De laatste kilometers van de eeuwige marathon zijn in zicht, maar zoals het spreekwoord zegt: “De laatste loodjes zijn de zwaarste.” Dat gevoel heb ik nu dus ook. Er werd vroeger ook gezegd, het 5de jaar is het zwaarste. Ook nu kan ik alleen ja knikken. Het hele jaar werk ik me al uit de naad en verbetering is wel in zicht maar laat nog wel even op zich wachten. Dat is allemaal de schuld van de mensen in den Haag die de heerlijke tweedefase hebben bedacht. De 2de fase zou leerlingen zelfstandig moeten laten leren en een brede maar ook diepe kennis moeten geven om zo makkelijk naar het HBO of een universiteit te kunnen. Minder lessen maar meer zelfstandige uren. De realiteit: Minderlessen en meer stof. Zelfstandig werken? We zijn pubers, als wij een tussen uur hebben gaan we zitten colaboeren. Oké, dat deden we in de 4de. Inmiddels begint die pubertijd op zijn einde te lopen (denk ik, hoe lang duurt dat eigenlijk?) en wordt de school door nagenoeg iedereen serieus genomen. Tenminste de mensen bij mij in het profiel.

De 2de fase introduceerde 4 profielen met ieder een eigen vakkensamenstelling. Mijn profiel natuur en techniek wordt als zwaarste gezien. Dat kan kloppen, wij zijn dit jaar begonnen met 15 leerlingen in het profiel en zitten inmiddels nog met zijn 12jes in de les. De andere 3 zijn overgestapt naar een ander profiel. De studie lasten zijn ook heel anders verdeeld, ik haal wel een werkweek van 50 uur, waarvan ik er 34 op school doorbreng, en er 23 in lessen en 11 in tussenuren, gymles (2 uur) en z/vzw uren. De andere 16 uur werk ik thuis. De andere profielen zitten ongeveer even lang op school maar halen dat soort uren thuis niet. Op papier wel maar in de praktijk niet.

Dat is ook vrij logisch, als je voor vakken als economie, aardrijkskunde en geschiedenis er in de lessen je kop bij houd en gewoon je boek eens leest lukt het je wel. Er zitten wel opdrachten in maar die voegen niet veel toe aan de les. Bij wiskunde natuurkunde en scheikunde ligt het anders. Dat is oefenen oefenen oefenen. Mijn wiskunde leraar kan dat mooi uitleggen: “Ze gaan allemaal snappend ten onder, verlaat het schip zolang het kan, als Nederland straks tegen Duitsland voetbalt durf ik niet te kijken hoor, zonder bal ken je niet voetballen.” Snap je.

De laatste weken van het jaar worden volgepropt met proefwerken. Want dat moet nog vlug even, zo staat het in de jaar planning. Nee dus, in die planning staat welke toetsen we in een jaar moeten krijgen, niet dat ze in 2 weken geduwd moeten worden, en dan natuurlijk ook gewoon huiswerk hè. Die zogehete proefwerk weken waar je vroeger tegenop keek zijn nu een hemel op aarde. Één of 2 proefwerken op een dag en dan vrij (om wat te leren). Ik kijk er nu al naar uit.

Zo dat was het weer voor vandaag, ik ga nog wat lezen. Tot een volgende keer. En oja R@@f jij zult het vast wel willen weten, ik ben nog steeds single.

Categorieën: Overig

10 reacties

Dees · 4 juni 2004 op 17:41

Owww, ik voel me ineens een partij oud als ik dit lees.

Leuke column Yannick 😛

Yannick · 4 juni 2004 op 17:55

zeker net examens achter de rug?

Shitonya · 4 juni 2004 op 19:14

Ik herken dit ook wel, voor mij begint de hel ook weer eens na de zomervakantie ( eigenlijk heb ik al 2 jaar vakantie maar dat even terzijde)
Enige column 😛

R@@F · 4 juni 2004 op 19:48

[quote]En oja R@@f jij zult het vast wel willen weten, ik ben nog steeds single.[/quote] Yannick, is dit een aanzoek?

Ben blij dat je er weer bent onderdeur!!

Groet
R@@F

Ma3anne · 4 juni 2004 op 23:15

[quote]Mijn wiskunde leraar kan dat mooi uitleggen: “Ze gaan allemaal snappend ten onder, verlaat het schip zolang het kan, als Nederland straks tegen Duitsland voetbalt durf ik niet te kijken hoor, zonder bal ken je niet voetballen.” [/quote]

Tot nu toe had ik nooit zoveel problemen met wiskunde, maar deze som kan ik niet volgen. 😮

geinige column. het is of ik een jaar terugspring in de tijd en mijn dochter hoor mopperen… 😉

Eftee · 4 juni 2004 op 23:34

Pfff, ik ben blij dat ik dat allemaal al jaren achter de rug heb.
Leuk om er toch weer even door jou aan herinnerd te worden. 😀

Mosje · 5 juni 2004 op 00:03

Ik heb net even in je profiel gekeken. Daar staat niks over studeren!
😛

Kees Schilder · 5 juni 2004 op 08:48

Goed dat je weer terug bent, Yannick.

pepe · 5 juni 2004 op 11:05

[quote]dan vrij (om wat te leren).[/quote]
Of om columns te schrijven.

Leuk je er weer bent Yannick.
Voor fase 2 ben ik vast te oud, wij deden gewoon examen aan het einde van de opleiding;-)

Leuk geschreven, begrijp nu ook je afwezigheid hier voor een poosje

Louise · 5 juni 2004 op 19:00

Succes met de laatste loodjes!
Als je net zo vlot leert als je schrijft, zal het vast goed komen. 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder