Waarom willen wij mensen altijd haantje de voorste zijn? Kijk maar eens goed rond. Je ziet het overal. In de supermarkt proberen kleine vrouwtjes stiekem voor te dringen als je even niet oplet en bij drukke openbare toiletten is er altijd wel iemand die héél dringend moet en hoopt dat jij haar voor laat gaan.

In sommige situaties kan ik me heel goed voorstellen dat iemand misbruik probeert te maken van de onoplettendheid van een ander om zo wat tijd te besparen. Er zijn echter situaties waar dit haantje de voorste gedag niets oplevert. Neem bijvoorbeeld het vliegtuig. Je hebt vast wel eens gevlogen. Op je ticket staat dat je 30 minuten voordat het vliegtuig vertrekt kan gaan boarden. Vaak staat de helft van de passagiers al ruim voor boarding time zenuwachtig in de rij om het vliegtuig te kunnen betreden. Stel dat ze de vlucht missen! Eenmaal door boarding pass controle sta je vaak nog te wachten in de slurf en daarna sta je in het vliegtuig zelf nog te wachten op je voorgangers die alle spullen in de luggage compartements proberen te proppen. Op je ticket staat een stoelnummer, dus je plaats is reeds bepaald. Waarom dan zo ongeduldig om als eerste in het vliegtuig te zitten? Je kan beter nog even shoppen en je benen strekken zolang het nog kan.

Bij het verlaten van het vliegtuig zijn we net zo ongeduldig. Zodra het lampje van de stoelriemen uit gaat  staat de helft van de passagiers al op om druk doende hun spullen uit het luggage compartment te trekken. De eerste rijen lopen het vliegtuig uit, gevolgd door de rijen daarna. Zeg nou eens eerlijk! Als je op stoel 83A zit, heeft het dan nut om meteen uit je stoel te schieten als het vliegtuig stil staat? Rij 1 tot en met 82 zullen namelijk voor jou het vliegtuig verlaten.

Mensen mensen, het is geen wedstrijd! Waar komt al dit gedrang en geduw toch vandaan? Wat winnen we ermee? Geef je er gewoon aan over dat je ongeveer 2 jaar van je leven verspilt aan wachten. Sommige dingen moet je gewoon laten gebeuren. Dat maakt het leven veel minder stressvol en vooral veel aangenamer. Geniet van het moment en van de mensen om je heen! Niets is leuker dan mensen kijken! Mensen en hun nukken zijn onwijs interessant. Vooral als ze ongeduldig zijn…

 


4 reacties

Sagita · 12 juni 2013 op 10:38

He heerlijk, weer eens een column in fatsoenlijk Nederlands geschreven. De inhoud vind ik minder. Je begint met een vraag ‘waarom’ en komt dan niet verder dan een enorme opsomming van situaties, die het waarom bevestigen. Nergens in je column doe je een poging om dit gedrag van mensen te verklaren, waardoor het toch een niemendalletje blijft. Jammer.
groet Sa!

Meralixe · 12 juni 2013 op 11:05

Hm…Welkom op column x.
Inderdaad nog al opsommend geschreven. En, een ‘haantje te voren’ is niet hetzelfde als iemand die niet graag wacht maar daar over kan men natuurlijk van mening verschillen.
Ik wacht ‘geduldig’ op uw volgende column. 🙂

Yfs · 12 juni 2013 op 13:53

Goede opmerking van Meralixe. Een haantje de voorste heeft idd meer met haantjesgedrag te maken dan met geduld. En tja, geduld is een schone zaak! Gister werd ik nog met veel getoeter en brullende motor ingehaald door een automobilist. Even later stonden we allebei voor de stoplichten.
Vlot geschreven! :yes: Welkom op CX!

Nachtzuster · 12 juni 2013 op 23:45

Welkom hier op Columnx! Met de inhoud van de column heb ik niet zoveel, het is weinig origineel. Maar wie weet ben ik laaiend enthousiast over je volgende. Want aan je schrijfstijl ligt het niet.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder