Ik parkeerde de auto bij de controlepost van de Nederlandsche Wandelbond Ter Bezichtinging En Bevordering Van Het Natuurschoon Anno 1912. “Goedemiddag, ik kom even een stempeltje halen op mijn deelnemerskaart van de jaarlijkse hoogzomerheidewandeling van uw organisatie.” Stomverbaasd keek de bejaarde man achter het van sloophout in elkaar getimmerde loketje mij aan. “Maar u bent toch met de auto? Dát is niet de bedoeling!” Maar ik liet mij niet uit het veld slaan: “Maar u kent toch wel het onderzoek van de beroemde wetenschapper Chris Goodall? Die heeft becijferd dat een kilometer met de auto veel minder koolstofvervuiling oplevert dan een kilometer lopen. Ik bewijs u dus juist een dienst door de auto te pakken. Wat zeurt u nou? Hier die stempel! Geef op dat ding!” Jazeker, waarde lezer, de wandelsport is er een stuk eenvoudiger op geworden.

De uitstoot van koolstof, grotendeels in de vorm van kooldioxide, draagt aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Daardoor verandert het klimaat, en smelten de poolkappen. Zielig toch, al die pinguïns zonder zwemdiploma? Die verzuipen… Dus de uitstoot van koolstof moet omlaag. Logisch toch? En die Chris heeft het allemaal uitgerekend. Stel, je wandelt 5 kilometer. Dat kost je lichaam natuurlijk wat energie. Om die weer aan te vullen moet je 100 gram vlees eten. De productie van dat vlees komt neer op een uitstoot van 3600 gram koolstof. Als je diezelfde 5 kilometer met de auto rijdt, levert dat slechts 900 gram koolstof op! Wat een geweldig idee: rijden is beter dan lopen! Om te beginnen stel ik voor dat alle gangpaden in de supermarkt aanzienlijk worden verbreed. Dan kan mevrouw Oplopers met haar Corsaatje gewoon rechtstreeks doorrijden tot bij de sperzieboontjes en de Brinta. Wel een zeperd voor Milieudefensie trouwens. Die tent kunnen ze wel opdoeken. Onlangs gingen ze met succes naar de rechter om te procederen tegen de verbreding van een snelweg. Fout fout fout! Ze moeten juist te hoop lopen tegen de aanleg van voetpaden. En die jaarlijkse autovrije zondag? Ik pleit voor de invoering van een voetgangervrije zaterdag!

En bij de firma Mc Donalds zijn ze helemáál spekkoper: bij de drive-in kunnen ze de hamburgers voortaan wat goedkoper aan de man brengen. Milieukorting! Er is sowieso goed nieuws voor ’s werelds grootste hamburgerketen: uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen die thuis hun eten niet lusten, het opeens wél willen eten als het wordt opgediend in een oude Mac Donalds-verpakking… Mooi, ik hoef niet meer zorgvuldig te koken. Ik scharrel gewoon een paar ouwe servetten van het beroemde restaurant ‘Le Garage’ op. Handig. Zo promoot ik het autorijden en zijn mijn etensgasten ook weer tevreden.

Nee, dat lopen, daar moeten we echt vanaf! De eerste bijdrage aan het verminderen van de globaal afgelegde loopkilometers is inmiddels geleverd door mijn broer in Drachten. Die lazerde tijdens het slaapwandelen van een balkon af. Poot gebroken, dus die zit voorlopig wel stil. Zo. Leve het milieu!


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

7 reacties

lagarto · 10 augustus 2007 op 08:51

Hey Driek.
Ik loop, uhh fiets, hier nog niet zolang mee op deze site, maar begin wat stijlen te herkennen. Die van jou doet mij vaak vanaf het begin tot het eind glimlachen. Dat is een goed begin van de dag. Ik sla mijn ochtendwandeling vandaag een keertje over. Oké?
Groeten lagarto

SIMBA · 10 augustus 2007 op 11:36

😀 Hij is leuk Driek!!!

arta · 10 augustus 2007 op 12:12

😆
Leuk geschreven!

DreamOn · 10 augustus 2007 op 22:18

Je column loopt als een trein!!! 😀
En mocht je nog eens ergens naar toe willen wandelen… je mag altijd met me meerijden!

Liefs DO.

DriekOplopers · 11 augustus 2007 op 00:23

@Lagarto: dankjewel voor je compliment! Ben ik blij mee.
@DO: Thanks for the ride
@anderen: dank voor jullie aardige reactie!

pally · 11 augustus 2007 op 09:35

Wat een grappige column, Driek, hij rijdt als een trein. Leuk om je weer te lezen.

groet van Pally

Prlwytskovsky · 11 augustus 2007 op 10:15

Ja ja hij is weer leuk Driek. Enne … het “loopt” soms de spuigaten uit met dat milieugedoe. 😆

Geef een reactie

Avatar plaatshouder