Soms gebeuren er dingen die je zelf niet eens had dúrven denken. Zo gaat in Israël het steeds sterker wordende gerucht dat Yasser Arafat door de Mossad, de Israëlische geheime dienst, is vermoord. Mijn eerste reactie was ongeloof. ‘Weer zo’n complottheorie’. Maar als het nou eens waar blijkt te zijn? Sharon ontkende destijds in een gesprek niet dat het gebeurd was. En Israël is echt niet die zuivere, reine, democratische, vredelievende, verdraagzame, rechtvaardige, staat die het beweert te zijn. Denk maar aan de onderdrukking van de Palestijnen. De verwoesting van zuidelijk Libanon. Het bombarderen van vrouwen en kinderen. Vergeet ook de discriminatie van Oosterse en Afrikaanse joden niet. De schrikbarende tegenstelling tussen arm en rijk. De muur rond een deel van Palestina… Israël is arrogant en denkt alles te mogen doen. Het weet zich immers gesteund door de Verenigde Staten, die het kleine land de hand boven het hoofd houdt. Het mág dan ook alles doen…

Als Arafat inderdaad door de Israëlische geheime dienst is vermoord, kunnen we er vergif op innemen dat de VS en Israël onder één hoedje hebben gespeeld. De Mossad voerde in 1981 een illegaal precisiebombardement uit op een kernreactor bij Bagdad, Irak. Zonder toestemming van de VS had dit nooit kunnen gebeuren. Diezelfde geheime dienst ontvoerde in 1960 de nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann uit Buenos Aires, zodat deze (terecht) terecht kon staan in Israël. En kaapte in 1969 vijf weliswaar al door Israël betaalde, maar door de toenmalige Franse regering vastgehouden (!), kanonneerboten uit de Franse oorlogshaven Cherbourg. Vermoordde meerdere politieke tegenstanders in binnen- en buitenland. De Mossad is een van de allerbeste geheime diensten ter wereld, die nergens voor terugdeinst. Ook niet voor het vermoorden van Arafat als daar opdracht voor zou zijn gegeven. Mossad? Moorden zat!

© Jan Bontje 2007

Categorieën: Actualiteiten

5 reacties

Bitchy · 4 februari 2007 op 09:13

Ook ik heb een misschien onterechte sympathie voor Israel.
Ondanks je goed onderbouwde bedenkingen geloof ik niet dat Arafat is vermoord. De man was al een tijd ziek en als ze hem hadden willen vermoorden hadden ze dat volgens mij al vele jaren eerder gedaan.

datmensinkenia · 4 februari 2007 op 10:38

Al ben ik zelf joods heb ik sympathie voor beide kanten – maar Arafat vermoord? Dat denk ik niet. Politiek zou het helemaal niets opschieten. Ze hebben nu meer problemen na zij dood dan daarvoor. Een hond likt z’n ballen omdat hij dat kan. Maar Mossad vermoordt mensen niet alleen om dezelfde reden.

Dees · 4 februari 2007 op 11:04

Het zou best kunnen! Al mis ik in deze column wel het boekstaven van de beweringen. Zo is het een intuitieve complotcolumn met insinuaties die ook best eens niet zouden kunnen!

Kortom, als column vind ik het niks.

fjag2003 · 4 februari 2007 op 17:50

Als column vind ik het niet echt kunnen, als complottheorie des te meer.
Inderdaad, Arafat was ziek. Als ze hem hadden willen vermoorden, hadden ze dat al veel makkelijker en eerder kunnen doen.

DriekOplopers · 4 februari 2007 op 21:46

Het goede van deze column? Hij zet aan tot nadenken. Een hypothese, een beschuldiging, een aanklacht: zulke dingen laten je nadenken.

Mijn dilemma? Ik heb niet veel op met Israel. Maar ook niet met moslim-terroristen.

In mijn ogen kent deze politieke blunder uit de late jaren-40 alleen maar verliezers…

Driek

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder