Heerlijk tuffend door de mooie landelijke omgeving even buiten mijn woonplaats staan plotseling mijn nekharen recht overeind. Er klopt iets niet! Het valt me niet onmiddellijk op wat er precies mis is, maar het lijkt of mijn ogen op een vreemde manier voor de gek worden gehouden. De horizon is weg! Het bekende uitzicht verdwenen! Maar waar is dat gebleven dan? Even verderop wordt het me duidelijk, wanneer ik op één van de nieuwe viaducten rijd. Omdat het doodstil is op de weg, trap ik op de rem en blijf staan, mijn ogen speurend over het landschap. Een groen monster komt in de verte uit de horizon, buigt zich langzaam in mijn richting en verdwijnt onder me door om aan de andere kant van het talud weer op te duiken en zich verder een weg te banen richting Duitse grens. Nederland wordt brutaalweg in twee stukken gedeeld door een hoge groene dubbele muur!

Langzaam rijd ik het viaduct af en zie de wereld ten noorden van de muur verdwijnen. Ik vervolg mijn weg met aan de ene kant het vertrouwde beeld van boerenhuisjes en tuinderijen en aan de andere kant een blind vlak van een meter of zes hoog en waan me in een park in West-Berlijn ten tijde van het ijzeren gordijn.

De Betuwelijn. De pijn ervan kennen we in onze omgeving al jaren. Huizen moesten worden gesloopt, een tunnel gegraven, waardoor een hele nieuwbouwwijk verzakte, het landschap moest verpest door viaducten, een natuurgebied ondergraven door een tunnel. En waarom?
Het eind van deze nationale ramp ligt vlak bij mijn huis. Het prestigieuze project, dat het goederenvervoer naar Duitsland op grootse wijze zou bevorderen is in mijn achtertuintje de grootste mop die ik ooit heb gezien.
Wanneer het spoor vlak voor Zevenaar in de tunnelbak verdwijnt en enkele kilometers verder weer bovengronds komt, is er nog een kleine afstand te gaan naar de Duitsland. Met veel pretenties stevent het spoor op de grens af. Maar dan!

Ik heb er een aantal keren staan kijken en met mijn tenen tegen de grens gestaan, die zich duidelijker dan ooit aftekent. De Betuwelijn, het miljardenverslinde project dat op voorhand al onrendabel blijkt te zijn, eindigt abrubt, daar waar de landen in elkaar overgaan. De nieuwe rails sluiten aan op een klein lijntje van de Duitse Bundesbahn.
Het is haast aandoenlijk hoe die oude Duitse verroeste rails romantisch afbuigen de bossen in. Gras en kruiden tussen de bielzen. Een onbeduidend boemellijntje, waar de Duitsers geen plannen mee lijken te hebben. Het is en blijft zoals het al jaren was. Geen enkele poging om de Betuwelijn een beetje tegemoet te komen. Precies aan de grens wordt de Randstad een halt toegeroepen, die zich agressief een weg heeft gebaand naar onze regio.

Van mij mogen ze die hele Betuwelijn weer oprollen richting Rotterdam en dat monster – die horizonvervuilende groene muur, die het land in twee stukken deelt – afbranden.
Nederland met zijn grote bek en pretenties heeft zichzelf met de Betuwelijn volkomen belachelijk gemaakt. Miljarden aan gemeenschapsgeld verslonden en de rendabiliteit wordt met de dag twijfelachtiger. Hoeveel hadden we met dit geld voor de gezondheidszorg en het onderwijs kunnen doen?
Ik heb er maar één woord voor: SCHANDE!


18 reacties

Mup · 21 april 2005 op 09:09

[quote]Ik heb er maar één woord voor: SCHANDE![/quote]

Ja, en dat zeg je pas op het laatst 😉
Toch wel blij met de rest van je stukje, stiekem lees ik toch liefde voor je smalle Nederland,

Groet Mup.

Louise · 21 april 2005 op 09:19

Nederland op zijn smalst, op zijn schandaligst…
Maar de omgeving beschrijf je op zijn mooist.
Bijzonder.

viking · 21 april 2005 op 09:26

Schande? Dat je daar zo rustig onder kunt blijven…

pepe · 21 april 2005 op 09:42

Het is haast aandoenlijk hoe die oude Duitse verroeste rails romantisch afbuigen de bossen in. Gras en kruiden tussen de bielzen.

Zo zou het moeten zijn ook hier in ons landje, maar nee alles moet sneller, groter en wat bereiken we er mee? Niks dus.

Heel mooi geschreven.

Bakema_NL · 21 april 2005 op 10:16

Ach kom op, bekijk het van de zonnige kant……door die lijn zijn er toch een hoop mensen verzekerd geweest van wat werkgelegenheid…………en eh…..dat was dan eigenlijk het enige positieve aan het verhaal vrees ik.
Nog zo’n leuke is die filebaan richting Almere/Amsterdam. Als je je daar al net teveel begint te ergeren aan de file zie je tot je ontzetting dat ze ineens die baan hebben opengegooid (die dus anders dichtzit) om het fileleed wat op te lossen………..maar ja, jij staat dan al in die file, jammer hoor.

Mosje · 21 april 2005 op 10:28

Ben het wel eens met Mup. Je komt er wel wat laat achter.
Enne, als jij nou eens begint met dat oprollen. Als je dan in de buurt van mijn achtertuin bent, krijg je een kop koffie van me, okay?

Kees Schilder · 21 april 2005 op 11:39

Krijg er weer jeuk van als ik dit lees

Dees · 21 april 2005 op 11:56

Ja het IJzeren rolgordijn, afschuwelijk lelijk en bijzonder onnodig.

Eén ding moet me nog wel van het hart:

[quote]abrubt[/quote]

Niks voor jou zo’n (typ-)fout!

KingArthur · 21 april 2005 op 12:03

O,o,o Ma3, conservatief die je daar bent. Begrijp je dat dan niet! Een letterlijke interpretatie van vooruitgang is dat.

Oja, ben het wel met je eens trouwens.

WritersBlocq · 21 april 2005 op 13:13

Grrrr, ik word wederom niet GOED van dit soort projecten!
Niks voor mij om over zoiets als abrubt heen te lezen, maar ik had hem niet gezien hihi. Je lijkt wel een mens met hier en daar een foudje 😉

@ Bakema: [quote]door die lijn zijn er toch een hoop mensen verzekerd geweest van wat werkgelegenheid…………[/quote]
Ja, maar het kosste wel ERRUG veel om een paar mensen aan het werk te houden, niet?

Ma3anne · 21 april 2005 op 13:32

[quote]miljardenverslinde[/quote]

Valt me tegen van jullie, Dees en WB, dat jullie bovenstaande foud over het hoofd hebben gezien. 😀

@Mosje: Oke, die koffie wil ik wel. Help jij dan mee verder oprollen?

@Viking: Jarenlang hebben we hier actie gevoerd. Heeft weinig uitgehaald. En als je dan ziet hoe de hele omgeving verknald wordt door zoiets zinloos’ dan slaat onmacht toe. Geen rust dus, maar gelatenheid.

Bakema_NL · 21 april 2005 op 13:52

[quote]Ja, maar het kosste wel ERRUG veel om een paar mensen aan het werk te houden, niet?[/quote]

Zeker ja, daarom ook nog een stukje achter dat zinnetje aan.

WritersBlocq · 21 april 2005 op 15:56

@ Bakema: [quote]Zeker ja, daarom ook nog een stukje achter dat zinnetje aan.[/quote]
Ik snap je, uiteraard Bakema. Maar ik kan zelfs het scheppen van werkgelegenheid tegen zulke hoge natuur- en geldkosten nooit ietsje positief vinden.
@Ma3: Good catch! In je volgende column nieuwe ronde, nieuwe kansen heh heh. En blijf scherp, ook op de mijnus plies.

Dees · 21 april 2005 op 17:32

Tsja Ma3, ooit was je mijn kommagoeroe, dus die ene die ik dan wel zag kon ik niet laten liggen 😉

sally · 21 april 2005 op 21:46

Helemaal mee eens natuurlijk.

Met die spelfout 😀

liefs
Sally

Li · 21 april 2005 op 22:00

[quote]Nederland met zijn grote bek en pretenties heeft zichzelf met de Betuwelijn volkomen belachelijk gemaakt.[/quote]

En niet alleen met de Betuwelijn…
Er valt heel wat op te rollen in ons kikkerlandje.

Raindog · 21 april 2005 op 23:51

Amen op deze column Ma3. Het leuke is dat dit jaren voor aanvang allemaal al bekend was. Zo is Nederland nog smaller dan de breedte van het spoor en je zou het daarom nog anders kunnen bekijken: het spoort van geen kant.

melady · 23 april 2005 op 00:54

Over tiepvouten:

[quote]kosste [/quote]

Las ik zomaar.

Mooi geschreven Ma3anne!~

Melady 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder