De Nederlandse Energie Maatschappij licht de één na de ander op door mensen ongewild over te laten stappen naar hen, wat de consument direct 800 euro overstapkosten kost. Ze verdraaien opgenomen bandjes van het telefoongesprek, en sturen deze op via de post als je er om vraagt. Via audioprogramma’s is duidelijk te zien waar er geknipt is. Als je éénmaal ‘ja’ in het gesprek zegt, maakt niet uit op welke vraag, plakken ze dit overal achter waar ze willen dat je ‘ja’ op zegt. Als ingeschrevene van de Kamer van Koophandel ontving ik een maand terug een factuur, ogenschijnlijk van de Kamer van Koophandel, net voor de periode dat je normaal je jaarlijkse bijdrage aan de Kamer van Koophandel moet betalen, met een bedrag dat hier ook gelijk aan was. Het logo bovenaan de factuur was hetzelfde als de Kamer van Koophandel, alleen miste de bijbehorende letters in het logo. In het klein stond onderaan ‘dit is een voorstel van een factuur’. Het versturen van facturen voor diensten die niet geleverd zijn is illegaal, zelfs als je er met een lettertype dat alleen met de Hubble-telescoop gelezen kan worden bijzet dat deze niet per se betaalt hoeft te worden.

De IB-groep maakt om de haverklap fouten in hun systeem. Zo beweren ze stelselmatig dat mensen, jaren na het voltooien van een opleiding, dat deze de opleiding niet hebben gevolgd en dus duizenden euro’s terug moet betalen, per direct uiteraard. Het versturen van een bezwaarschrift heeft geen zin. Deze komt namelijk niet aan op de juiste afdeling, want het adres daarvan is geheim, en wordt alleen prijsgegeven als je een afspraak maakt op het kantoor van de IB-groep. Overigens moet je dan niet vergeten de ‘speciale envelop’ daar op te halen (geen grap, deze bestaat!). Als je namelijk je bezwaarschrift naar het geheime adres stuurt, maar niet in de speciale envelop dan wordt deze ook doodleuk verscheurt. Voordat je hier achter bent is uiteraard de termijn dat je bezwaarschrift ingediend moet worden al verstreken.

Sanoma is een uitgeverij van tijdschriften. Sanoma weigert al jaren om bevestigingen te sturen als iemand zich afmeld voor een blad. Ze stoppen wel de verspreiding naar de klant toe, zodat deze denkt dat hij ook echt afgemeld is. Als het abonnement voor het volgende jaar ingaat sturen ze doodleuk een nieuwe factuur voor het hele jaar. Ze beloven je om je uit te schrijven voor het volgend jaar, maar deze factuur dien je natuurlijk wel te betalen, want ze weten helemaal niets van een uitschrijving. Dit kun je natuurlijk ook niet bewijzen omdat je geen bevestiging hebt.

Dit is bij mij allemaal in één jaar tijd gebeurd. Tijdens het kijken van ‘DAS je goed recht’ kwam ik op het lumineuze idee dat ik maar eens aan een rechtsbijstandverzekering moest. 9 euro per maand zou het moesten gaan kosten volgens de reklames van DAS, en das zeker niet duur. Nader onderzoek wijst uit dat het aanbod alleen voor het eerste jaar geldt, daarna betaal je uiteraard de volle pond. De polisvoorwaarden zijn zo onduidelijk dat je geen idee hebt waar ze je wel en niet bij helpen, en waar je nou precies voor betaald.

Als je via google op zoek gaat naar een rechtsbijstandsverzekering, kun je dat op allerlei websites (lees: via allerlei tussenpersonen) afsluiten waarbij je ‘kados’ uit kunt zoeken. Van koffiezetapparaten tot complete plasmaschermen, alles om jouw 9 euro per maand binnen te halen. Gezien de voorwaarden van deze websites, een mooi onduidelijk stuk schrijfsel van minstens 20 A4’tjes lang, heeft jouw rechtsbijstandsverzekering direct de eerste zaak te pakken. Als je dan natuurlijk geen geschil met hun hebt over de voorwaarden en premie van jouw polis.

Iedereen probeert tegenwoordig geld van je af te troggelen. Een rechtsbijstandsverzekering is een goed idee, maar neem het direct af bij de verzekeraar (Univé kan ik aanraden) en niet via een tussenpersoon, en verdiep je in de voorwaarden. Verstuur alles aangetekend als je correspondeert met een bedrijf, en neem het liefste een apparaat waarmee je telefoongesprekken op kan nemen. Klinkt paranoïde, maar het scheelt je waarschijnlijk meer geld dan stoppen met roken. We zullen onszelf moeten beschermen, want de staat interesseert het kennelijk geen ene moer, die zijn zelf te druk bezig met graaien uit jouw zak om de andere handen ook op te merken.

Categorieën: Actualiteiten

17 reacties

Mosje · 15 februari 2009 op 13:27

Maak 8 euro over op mijn bankrekening en ik vertel je hoe je al deze ellende kunt voorkomen.
😉

DikkeBoom is terug. Hoera!

Prlwytskovsky · 15 februari 2009 op 14:40

“moesten gaan kosten” en “de volle pond”? Jammer!
Wel een goed verhaal, VetteBoom.

@Mosje: en ons standaard tarief dan? €500,- per handeling?

u-queen · 15 februari 2009 op 15:53

Het voordeel is natuurlijk dat je aan het einde van alles direct je eigen administratie- en belastingadvies kantoor kunt starten :lach:

Je moet ook zeker niet meer bellen met die gasten, mailen, mailen en mailen, veel goedkoper en je hebt alles zwart op wit 😉

Leuke column 😀

Syl · 15 februari 2009 op 16:51

Ik heb die rechtsbijstandverzekering! Klopt helemaal: “jou rechtsbijstandverzekering pakt direct de eerste zaak”…om hem vervolgens af te wijzen. Zo ook met de tweede, en de derde…Laten ze nou net allemaal buiten de voorwaarden vallen :lach: Van 9,00 naar 19,95 pm bevalt ook niet echt dus…
Thx voor de reminder, ga m morgen gelijk opzeggen,
schriftelijk én aangetekend.

DriekOplopers · 15 februari 2009 op 16:53

Tip!

Als je zo’n bedrijf opbelt, eerst een muziekje aanzetten. Dan valt er door die boeven ook niet meer in het telefoongesprek te knippen: dan klopt de muziek niet meer!

Topcolumn, trouwens!

Dees · 15 februari 2009 op 19:10

Hee dikkerd, heb je gemist. Helemaal goed jouw stukje trouwens. Verzekeringen en rechtsbijstand, je kunt maar beter eigen jurist worden (uit ervaring) en hoe paranoidererererer hoe beter, neem op, teken aan, kopieer en verifieer. En zorg voor de langste adem. Na een paar jaar kan het wel eens lonen.

lisa-marie · 15 februari 2009 op 21:44

Hele goede titel !
Het geheel ook en inderdaad ik blijf toch maar lid van de donald duck van de sanoma uitgeverij want ik kom er toch niet van af 😉
Vind het leuk om weer wat van je te lezen

FatTree · 16 februari 2009 op 00:29

Iedereen bedankt voor de reacties, het was weer even een inkomertje 🙂

Ik ben driftig op zoek naar een applicatie zodat ik mijn gesprekken op kan nemen, en vraag voortaan overal een schriftelijke bevestiging van. Alles gaat bij mij voortaan via het postkantoor, en die rechtsbijstandsverzekering zit in de pocket. Kom maar op, gladjakkende profiteurs! My administration is superior to yours!

Tja… ik denk dat iedereen wel eens genaaid wordt door dit soort gasten, je wordt er kotsbeu van als je zelf eerlijk je centen probeert te verdienen.

@Mosje: Lekker nuttig zo’n nickname, als jij met mijn volle achternaam gaat smijten, pas maar op, straks heb je problemen met the power of Univé 😉

@DriekOplopers: Ze doen nu al niet echt hun best om te verbergen dat ze knippen. Dat is zo overduidelijk dat het niet anders bedoelt kan zijn dan een grote ‘fuck you’.

@Dees: Dank je voor je warme onthaal:) stiekem was ik niet echt weg, las af en toe nog wel wat. Ga je ook een column schrijven waar een man een keer niet de klootzak is? Ik wordt helemaal bang om je te mailen :oeps: :pint: :kus:

KawaSutra · 16 februari 2009 op 00:36

Als je zelfs de KvK en de IB-groep niet kunt vertrouwen dan is het echt slecht gesteld. En dat is dus waarschijnlijk ook zo.

FatTree · 16 februari 2009 op 08:47

De KvK zelf wel, maar dit ging om een ‘bedrijf’ dat zich voordeed als hen.

De IB-Groep strijdt al jaren met het UWV om het plekje ‘organistatie met de slechtste dienstverlening’.

arta · 16 februari 2009 op 09:15

Goed geschreven, Fattree!
🙂

Dees · 16 februari 2009 op 09:30

Ja, ik zal mijn best doen (maar om Geert Wilder nu een [i]man[/i] te noemen :-D)

:kus: terug 😉

FatTree · 16 februari 2009 op 10:52

Ik waag mij niet meer op het gladde vlak dat Wilders heet. Een van mijn eerste columns ‘AlbiNederland’ http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=6961 (brought to you by: schaamteloze zelfpromotie inc.) ging over hem. Ik schrijf rare dingen als ik me daarmee inlaat.

Maar jouw stuk vond ik echt top 🙂

pally · 16 februari 2009 op 15:25

HA, Dikkeboom, welkom terug hier. Goed stuk.Ik vrees dat ik hier je vertaalde naam heb geintroduceerd ooit. Sorry 😉

Kom je weer lekker schrijven, hier? De wachtrij is erg kort tegenwoordig 😀
groet van Pally

FatTree · 16 februari 2009 op 15:52

Pff ik heb kortere rijen in de Liddl gezien als het biefstuk weer eens in de aanbieding is :hammer:

Ik beloof niets, als ik zin heb plemp ik wat 🙂

Ma3anne · 16 februari 2009 op 18:09

Ik probeer al een paar jaar van het tijdschrift VT wonen (Sanoma) en van mijn postcodeloterijloten af te komen. Tot nu toe zonder resultaat.

Heeft iemand hier iets dergelijks in de aanbieding en kunnen we misschien ruilen? 😥

Goed onderwerp, Fat Tree! Leuk dat je er weer bent.

Mien · 17 februari 2009 op 09:22

Zo FatTree … dat moet een opluchting voor je zijn …!
De pen is gelukkig geduldig.
Goede column.
Hiervan lust ik er meer.
Bevordert meteen de inhoudelijke discussie hier op CX.

Heb ooit een pensioenoverdracht net ABP twee maanden lang uitgevochten. Resulterend in een magere excuusbrief. Heeft veel kruim gekost maar ook voldoening.
Nu ben ik weer lid van die club.

Zo zie je maar, alle ellende komt vroeg of laat terug en het enige wat helpt … is de pen!

Mien Penvriend

Geef een reactie

Avatar plaatshouder