Even met Hepie van Hepie en Hepie gebeld. “Goedenmiddag, Oplopers hier. Zeg, ik kan mij niet voorstellen dat je echt wilde nachten beleeft, maar ik wil je toch adviseren voortaan de pil te nemen.” Doodse stilte aan de andere kant van de lijn. Daarna natuurlijk de onvermijdelijke vraag waar ik mij mee bemoeide. Nou, daar had ik wel een antwoord op: “Afgezien van het feit dat jij en je achterlijke naamgenootje niet verder komen dan het tekstueel verkrachten van Amerikaanse cowboyliedjes, is het qua zuiver zingen ook bedroevend met jullie gesteld. De pil helpt. Slikken, kreng!” Tevreden hing ik weer op. Jazeker, de wetenschap is telkens weer een bron van amusement. Onderzoekers van de universiteit van Sheffield voerden proeven uit op operazangeressen met periodieke stemproblemen. Zij ontdekten dat die stemproblemen werden veroorzaakt door hormonale schommelingen. “De stem van zangeressen is minder vast tijdens de menstruatie. Ze hebben minder controle over hun stem en kampen vaak met stemvermoeidheid en heesheid”, aldus doctor Filipa La. Nou moet ik zeggen dat ik ‘La’ wel een grappige achternaam vind voor iemand die zangonderzoek doet.

Niet alleen ons zangtalent wordt wetenschappelijk onderzocht, ook onze eetgewoonten worden regelmatig bestudeerd. Wij blijken qua fruit nog steeds het vaakst te kiezen voor een appel. Op de tweede plaats staat de banaan. Ik was daarom stomverbaasd toen ik in de krant las dat de gemeente Amsterdam de Bananenbar wil sluiten. Daar hebben heel wat consumenten dus last van. Die mensen met wie ik in een naburige kroeg gisteravond een colaatje zat te drinken snapten er ook geen moer van. Ze deden iets met marketing, maar waarom je nou juist een winkel in populaire voeding zou moeten sluiten? Ze hadden geen idee. En wanneer moet bij mij om de hoek de notenbar dan dicht?

Meer wetenschappelijk onderzoek gaat over traditionele communicatie. Die Moslims hadden toch gelijk met hun opvatting dat je iemand maar beter geen hand kan geven. Dat is namelijk heel erg vies. Onrein zelfs. Vraag maar aan Sally Bloomfield. Deze Britse wetenschapster heeft ontdekt dat bij zoenen minder bacteriën van woonplaats wisselen dan wanneer mensen elkaar een hand geven. Mooi om te weten. In de nieuwe druk van de ‘Hoe Hoort Het Eigenlijk’ verwacht ik de melding dat het op soirees en recepties voortaan wenselijk is, iedereen gewoon te zoenen. Of het nu gaat om de baronesse of de huisknecht: gewoon vol op de bek pakken. Dat is gewoon hygiënischer. Ik snap allen niet, waarom moslims iemand van hun eigen geslacht wél een hand geven. Dat maakt voor die bacteriën toch niets uit?

Nou ja, het zit de gemiddelde allochtoon sowieso niet mee. Het anoniem solliciteren is na onderzoek een faliekante mislukking gebleken. Men heeft ontdekt dat het voor deze groep geen enkel effect heeft. Echt, het helpt ze geen moer bij het bemachtigen van een baan. Tsja, dat had ik vooraf ook wel kunnen voorspellen. Je pikt ze er zo uit, die types met zo’n papieren zak over hun kop…

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

12 reacties

schoevers · 19 januari 2008 op 17:15

Ik heb alle delen van de column met veel plezier gelezen. Ik vond alleen dat de elementen niet aaneen werden gesmeed door de bekende rode draad. Het drukte de pret niet.
😀

Wayan · 19 januari 2008 op 18:18

Dit is geen column. Je hebt ergens iets gelezen en niet verstaan en daar iets rond gebreid. Ik heb het artikel waar deze zogenaamde column op gebaseerd is gelezen, en wel in het Engels. Men schrijft niet dat ‘bij zoenen minder bacteriën van woonplaats wisselen dan wanneer mensen elkaar een hand geven’, of dat het hygiënischer zou zijn om zoals je schrijft elkaar ‘gewoon vol op de bek pakken’, integendeel, er staat letterlijk in het Engels ‘Bloomfield suggests that the French “air kiss”, which avoids contact all together, is probably the best option’

Wie Hepie van Hepie is weet ik niet, maar de vernederende suggestie om haar aan te raden de pil te nemen vind ik onbeschoft en macho.

En na die vernederende suggestie ga je verder schrijven over de wetenschap waar je blijkbaar geen bal van begrijpt. Je schrijft : ‘de stem van zangeressen is minder vast tijdens de menstruatie. Ze hebben minder controle over hun stem en kampen vaak met stemvermoeidheid en heesheid’

Dus vrouwelijke artsen, advocaten, rechters, presteren minder goed tijdens de menstruatie ?

Ik woon in het land met de meeste moslims ter wereld. Iedereen geeft mij een hand, en niemand vindt dat vies. Ik kan je verzekeren dat moslim meisjes hier in Indonesië mij soms veel meer dan een hand geven, want als alleenstaande vader vind ik het nog altijd beter om af en toe wat seks en vriendschap te hebben buiten mijn huis dan mijn kinderen op te zadelen met een stiefmoeder die voortdurend in mijn huis zou wonen.

Nu kan ik zeker niet beschouwd worden als verdediger van gelijk welke godsdienst, want ik ben een fanatieke atheist, net zoals mijn vader en mijn grootvader en mijn overgrootvader, maar wat je daar schrijft over de moslims is gewoon niet waar.

Ik vind de Islam ook een kinderlijke en belachelijke religie, net zoals de belachelijke uitspraken van Luther en Calvijn, en de katholieke Pausen, maar er zijn nu eenmaal genoeg dommerds die er in geloven, en die mensen mag men niet onnodig beschuldigen, zoals jij dat doet.

KawaSutra · 19 januari 2008 op 22:00

Echt zonde van die Bananenbar. Is toch gezond? 😀

DriekOplopers · 20 januari 2008 op 00:38

@Wayan: Of dit geen column is? Tsja, er bestaan geloof ik enkele duizenden definities van het begrip ‘column’.

Veel van mijn columns zijn niet serieus bedoeld. Ik vergroot dingen vaak uit, en steek dan de draak met rare personen of uit hun verband gerukte nieuwsfeitjes.

Qua grap over Hepie: die grap ging primair over beroerd zingen, niet over de pil of menstrueren. Maar als je mijn werk onbeschoft vindt, staat dat je vrij. En dat citaat komt letterlijk uit een nieuwsbericht. Het is niet van mij afkomstig.

Overigens, hier in Nederland is veel opschudding geweest over moslims die weigerden, leden van de andere sekse de hand te schudden. Jij beroept je erop dat je woont in het land met de meeste moslims. Nou en? Ik schreef je al eerder dat hun gedrag/verdraagzaamheid/vijandigheid per eiland sterk verschilt.

Qua presteren: Leontien van Moortsel deed juist haar recordpogingen als ze menstrueerde. Dan fietste ze het hardst, vertelde ze ooit in een interview.

Ik beoog bij de lezer doorgaans een glimlach (of meer) op diens gelaat te toveren. Bij jou is dat mij helaas niet gelukt.

Groet,

Driek

Grumpy-old · 20 januari 2008 op 02:42

Ook ik miste de bekende “rode draad” in je column.
Maar dat deed evenwel geen afbreuk aan het verhaal. Je opzet om een glimlach op het gezicht te toveren is bij mij althans weer gelukt.

Greetz
Grumpy

klapdoos · 20 januari 2008 op 04:12

column of verhaal, gelukkig is column x voor beiden opengesteld. En iemand schreef ooit “olumns zijn eigenlijk bespottelijke en overtrokken beschreven cabaretstukjes”. Nou dat vond ik wel iets hebben, want van de vele verhalen die ik hier lees is de helft het woord column niet waard maar de verhaalsterkte des te meer. Dries ik heb weer genoten van je cynische en leuke column en/of schriftelijk verhaaltje. Het is altijd leuk om dit soort stukken van jou te lezen, nog steeds met genoegen,
groet van leny

Prlwytskovsky · 20 januari 2008 op 11:11

En wat gaat er nu met al die ‘dip’sausjes gebeuren uit de Bananenbar?

En of je nu Filipa La heet of Do: whats in a name? Toch? 😆

geertsjohn · 20 januari 2008 op 11:14

[quote]De stem van zangeressen is minder vast tijdens de menstruatie[/quote]
Ik denk dat Hepie, die van Hepie en Hepie, daar geen last van heeft Oplopers. Deze dame is reeds lange tijd de overgang gepasseerd en is daarmee dus gegarandeerd van een continu zuiver stemgeluid.. 😀

[quote]Ik was daarom stomverbaasd toen ik in de krant las dat de gemeente Amsterdam de Bananenbar wil sluiten[/quote]
Ook dit probleem is opgelost. Sinds er bananen worden gebruikt van Max Havelaar is zelfs het ondernemen in de Bananenbar verantwoordt. We blijven gewoon open!

KingArthur · 20 januari 2008 op 13:15

De humor kan ik waarderen maar ik blijf ook problemen hebben met de rode draad in je teksten. Het komt op mij soms over dat je een vast stramien gebruikt voor je teksten waar ik de logica niet van kan ontdekken.

Wayan · 20 januari 2008 op 15:28

Sorry Oplopers, ik had een slechte dag en moest even mijn gal kwijt. Je schrijft overigens goed, en je stijl is ook goed.
Cheers,
Wayan

Li · 20 januari 2008 op 22:31

De keel smeren met sommige fruitsoorten blijkt heilzaam te werken Dries

[quote]Nou ja, het zit de gemiddelde allochtoon sowieso niet mee[/quote]

De titel van de volgende column
‘Bananen en de Moslimbar?’

Li

DreamOn · 21 januari 2008 op 15:15

[quote] Nou moet ik zeggen dat ik ‘La’ wel een grappige achternaam vind voor iemand die zangonderzoek doet. [/quote]

😀 DO zou ook een leuke naam zijn voor iemand die zangonderzoek doet! (met dank aan medeklinkerovski 😉 )

Leuke column Driek!

Liefs DO. :kus:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder