Sommige Friezinnen kunnen buitengewoon lekker zoenen. Dat geldt overigens ook voor bij voorbeeld Brabanders, junioren, senioren, bleekneusjes, Aziaten en negers (m/v). Daarom is er volgens mij niets mis met de naam van een stukje patisserie dat bestaat uit een wafeltje aan de onderzijde, een vulling van schuim, en een omhulsel van chocolade. De negerzoen dus. Mooi en lekker. Het loopt tegen middernacht en ik ben in verwarring. Wilde gedachten waaien door mijn hoofd. Vraag me niet waarom, maar in een vlaag van overdreven politieke correctheid heeft een stel minkukels een discussie aangezwengeld. Sla de krant er maar op na. Voor de zoveelste keer is de vraag aan de orde of de negerzoen wel negerzoen mag blijven heten. Plenair zit Geitewollensokken Nederland bij elkaar om over dit onderwerp eens een fraaie discussienota te schrijven, terwijl ze in het aksiesentrum een groezelig glas Max Havelaarthee drinken. Ik denk er het mijne van. Moet de lekkernij die het onderwerp van deze discussie is nou echt worden omgedoopt tot, eh ja, tot wat eigenlijk. Bruinwitje? Dat klinkt als een brood met een identiteitscrisis. Schuimkogel dan? Dat klinkt als een nieuw soort projectiel, dat de politie afvuurt op relschoppers.

Gutteguttegut. Wanneer houden we nou eens op met zeiken? In Nijmegen wordt een linkse actievoerder zomaar neergeknald, en wij zeuren over de negerzoen. Overigens, als we het dan toch over het Knooppunt Arnhem-Nijmegen hebben: mag Arnhemse meisjes dan wel? Ik denk hierbij in de eerste plaats aan een zeer gewaardeerd mede-columniste, maar het is feitelijk de naam van een koekje. Toch is daarmee de suggestie snel gewekt dat je in iedere inwoonster van Arnhem mag bijten! Dat is vrouwenmishandeling, en een aantasting van de integriteit van de persoonlijke levenssfeer! En zeg nou zelf, die burgemeesteres van Arnhem: aardige meid, maar om op te vreten? Nou nee. Om daarvoor nou de naam van een koekje te veranderen…

En nou we het toch over foute namen voor koekjes hebben… De naam ‘bokkenpoot’ is in dit licht bezien toch op zijn minst discutabel. Is dit bijzonder lelijk uitgevallen koekje geen belediging voor de homoseksuele medemens? Crisisberaad bij het C.O.C.? Flikker toch op! Dus lange vingers verwijzen die naar het dievengilde? Vast wel. En krakelingen zijn zeker een provocatie richting clandestiene bewoners van leegstaande panden? Koetjesrepen mogen alleen nog op het platteland? Schei toch uit. En gaan we trouwens voortaan invoerrechten heffen op Brusselse kermis en Engelse drop?

Doe mij een lol. Wat een gezeik! Het aksiesentrum? Deur dicht en slot erop. Ik ben het zat. Ik ga naar bed. Met een Weesper mop.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

15 reacties

Kees Schilder · 24 november 2005 op 08:59

Negerzoen! nee dat kan echt niet meer. Jodenzoen dan? Nee ook niet, lijkt teveel op jodenkoek.
Ben het met je eens.Wat een gezeik om niks.Kom net mijn bed uit.Met een wentelteef 😀

Ma3anne · 24 november 2005 op 09:19

Driek, weet jij toevallig of ‘Brownies’ nog wel mag? 😕

Eddy Kielema · 24 november 2005 op 11:22

Mensen die menen dat ze lollig zijn, maken nu ook grapjes over het weghalen uit de schappen van de blanke vla… Maar dat is natuurlijk wel een flauwe vergelijking, want het woord ‘neger’ refereert rechtstreeks aan de slaventijd en is een scheldwoord. Het beste kun je ‘negerzoen’ daarom vergelijken met een begrip als ‘jodenstreek’ dat ook niet echt positief bedoeld is. Dus van mij mogen de ‘negerzoenen’ uit de schappen.

Trukie · 24 november 2005 op 11:52

Wat is er eigenlijk mis met een zoen van een neger?
Wat is er mis met een Zwarte Piet die kinderen blij maakt met snoepgoed?
Jarenlang niks aan de hand.
Maar Nederland werd gastvrij.
En toen mocht Piet niet meer zwart zijn.
En nu mag ons snoepgoed anders gaan heten.

Op wie slaan de koekjes die ‘kletskoppen’ heten?

wendy77 · 24 november 2005 op 12:22

[quote]Gutteguttegut. Wanneer houden we nou eens op met zeiken?[/quote]

Precies!!

KingArthur · 24 november 2005 op 13:34

Lekker hoor! De tekst dan met alles wat je erin vernoemt.

Dees · 24 november 2005 op 14:13

Negerzoen, of jodenkoek, de namen komen wel uit andere tijden, tijden met voor bepaalde groepen discriminerende opvattingen. Als daar voor velen een vervelende connotatie bij zit, tsja.

Chocozoen klinkt dan ook lekker, of Cremekus.

Ik teken overigens bij deze bezwaar aan tegen de verderfelijke gewoonte om mistflarden witte wiev’n te noemen 😛

Li · 24 november 2005 op 15:02

Wat een onzin. Laat negerzoen maar lekker negerzoen blijven. Straks mogen we ook geen afrikaantjes meer planten.

Ik hap trouwens graag in een Jan Hagel.
En ‘who the fuck’ is Jan Hagel?

Li

Bakema_NL · 24 november 2005 op 21:49

Stom gezeik altijd, volgens mij is een zoen van een neger nog altijd een stuk positiever dan zwarte fietsendief.
Inmiddels zijn er zoveel nationaliteiten hier dat er al een stuk of wat andere zaken zijn waar Hollandse woorden/artikelen heel wat anders betekenen in een andere taal (of andersom, net hoe je het bekijkt), dat is ook niet te voorkomen, mensen moeten gewoon niet zo zaniken.
Ben je creatief met scheldwoorden, zeg dan nooit zemel-bok tegen een Marokkaan, want dan scheld je zijn vader uit voor homo. En heet jij toevallig Koos dan zal menig Marokkaan zich inwendig suf lachen want dat betekent gewoon “kut” in het Berbers…..nog wat Berbers dan, zeg nooit dat zo’n figuur een maniak is, want dat betekent zoiets als praktiserende homofiel. En haal dat Pokemon van de tv, want die Pickachu kraamt telkens “picka”, “picka” uit en dat betekent “strakke kleine kut” in het Servisch.

Nog een leuke trouwens is een kickboxer, een Turk geloof ik, die heet Jakut Pislik…..ik maak geen geintje hier, hij bestaat echt en is top in zijn tak van sport……en ondanks die naam woont hij toch in Nederland. 😛

En genoeg Surinamers die als ze over Nederlanders praten het hebben over die bakra’s en/of tata’s……….de wat minder vriendelijke benamingen voor ons Hollanders……tata is een afgeleide van potatoe…je kunt patatten zien, met een beetje verbeelding, zowiezo is Surinaams een mix van Hollands en Engels…..oftewel wij zijn aardappelvreters ipv rijstvreters zoals zij.
En zo vreten wij ook wel eens negerzoenen, die dingen hadden we ook nikkerbekken kunnen noemen, dàt was pas “not done” geweest.

De oerhollandse moorkoppen zijn zeker hierna aan de beurt?

Ik kwam deze nog tegen……en ik had het kunnen weten ook, een oud-collega kwam er vandaan in Suriname, een district daar heet Nickerie……..in de jaren dat ze onafhankelijk zijn hebben ze dat ook nog steeds niet veranderd.

Ik denk dat we deze hele idiote discussie maar moeten negeren………….jezus, wat zeg ik nou toch….negeren….schrappen uit de dikke VanDale zeg ik !!! ….waarom heet dat ding dikke VanDale eigenlijk, hebben de makers soms iets tegen dikke mensen……..aanpakken dat zooitje !!

GEWELDIG !!!!….maak een witte chocolade uitvoering en noem die “Bleekscheten”……..ik ga ze op zeker kopen. 😛

archangel · 24 november 2005 op 23:31

😀 😀 😀 @ Bakema! Een wijs man heeft gesproken 🙂

sally · 24 november 2005 op 23:34

Kan wel kotsen van een negerzoen.

Oeps…of mocht ik dat ook niet zeggen

Sally

Wel een leuk stukkie.

melady · 25 november 2005 op 11:59

Heerlijke column zo bij een bakkie koffie en een moorkop. 😀

Oh Bakema was me voor.
Dan neem ik wel een mariakaakje.
Of een koekje met een gat.

Mup · 25 november 2005 op 13:27

Lekkere column, letterlijk en figuurlijk.

Groet Mup.

KawaSutra · 25 november 2005 op 15:02

Je hebt helemaal gelijk. Negerzoenen mogen van mij blijven in welke vorm dan ook.
Misschien moet het (scheld-)woord ‘neger’ maar in de ban. En alle andere rascistisch getinte benamingen.

Bakema_NL · 25 november 2005 op 20:50

Neger in de ban? Dat kun je niet maken, daar hebben veel van mijn collega’s grote moeite mee als dat gaat gebeuren, nooit meer zal ik dan collega Soeraj boven horen komen met “yo white folks” en mijn Ghanese collega George Adu-Tweneboa, zelf zo zwart als de nacht reageren met “hey neger (of nigger), houd je bek, kom we gaan blowen”. We kunnen elkaar niet meer over en weer uitmaken voor “vieze vuile buitenlander”, elkaar verrot schelden in een andere taal wat het overgrote merendeel van de Hollanders toch niet verstaat. Verbied het nou niet, het is net zo gezellig op het werk en niemand die aanstoot neemt tot een ander omdat het gewoon gaat om het belachelijk maken van een onderwerp wat in weze al belachelijk op zichzelf is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder