerling, want ik weet niet of Mohammed een gebruikelijke naam is voor een beer in Soedan. Als het een enorme belediging is voor de profeet om een teddybeer Mohammed te noemen, kan ik me de woede wel voorstellen. Maar een gevangenisstraf voor iemand die geen opzettelijke belediging van plan was, is natuurlijk een beetje vreemd. Helaas denken de Soedanezen dat elke westerling een strijd tegen de islam voert. Ze hebben waarschijnlijk te vaak Geert Wilders op tv gezien. 🙂

arta · 30 november 2007 op 13:41

Ik kan het wel eens zijn met bovenstaande reacties, maar vond het eigenlijk wel een prettig leesbare column. 🙂
(wat schoonheidsfoutjes daargelaten)

@Eddy: 😆

pally · 30 november 2007 op 14:30

Ik vond die naam meer een belediging voor de beer. Maar dat zal wel niemand met me eens zijn.

Actueel stukje. Iets meer uitdiepen of toevoegen had de inhoud ‘poten’ gegeven
groet van Pally.

KawaSutra · 30 november 2007 op 14:37

[quote]Hij is niet de enige ,want naast Mohammed de beer, zou het kunnen dat Allah het klaskonijn en Jezus de schoolhagedis eveneens een naamsverandering boven het hoofd hangt.[/quote]
Toch wel een eigen mening, dacht ik. Maar er kan aan de zinsopbouw wel wat verbeterd worden:

[quote]Hij is niet de enige want het zou kunnen dat, naast Mohammed de beer, Allah het klaskonijn en Jezus de schoolhagedis eveneens een naamsverandering boven het hoofd hangen.[/quote]

Grumpy-old · 30 november 2007 op 21:53

Ik trap er er elke keer weer in.
Woordenboeken en spellcheckers kunnen blijkbaar niet alles verbeteren 😉

Ik moet toch eens dringend op zoek naar een proeflezer 😆

WritersBlocq · 30 november 2007 op 23:21

welnee, geen proeflezer, gewoon zelf anders gaan plaatsen en veel op de stoel van de ontvanger gaan zitten. Is leuk hoor!

Belàchelijk, gevangenisstraf voor belediging. Ik had al 99 x levenslang en terug moeten krijegn als dat hier was doorgevoerd. Toch wel lekker, zo’n soft landje.

weathergir · 1 december 2007 op 10:51

😀 … en de rest weet je … 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder