Op de middelbare school kreeg ik tijdens de biologieles te horen dat er twee soorten dieren waren: nuttige en schadelijke.
Nuttige dieren waren dieren die voor het karretje van het menselijk welzijn gespannen konden worden. Dieren die je kon opeten of tewerkstellen. Of kaalscheren zodat oma truien kon breien. Schadelijke dieren waren dieren die binnen deze context hinderlijk in de weg liepen. Die niet wilden luisteren of op andere wijze de nuttige menselijke doelstellingen probeerden te saboteren. Bijvoorbeeld door van voedsel te houden dat ook door mensen werd begeerd. Stoute dieren dus eigenlijk.

Deze voorstelling van zaken maakte op mij een geforceerde en eenzijdige indruk en ik vroeg me af hoe de dingen er voor zouden staan als je ze van de andere kant – dus door de ogen van dieren – zou bekijken. En of er ook dieren waren die in geen van de beide categorieën pasten, die dus niet nuttig waren, maar ook niet schadelijk.
Huisdieren misschien, bijvoorbeeld honden? Het nut van de hond stond me niet direct duidelijk voor de geest. Je moest er aan de voorkant steeds voedsel in doen en na verloop van tijd kwam het er aan de andere kant weer uit. Tijdens het verblijf in de hond had het wel degelijk een bewerking ondergaan, maar van een nuttig product was mijns inziens geen sprake. Je had er niets aan. Daarbij kwam nog dat honden weigerden hun ‘product’ in het toilet te deponeren, maar misschien waren ze gewoon te dom om het te leren, schaken konden ze immers ook niet. Als je iets weggooide omdat je er van af wilde, bijvoorbeeld een stok, dan begrepen ze het niet en kwamen hem terugbrengen. Verder mankeerde er iets aan hun gezichtsvermogen. Niet zelden verwarden ze je been met een soortgenoot en vingen met de paring aan. Daar schoot je al evenmin iets mee op en je broek werd er vies van. Nee, qua nuttigheid leek het me met de hond droevig gesteld. Als hij dood was kon je van z’n vacht wellicht nog een bontjas maken, maar volgens mij kreeg je die lucht er nooit uit.
En hoe zat het met de schadelijkheid? In een tijdschrift had ik gelezen dat zich op de tong van de hond niet minder dan 24 kinderziektes ophielden. Als je kinderen had kon dat toch wel schadelijke effecten hebben leek me.
Maar die ziektekiemen leefden óok, dat had ik door de microscoop zelf gezien. Dus waren dat dan eigenlijk ook geen dieren? Goed, misschien wat klein uitgevallen, maar toch. Hoe groot moest je zijn om voor dier door te kunnen gaan, wat waren de minimumeisen?

En die kinderen, hoe stond het dáar mee qua nuttigheid? En… Toen werd ik bruut uit m’n overpeinzingen gerukt door de lerares, die me ongemerkt had beslopen. Ze wees op m’n lege schrift en vroeg waarom ik geen aantekeningen had gemaakt over de nuttige en schadelijke dieren. Tja, waarom eigenlijk niet…
Ik vermoed dat ze bang was dat ik geen nuttig dier zou worden. En daar had ze natuurlijk wel een beetje gelijk in.

Categorieën: Algemeen

6 reacties

Mien · 25 september 2012 op 07:41

Nou Frank, volgens mij is het gewoon een kwestie van een s plakken aan dat nut van jou (ha, ha).
Leuke, scherpzinnige column wederom.

Mien

Libelle · 25 september 2012 op 08:57

Het einde is er een beetje met de haren bijgesleept, vind ik.
De dikke midden alinea, die is leuk!

Yfs · 25 september 2012 op 09:41

Jammer dat je zo bruut uit je overpeinzingen werd gerukt door de lerares, ik had je graag nog gelezen over guppies, kanariepietjes, waterschildpadjes en hamsters!! :hammer:

Laatste alinea was een beetje flauw!

Meralixe · 25 september 2012 op 17:39

Een beetje laat maar dan toch, welkom op column x.
Andermaal een goede column maar de eerste was veel beter. Hier is bijvoorbeeld uw eerste alinea ronduit schitterend maar daarna ben je ietsje te lang en te ver gezocht over die hond bezig. Of was dit misschien om de (vele) hondenliefhebbers op deze site op stang te jagen?
Wat zal ‘Jip’ daarvan denken? :hammer:

Jip · 27 september 2012 op 12:57

Droom jij nu maar lekker weg boven je lege schrift! En als je wakker bent raad ik je deze column van mij aan!
[b][url=http://jips-snuffelhoek.blogspot.nl/2012/07/zonder-hond-geen-homo-sapiens.html]Zonder hond geen homo sapiëns[/url][/b]
Poot Jip!

Mup · 27 september 2012 op 14:09

Beestachtig leuk middenstuk,

Groet Mup

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder