Vanwege de grote deze column komt deze uit in twee delen. Bevat zowel historische feiten als hypothetische scenario’s.
Ik ben lid van een site daar kan je talloze vragen beantwoorden, vragen stellen en mensen kunnen een antwoord op hun vraag krijgen. En daar ben ik ook actief op het politieke gedeelte. Ik kreeg een vraag, daar moest ik echt goed over nadenken. De vraag was letterlijk;

Puur hypothetisch, maar aan welke Nederlander of Belg zou je het Amerikaanse presidentschap toevertrouwen?

Ik dacht ik kan een kort antwoord geven van Mark Rutte of een andere politicus. Maar ik wilde een antwoord geven dat realistisch was. Ik weet dat ik gewoon een paar namen eronder had kunnen zetten, want daarmee was mijn antwoord bekend. Maar ik ben echt gaan nadenken vor zover dat mogelijk is in Amerikaanse verwachtingen als Rutte kandidaat was. Ik heb een goede Amerikaanse vriend, ik heb hem de tekst laten lezen, ook de politieke overwegingen. Ik moet zeggen dat ik blij was dat hij eerlijk antwoord gaf, dat ik de plank niet missloeg. Niet dat Rutte zo snel gekozen zou worden, maar ik ga nu zonder dat het te serieus wordt jullie uitleggen waarom ik Rutte wel het Amerikaanse Presidentschap zie uitoefenen.

De Nederlandse tong Van President van Buren

Martin Van Buren, kleinkind van een arme immigrant, zou de enige President zijn die een beetje Nederlanderschap in het Presidentschap zou brengen. Doordat zijn moedertaal Nederlands was. Ik kan veel vertellen over deze man. Maar al is dat ook al lang verhaal, ik beperk mij tot deze kleine achtergrond over deze Nederlandse getinte man die tot het Presidentschap kwam. Laten we beginnen bij zijn grootvader. Zijn grootvader is overgekomen van Nederland met zijn kleren op zijn rug. Geen rode cent, naar een huis met een plantage rond 1646 in Manhattan door zijn grootvader met de naam van Cornelis Maessen. Zijn ouders werden geboren in de tijd dat de Britten nog de baas waren over de kolonie. Maar ten tijden van Martin zijn geboorte was de Amerikaanse Revolutie vol aan de gang, voor de vrede van Parijs in het gezin van Abraham Van Buren en Maria Hoes Van Alen. Hij was nu het 3de kind van het gezin dat 5 kinderen zou krijgen. Zelf zou hij ook 5 kinderen krijgen, voordat ik nog wat vertel over zijn politieke carrière even zijn persoonlijk leven afronden. Deze man had het geluk om te doen waar vele van ons alleen van dromen, trouwen met zijn jeugdliefde. Hij trouwde op 21 februari 1807 met Hannah van Buren, maar het noodlot trof het echtpaar toen ze 35 jaar waren. Al hadden ze 5 kinderen gekregen waarvan alleen het 4de kindje, Winfield Scott hetzelfde jaar stierf als zijn geboortejaar. Maar toen Hannah tuberculose had opgelopen wat gewoon was in die tijd stierf ze niet veel later. Waarom kan ik niet zeggen, maar de weduwnaar zou nooit hertrouwen.

kan ik niet zeggen, maar de weduwnaar zou nooit hertrouwen.
De in Amerika geboren Martin sprak Nederlands. Heel zijn familie hield vast aan de Nederlandse taal, sommige spraken zelfs gebrekkig Engels. Helaas is deze man vergeten in de grote zee van de geschiedenis. Maar hij heeft in 4 jaar niet echt grootste dingen gedaan toen hij President was. Het enige wat je kan zeggen is dat hij Amerika een stukje armer achterliet door de crisis tijdens zijn Presidentschap. De Nederlandse sprekende man kan je beschrijven als een fatsoenlijke kerel. Met een goede Curriculum vitae. Maar dat hij Nederlands sprak betekende niet dat hij ooit bij ons op bezoek is geweest, voor zover ik kon uitzoeken heeft hij nooit een bezoek gebracht aan Nederland. De vraag die jullie misschien stellen is: waarom sprak deze man Nederlands? Ik heb daar niet echt een antwoord op, want men kon makkelijk een Engelse leraar betalen. Maar misschien koppigheid van een familie uit het land van de kaaskoppen? Of oude gewoontes sterven moeilijk? Want zijn gehele familie sprak Nederlands zoals ik vertelde, daardoor kreeg hij de nederlandse taal als het ware met de paplepel naar binnen gegoten. Ik ga niet het beleid of gehele President van de 8ste President aan jullie uitleggen. Maar hij had zichzelf omhoog gewerkt. Zijn politieke carrière begon in New York als Senator voor deze Staat, later zou hij de 9de gouverneur van New York worden. Hij kwam in het kabinet van President Jackson zijn partijgenoot, op de belangrijke sleutelpositie van Minister van Buitenlandse Zaken.

Ik kan zeggen dat hij als Minister zeker een slappe hap was. Hij kwam zeker terug met successen zoals eindelijk afwikkelen van claims tegen Frankrijk voor schade die Amerika had geleden door Napoleontische oorlogen. Hij had denk ik Nederlands handelsbloed in zijn aderen want hij zorgde ervoor dat hij handel kon drijven met een Britse kolonie, het West-Indië. Plus hij kon op zijn conto zetten dat hij de Zwarte Zee open had gekregen voor de Amerikaanse handel door een verdrag met het Ottomaanse rijk. Maar nog belangrijker, in de dagen dat hij op Buitenlandse zaken zat waren er geen diplomatieke rellen, crisissen of conflicten geweest van formaat. Hij was een vertrouweling van President Jackson. Minister van Buren die werd steeds meer gezien als Kroonprins van Andrew Jackson, daarom werd hijbij de verkiezingen van 1832 de vicepresidentskandidaat van de Democratische Partij onder President Jackson.
Ik zeg meteen toen in de tijd was de plek Vice-President er één om trots op te zijn. Door de daden van Presidenten Republikein of Democraat, die lange tijd tot ongeveer de dagen van President Carter hun ondergeschikte echt iets te doen gaven. Want mensen die na Vice-President van Buren kwamen grapte of klaagde het volgende;

“Er waren eens twee broers. Een rende weg naar zee; de andere werd tot Vice-President van de Verenigde Staten gekozen. En van beiden is niets meer gehoord.

28ste Vice-President Thomas Marshall (Democraat). Hij was Vice-President onder de 8 jaar zittende President Wilson (1913 tot 1921)

“Het vicepresidentschap is geen emmer warme pis waard en de ergste dwaze fout die ik ooit heb gemaakt”.

Deze woorden waren van Democraat vele jaren later.Die het ambt van Vice-President iets botter omschreef. Dit kunnen we toeschrijven aan FDR (Franklin Roosevelt) zijn 8 jaar zittende verkozen Vice-President, John Nance Garner. Hij kon tijdens het 2de termijn van zijn baas niet meer overweg met beleid van zijn President, hij probeerde in 1940 zelf President te worden. Zonder succes. Het enige waar mensen hem van kennen is de uitspraak;

President Martin van Buren de Kroonprins van Andrew Jackson zou 4 jaar wonen in de Executive Mansion,het zou pas veel later het Witte huis gaan heten zoals we vandaag kennen. Hij won de verkiezingen met runningmate Richard Mentor Johnson. Zoals ik vertelde in de 4 jaar dat hij President was heeft hij het land niet echt goed achtergelaten, daarom was de Nederlandse taal in het Witte Huis alleen maar te horen door President Van Buren van 1837 tot 1841.


Laatste wat ik nog wil vertellen heeft te maken met de First Lady. Geschiedenis heeft aanvaard dat zijn schoondochter, de vrouw van zijn zoon Abraham die taak op haar nam. Een bijzondere familieconnectie was dat ze een nichtje was van First Lady Dolley Madison. Ook een First Lady, die tijdens de oorlog van 1812 haar eigen leven riskeerde om, toen de Britten vlakbij het Witte Huis waren, het beroemde portret van President George Washington en de Amerikaanse vlag te redden. Voordat een groep soldaten de ambtswoning aantroffen klaar voor een diner, waarvan ze lekker hebben gegeten en gedronken met als afsluiter het in de brand steken van de ambtswoning.

In deel 2 komen jullie achter als het kon, hoe Rutte in het Witte huis zou komen. Wie in mijn ogen zijn Runningmate kon wezen. En waarom hij ook al zou hij het willen het niet kan worden.

In het bijzonder wil ik Laura bedanken die deze column heeft nagekeken omdat Ans, die tijdelijk even niet kon geen moeite had dat zij even over nam. Voor beide dames lof en respect van mijn kant!!


Tim uut Kwedamme

Ik ben man met een eigen manier van leven, stijl, gevoel voor humor en net als iedereen heb ik soms geluk en soms pech! Ik ben nieuwsgierige en leergierig als het gaat om de wereld rond mijn heen. Mijn leven deel ik tegenwoordig met een prachtige vrouw. Een steun en toeverlaat, die ik blind kan vertrouwen omdat we elkaar hebben leren kennen onder bijzondere omstandigheden. Ik leef in een klein dorpje in Zeeland. Ondanks mijn fysieke beperkingen, dit betekend niet dat ik niet leef. Ik probeer te genieten van elk moment van het leven, ik ben nog altijd een beetje kind gebleven waardoor ik van de kleinste dingen kan blijven genieten. Ik ben iemand die geniet van de bourgondische levensstijl. Ik ben enorme fan van de Griekse keuken, maar ik ben zeker niet vies van de Hollandse pot. Een glasje Samos wijn of een biertje op zijn tijd gaat er ook wel in. Ik leef met het motto “Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen” en dat helpt enorm als je bepaalde dingen gewoon niet kan. Ik ben gek op schrijven, muziek luisteren en goede films kijken.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder