Je kon het op je vingers natellen. En het gebeurde dan ook. In Amerika – waar anders – stond een dominee op om te verkondigen dat de aardbeving en tsunami onderdeel zijn van ‘god’s plan’. Wat een duivel moet die zogenaamde ‘god’ zijn om een dergelijk plan te bedenken en ten uitvoer te leggen, denk ik dan. Gelukkig voor ‘god’ dat hij niet bestaat, want het zal je maar in je hemelse schoenen worden geschoven dat je tienduizenden – en als ik die zelfverklaarde ‘godkenner’ mag geloven miljoenen zo niet miljarden! – mensen om zeep helpt.
Wat bezielt dergelijke mensenhaters toch dat ze een ‘god’ verzinnen en hem (altijd een hij!) groteske misdaden toeschrijft? Hebben ze een slechte jeugd gehad? Zat de pastoor of dominee in hun ziel en zo te roeren? Was hun vader een tiran en willen ze zo wraak nemen op die minkukel door de hele mensheid (minus een aantal uitverkorenen waaronder hijzelf uiteraard) met hel en verdoemenis te dreigen?

Ik heb meer meelij mét dan woede óm zo’n schaap dat zichzelf, de weg en zijn verstand kwijt is. Je zou toch hopen dat de ontwikkeling van de wetenschap is doorgedrongen tot zijn grijze cellen. Maar nee, meneer gelooft in de letterlijke tekst van de bijbel. Dat mag, ieder worde zalig op zijn eigen manier, maar geef mijn portie maar aan Fikkie.

Veel belangrijker, realistischer en gevaarlijker dan die geflipte Amerikaanse dominee is de realiteit. Tienduizenden doden. Steden en dorpen, fabrieken en stations, vliegvelden en wegen verwoest. Met als klap op de vuurpijl radioactief onheil met op zijn minst twee kerncentrales. Toen de bijbel werd geschreven waren er nog geen kerncentrales, dus de Japanners zullen ook dit probleem weer zelf moeten oplossen. Misschien moesten ze ook maar eens over alternatieve energiebronnen gaan nadenken.

Categorieën: Actualiteiten

10 reacties

sylvia1 · 15 maart 2011 op 09:49

Met veel plezier gelezen dit stuk! 🙂

dokterblues · 15 maart 2011 op 15:53

Natuurlijk is het erg gemakkelijk te zeggen dat Hij afwezig schijnt te zijn als we Hem het hardst nodig hebben, maar waarom lijkt Hij dan zo aanwezig als wij niet naar Hem vragen?

Meralixe · 15 maart 2011 op 21:48

Jantje, u moet nog veel leren hoor!!!

Meralixe · 15 maart 2011 op 22:05

Wat betekend <> vogens U ?

pally · 15 maart 2011 op 22:48

Kort en goed actueel stukje, Jan, dat toch verschillende aspecten laat zien van zo’n ramp. Bijv. snel profijt trekken van de angst van mensen door hier de hand van god te voorschijn te toveren.

groet van Pally

Mien · 16 maart 2011 op 22:44

Onverklaarbare reacties op onverklaarbaarheid.

Mien Answer

JanBontje · 17 maart 2011 op 21:09

“Natuurlijk is het erg gemakkelijk te zeggen dat Hij afwezig schijnt te zijn als we Hem het hardst nodig hebben, maar waarom lijkt Hij dan zo aanwezig als wij niet naar Hem vragen?”

Volgens mij is Hij zij en volgens mij is (= bestaat) zij niet d.w.z is (= bestaat) zij hooguit tussen uw oren. Hoe durft u haar Hem te noemen! Dat vind ik godinlastering van de ergste soort! Foei! :hammer: :toeter:

JanBontje · 17 maart 2011 op 21:11

Wadt beteekend volguns u plesier? 😀

Meralixe · 23 maart 2011 op 13:18

Wat betekend “plezier ” volgens U?

JanBontje · 8 april 2011 op 17:36

Ik ben nooit te oud om te leren, dus: wat zoal? Ik leer graag!!

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder