Onlangs verscheen bij NRC Boeken een nieuwe uitgave van het onvolprezen boek MAX HAVELAAR of de koffieveilingen van de Nederlandse Handelmaatschappij door Multatuli. Deze uitgave voorziet duidelijk in een behoefte. Ik weet nog goed hoe ik me een halve eeuw geleden door de soms zeer eigenaardige schrijfwijze (zowel stijl als spelling) moest worstelen. Ondanks dat greep het me bij de strot.

Nu, dankzij deze in modern Nederlands overgezette heruitgave, is het een waar genoegen en vlieg je er doorheen. Verplichte kost dus! In dit Multatuli jaar is het goed dat er een prettig leesbare uitgave is van dit schitterende werk. De eerste druk van deze felle aanklacht tegen kolonialisme en christelijke huichelarij, uitbuiting van ‘de inlander’ en knechting van een heel volk, verscheen 150 jaar geleden – om precies te zijn op 15 mei 1860.
Het meest ontroerend en aangrijpend vond en vind ik nog altijd het tragische verhaal van de jonge geliefden Saïdjah en Adinda.

Eigenlijk moeten we het verschijnen van dit belangrijke boek elk jaar vieren – de meifeesten dus gewoon met één uitbreiden!

In de officiële ‘Canon van de Nederlandse geschiedenis’ staan slechts twee boeken: de bijbel en de Max Havelaar. Het tweede is veel belangrijker dan het eerste, al wordt dit nog steeds niet altijd en door iedereen beseft.
Koning ‘Gorilla’ Willem III, de regering en de brave burgerij, waren zo bang van Multatuli en de mogelijke gevolgen van zijn j’accuse, dat zij het boek liever doodzwegen dan hun misdaden in de Gordel van Smaragd te erkennen. Het boek heeft hen echter overleefd… En niet voor niets is MAX HAVELAAR sinds 1988 ook een keurmerk van fairtrade producten. Multatuli alias Eduard Douwes Dekker was de grootste Nederlandse schrijver ooit, erelid van ‘De Dageraad’, de voorloper van de vrijdenkersvereniging ‘De Vrije Gedachte’. Zelfs in Spijkenisse is een Multatulihuis!

Kortom, Multatuli is niet dood, hij leeft!
Ik kan iedereen die de Max Havelaar al eens heeft gelezen, aanraden deze uitgave toch aan te schaffen, omdat je dan zelf kan vaststellen dat dit boek nog steeds tot de verbeelding spreekt. Voor hen die de Havelaar nog niet kennen is dit een unieke en bovendien voordelige gelegenheid om ermee kennis te maken.

Categorieën: Actualiteiten

3 reacties

Avalanche · 11 mei 2010 op 11:44

Prachtig eerbetoon aan een groot schrijver.

leipelullo · 11 mei 2010 op 11:45

Dit is meer reclame, dan een echte column…

Prlwytskovsky · 12 mei 2010 op 17:51

[quote]Multatuli is niet dood, hij leeft[/quote]
En toch issie dood? Rare paradox is dit.

Ik lees wat je zegt, zonder meer. Maar reclame maken kan ik mij ook in vinden.
M.a.w. wat wil je nu eigenlijk zeggen? :eh:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder