Ken je die mensen ook? Die zuurstofverspillende meute die nooit de moeite genomen heeft om te leren nadenken? Heikneuters, die als je ze vraagt naar de betekenis van het leven, antwoorden met: ‘Jaah,…euh…kheb het eigenlijk nog nooit in’t woordenboek opgezocht,’ of, ‘Boejuh, als ik maar ken zuipuh in het weekend.’ Holbewoners, bij wie de frons op het voorhoofd en de moeilijk-kijk-rimpels zo diep ingesleten zijn dat je twijfelt of er nog wel hersenen in passen? Ik ken er in ieder geval genoeg. Teveel zelfs, als je het mij vraagt. Het zijn de kuddedieren waar de herder zich voor schaamt, de psychisch mindervaliden die zich tussen de mazen van de wet begeven en geen recht op opname hebben.
Als je eenmaal weet waar je op moet letten, dan pik je ze er zo uit. Er bestaat een grote kans dat je er gelijk meerdere aantreft. Domheid trekt nou eenmaal domheid aan.
Ik noem een aantal plaatsen waar je ze met regelmaat tegen het lijf kan lopen:
– Concerten van minder talentvolle volkszangers en/of zangeressen waar ze luidkeels: ‘Ik hou van jou, blijf toch mijn vrouw,’ meeboeren, zich verbazend over het feit dat het zo mooi rijmt.
– De Skihut, het gehele jaar door en met name net na sluitingstijd.
– In het bijzijn van naar frituurvet ruikende hangouderen in de lokale vreetschuur.

Maar er is één plaats die met kop en schouders boven de rest uitsteekt; de hemel op aarde voor de domme oppervlakkige; de plaats waar duizenden dombo’s en bimbo’s hun orgie van oppervlakkigheid zonder remming kunnen botvieren: Brabant gedurende Carnaval!
Lallend, als een losgeslagen kudde everzwijnen hossen ze de straten door, gestoken in muf riekende kostuums met een toeter in de ene hand en een glas bier in de andere. Dagenlang trekken ze van kroeg naar kroeg, hun oppervlakkigheid in vreedzame co-existentie met het aroma van dood bier en nat geworden confetti, het volume van hun geraaskal hoorbaar tot op de hoogste terp in Fryslân.Dat soort mensen horen we gewoon wél in een hokje te plaatsen en het liefst door ze in te metselen.

Maar het kan nog erger! Ik vind domme mensen al tenenkrommend, maar als je ze combineert met individuen die altijd en om alles kunnen lachen, wordt het pas echt hommeles. Ze zijn als apen die krijsend van het lachen om doodgewone gesprekken, in doodnormale situaties, tijdens doodsaaie werkzaamheden door de jungle van het leven klauteren.
Terwijl ik met strakgespannen bilspleet al moeite heb om überhaupt beleefd te blijven, hinniken zij zich panisch als een op hol geslagen, hondsdolle zebra de dag door.
Mensen die overal maar om lachen: ze behoren tot de stam die drieëndertig smileys (emotikonts, whaha ) in een zin gebruiken. Ze kunnen uren mekkeren (whaha ) over het eten tijdens hun all-inclusive vakanties, het slot uit het laatste deel van de Bouquet reeks of de nog dommere collega (haha ) van de tweede verdieping. Het maakt mij misselijk als ik eraan denk.

Ach, misschien overdrijf ik een beetje en oordeel ik te snel. Het leven van die mensen is gewoon lekker simpel en bovendien, lachen schijnt gezond te zijn toch?

Categorieën: Algemeen

12 reacties

Nimrod1979 · 6 augustus 2008 op 23:23

Mensen houden hier niet zo van sarcastische zeurpieten geloof ik. Ik ga wel schrijven over mijn vrijwilligers werk bij Warchild, schrijf ik er een ontroerend stukje over. Moeje kijkuh hoeveel er wordt gereageerd. 😉

arta · 7 augustus 2008 op 08:23

[quote]Holbewoners, bij wie de frons op het voorhoofd en de moeilijk-kijk-rimpels zo diep ingesleten zijn dat je twijfelt of er nog wel hersenen in passen?[/quote]
Deze zin vond ik mooi gevonden.
[quote]de hemel op aarde voor de domme oppervlakkige; de plaats waar duizenden dombo’s en bimbo’s hun orgie van oppervlakkigheid zonder remming kunnen botvieren: Brabant gedurende Carnaval![/quote]
Nouja, zeg! Ik ga de discussie niet aan, maar Carnaval kan (zonder drank) erg leuk zijn! : :clown:
Enne…sarcastische zeurpieten kunnen erg leuk zijn, mits… (excusez-moi, daar komt ie weer) origineel uitgewerkt, ik kwam, ondanks wat leuke vondsten toch vnl cliché’s tegen…

Dees · 7 augustus 2008 op 09:28

Zo, dat is nog eens effectief vissen naar reacties, want dat laat ik me niet zeggen 😀

Ik vind het wel geinig, lekker ongenuanceerd zoals dat in een column kan en mag. En ik ben Groningse, carnaval afzeiken kan niet vaak genoeg gebeuren 😀

Ik hoorde nog een theorie / voorspelling bovendien, die ik je niet wil onthouden en waar je eigenlijk leuk mee aan de gang zou hebben kunnen gaan in deze column; namelijk, domheid plant zich sneller voort. Denk dit, maar dan hersenloos vermenigvuldigd in het jaar 2084 en je kan er een schitterend boek over schrijven.

Nimrod1979 · 7 augustus 2008 op 11:27

Het werkt dus!

Dees, daar hebben ze een film over gemaakt. Precies met dat thema. Ze besproeien daar de weilanden met Gatorade enz. De naam is mij even ontschoten.

🙂

SIMBA · 7 augustus 2008 op 16:12

Beetje kort door de bocht maar zeker niet slecht geschreven.

Dees · 7 augustus 2008 op 16:49

Lijkt me helemaal leuk die film. Als je nog achter de titel komt, lemmeknow.

Nimrod1979 · 7 augustus 2008 op 17:31

Beetje kort de bocht? BEETJE?! Dat is bijna een belediging. :hammer:

arta · 7 augustus 2008 op 18:48

[quote]Beetje kort de bocht? BEETJE?! Dat is bijna een belediging.[/quote]
😆

Prlwytskovsky · 10 augustus 2008 op 11:10

De insteek van dit verhaal is niet verkeerd, maar ik zat te wachten op de alinea waarin je beschrijft hoe het volgens jou wel zou moeten.

Je vind domme mensen tenenkrommend, zeg je. Vanuit welke perceptie schrijf je dit? Daarin zitten volgens mij de antwoorden die ik mis. Misschien stof voor een vervolg?

Nimrod1979 · 10 augustus 2008 op 23:37

Het TYPUHTJE vind domme mensen tenenkrommend. Ik niet, ik vind ze hooguit dom.
Als ik toch een antwoord zou moeten geven over het perspectief, dan zou ik zeggen: geen idee.

Er komt ook geen vervolg ben ik bang.
Bedankt voor je reactie!

* Dees: Idiocracy heet de film!

origin · 15 augustus 2008 op 23:02

Ik kan me er volledig in vinden, hoewel ik kroegtijgeren tijdens carnaval volkomen gezond vind. Zelf ben ik geen carnavaller, dat hebben ze in Groningen niet eens, maar kan me goed voorstellen dat mensen dat de mooiste dagen van een jaar vinden.

Verder hebben ik menig keer hinnikend over mn toetsenbord gelegen toen ik deze column las. 😆 Sja, sommige mensen lachen continu en anderen alleen als het gepast, en dat is het bij deze column. Waarheid, rechttoe rechtaan en super hilarisch!

Shitonya · 15 september 2008 op 00:46

Geen oplossing, omdat hij er niet is. Amusant geschreven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder