Stel dat God werkelijk bestaat. Het zou zomaar kunnen. En als God bestaat, dan bestaat Allah ook. Het duo God en Allah, die de wereld besturen vanuit organisatiebureau ‘De Hemel’. Elke dag even de per e-mail binnengekomen vragen, wensen en biechten behandelen. De ene helft van de wereld richt zich tot God, de andere helft tot Allah. Hoe lossen die twee dat op als hun fans tegenover elkaar komen te staan? Gooien ze een muntje op en wie ‘kop’ heeft wint? Of spelen ze een spelletje schaak met de wereldbevolking als pionnen? Feit is dat ze er op dit moment een aardige puinhoop van maken. Alsof ze alles ineens met hun linkerhand doen, op een maandag, met een kater. Menig manager wordt voor minder op straat geschopt.

Maar stel nou eens dat God niet bestaat. Ook dat zou zomaar kunnen. Dat wij tweeduizend en een paar jaar lang ons tot God dan wel Allah richten, terwijl ze helemaal niet blijken te bestaan. Dat hele volkstammen zijn uitgeroeid uit Zijn naam. Dat nog steeds mensen onnodig sterven omdat Hij dit zo zou willen. Dat in Afrika de boel helemaal in het honderd loopt omdat Hij niet aan geboortebeperking zou willen doen. Maar als Hij niet bestaat, wie heeft dan verzonnen dat Gods wil zal geschieden? Wie is dat marketingtechnisch meesterbrein met een dusdanige overtuigingskracht dat miljoenen mensen hem gewoon op zijn mooie blauwe ogen geloven?

God die niet bestaat. Dat is een angstige gedachte. Want vlak de gevolgen niet uit als werkelijk mocht blijken dat God niet bestaat. Dat is een economische ramp die niet te bevatten is. Kerken kunnen hun deuren sluiten, kloosters worden omgeturnd tot hotel, miljoenen mensen komen van de een op de andere dag zonder werk en er is direct een overschot aan vrijgezelle mannen. En wat gebeurt er met Vaticaanstad? Wordt dat automatisch Italiaans grondgebied, of wordt het per opbod verkocht? En wat te denken van Mekka? Want als God niet bestaat, dan bestaat Allah ook niet. En geen islam zonder Allah. Geen Islamitische Staat, geen aanslagen uit naam van Allah en, jammer jongens, ook geen 72 maagden. Want geen hemel zonder goden.

Als je daar lang over nadenkt, is het een prettige gedachte om gewoon te geloven. Te geloven dat alles wel goed komt. Dat Rutte het goed met ons voor heeft. Dat het vluchtelingenprobleem vanzelf wordt opgelost. Dat kaboutertjes onze rommel opruimen. Ik zou heel graag willen geloven, het maakt alles ineens zo simpel. Maar ik geloof niet.

Jan van Oranje
www.janvanoranje.nl


Jan van Oranje

Onder het kopje 'In naam van Oranje...' publiceert columnist Jan van Oranje al enige tijd zijn goed gelezen columns. De columns zijn te lezen in Viva! Magazine maar ook op: www.janvanoranje.nl, facebook.com/jan.v.oranje, janvanoranje.blogspot.com en op twitter.com/janvoranje. Oh ja, Jan heeft extreem dyslectische vingers, dus vergeef hem zijn kleine schrijffoutjes.

10 reacties

Mien · 12 april 2016 op 13:26

Leuke bespiegeling Jan. Maar incompleet. Zowel qua geloof als ongeloof. Zowel het Christendom als de Islam zijn ontsproten aan het Jodendom. Boeddhisten en aanhangers van het Hindoeïsme neem je niet mee in je beschouwing. Dat geldt ook voor Atheïsten. Dan blijft de beschouwing toch hangen ergens tussen appels en peren. Appelmoes of perenmoes? Tutti frutti. ?

    Jan van Oranje · 12 april 2016 op 17:52

    Ik weet het Mien, ik weet het. Maar ik probeer mijn columns kort te houden. En dan sneuvelt er wel eens wat. Het gaat ook niet zozeer om een specifiek geloof, maar om de boodschap.

Meralixe · 12 april 2016 op 14:00

Oei, oei, oei, dit is na ‘Een nacht in de hemel’ en ‘ De klus’ al de derde column die ‘onze’ God wil betrekken bij het dagdagelijkse leven. Ook hier probeer je even grappig te wezen met materie die zich maar moeilijk laat aanzetten tot humor. 🙁

    Jan van Oranje · 12 april 2016 op 17:53

    Ik probeer zeker niet grappig te zijn omtrent het geloof Meralixe. Dit is hoe ik over dingen denk, praat en schrijf.

Snarf · 12 april 2016 op 15:35

Openhartige filosofische mijmering. Humor is universeel … beleving individueel. Knipoog …

Grumpy-old · 12 april 2016 op 17:31

Ik moest bij de eerste alinea denken aan een film met Jim Carey; Bruce almighty. Waar God ook met emails worstelt

arta · 12 april 2016 op 18:01

Jaaa, Grumpy, ik moest daar ook aan denken!

Leuk stuk, Jan!

Mosje · 12 april 2016 op 20:35

Ik dacht dat de Hoge Heren inmiddels waren overgestapt op Whatsapp.

Frans · 13 april 2016 op 09:22

De clou zit hem natuurlijk in de vrije wil. Voor Jahweh, God, Allah de enige manier om aan verveling te ontsnappen. Zonder vrije wil weet de schepper immers al hoe een en ander gaat verlopen en dat is tamelijk saai. Om de schepping boeiend te houden voegt Allah God Jahweh dus de vrije wil toe. De entiteit toetst dat geregeld door vrij onzinnige opdrachten te geven, zoals dat iemand zijn eigen zoon moet offeren. Ieder weldenkend mens weigert zo’n bevel uit te voeren. Wat schetst echter God Allah Jahwehs verbazing als het toch wordt uitgevoerd. Ze trekt zelfs een wonder uit de kast om de misdaad te voorkomen en nog hebben de ware gelovigen het niet door. En de schepper die blijft zich verbazen.

Geef een antwoord