Of ik pepernoten wil kopen. Vraagt de oudste me. Nee, mama koopt geen pepernoten. Het is nog te vroeg. Mijn winterjas is nog te warm. Ons gras is te lang. De speelgoedboekjes zijn nog niet kapot geknipt. Ik hoef mijn fietslamp nog niet aan te zetten. En korte broeken liggen ook nog in de kast. Miljoenen mensen leiden aan een seizoensdepressie, lees ik. Dat is best wel knap, want ik vind de seizoenen steeds vager. Ze versmelten tot een jaar met warme en koude dagen, grillige stormen, heftige regenbuien en zware windstoten. In mei worden we lekker gemaakt met een zomers voorproefje, maar zodra de scholen uit zijn en de koffers gepakt kunnen worden, krijgen we donkere regendagen. In hartje winter verschijnen er knopjes aan de takken en schieten er narcissen uit de grond. Maar haal toch de schaatsen maar van de zolder, want over een week gaat het streng vriezen. Zelfs de Elfstedenkoorts laait op. We hebben zomerherfsten en lentewinters. Een zomerse winterdag of winterse zomerdag.

Op een bloedhete dag wandel ik door de stad. De ijscokramen doen goede zaken, en de horecabazen die een terras bezitten lopen deze middag ook binnen. Iedere stoel is bezet. Maar in de kledingwinkels trekt men zich niets van de temperatuur aan, daar hangt de wintercollectie. Verveeld hangen de hippe winkelmeisjes aan de rekken. Er is geen kip te zien. Alleen winkels waar nog wat zomergoed in de uitverkoop ligt, trekken publiek. Ik moet eigenlijk nog een winterjas, maar kies voor een ijsje. Heerlijk zeg, dat zonnetje.

Gelukkig vallen er deze week een paar herfstbladeren en ruik ik een snufje herfstgeur. Bezorgd vraag ik de oudste of hij het niet koud heeft in zijn t-shirtje. Nee mam, doe niet zo belachelijk. ’s Avonds steken we de houtkachel aan. Want het is al zo donker buiten. Gezellig, die lange avonden voor de kachel. Door de geur van knapperend hout voel ik dat de Sinterklaastijd voor de deur staat. Nog even wachten op die donkere ochtend, dat ik met tegenzin de hond moet uitlaten. Dan mag ik pepernoten kopen.

Categorieën: Algemeen

12 reacties

Yfs · 30 september 2012 op 08:53

Alleen al de eerste alinea zou een colum op zich kunnen zijn. Ontzettend knap om zoveel ‘beeldmateriaal’ en feiten kort en bondig neer te zetten. Als ik over dit onderwerp een column had willen schrijven had ik er minstens 3 A-4tjes voor nodig gehad.

Prachtg colum(pje) Heerlijk gelezen. :wave:

Zo… en nu eerst een kop koffie met een homp gevuld speculaas erbij!! :naughty:

pally · 30 september 2012 op 10:08

Grappig mijmerend niet-seizoen, toch-seizoenstukje, Syl.
De korte zinnetjes van de eerste alinea zette ik in gedachten even onder elkaar.
Het werd een niet rijmend gedicht.

groet van pally

Fem · 30 september 2012 op 10:25

Heerlijk, die seizoensmijmeringen. Ik heb er ook altijd een beetje ‘last’van…

SIMBA · 30 september 2012 op 13:56

Erg leuk stukje!
Ook al doet het weer soms vreemde dingen, mijn lijf laat altijd duidelijk merken als de seizoenen wisselen. Zit ik met herfstpijntjes heerlijk in het zonnetje te zweten haha. Van mij mag het wel weer mei zijn, pfff die hele wintertijd vind ik maar niks!

Libelle · 30 september 2012 op 15:57

Ik ben er eentje van de suikerbeesten en van de gevulde muizen in groen zilverpapier. Het worden pepernoten van’t jaar, jouw verdienste!

Nachtzuster · 30 september 2012 op 19:11

Wat een fijne column! Heerlijk, ik heb helemaal zin de herfst, kaarsjes aan en warme chocolademelk! Zonder pepernoten, maar met speculaasbrokken!

Mup · 1 oktober 2012 op 22:39

Zodra ik mijn kaneelstok van de najaarskermis op heb, ga ik voor pepernoten!
Lekker stuk 😉

Groet Mup

Dees · 2 oktober 2012 op 16:35

Grappig, de reacties kabbelen wat en het stukje ook. Maar ik vind dit de mooiste die ik ooit van jou gelezen heb, de natuurlijkste? Ofzo? Hoe dan ook, graag gelezen.

Sagita · 3 oktober 2012 op 11:15

Een echte column en hij loopt als een trein!
groet Sa!

Ferrara · 3 oktober 2012 op 12:03

Knap stuk over dat dubbele gevoel in deze tijd van het jaar. Met plezier gelezen.

gast · 28 november 2012 op 07:46

A vicissitude of pearl skill up odd alone dial, or sometimes none at all, since the stonecutters, or lapidaries, vivacity the dials from hunks of gem face the go over of end the appurtenant enlightenment of the brilliant wherefore that the materials of the [url=http://www.watchesko.com/]Rolex replica[/url] are plan whilst warm-hearted the characteristics of the stones, like as inclusions again angles of cleavage – that is, the prosaic accession ropes which the brilliant bequeath schism or materialize lonesome if knocked.

decy · 3 december 2012 op 03:21

Everytime [url=http://www.setrolextime.co.uk/]rolex replica[/url] men and ladies criticize regarding the brief lifestyle of battery power, seldom self criticizing considering utilization of battery energy. should you are not some type [url=http://www.hermesreplicahandbagsbags.uk.com/]hermes handbags[/url] of affluent who will upgrade on any season’s just about just about [url=http://www.wellrolexteams.co.uk/]replica rolex uk[/url] every and just about every sequence Hermes luggage, you should figure out on replica Hermes totes. in purchase that hermes wallet it is feasible to recognize [url=http://www.wellrolexteams.co.uk/]replica rolex[/url] accomplishment in capturing income within nations, one particular really wants to become certified to seem at heartbeat of the country, this actually could be the purpose Hermes Bancorp has chinese language courses staff in hermes Birkin Replica China right overseeing the projects i am in the moment focusing on within the country. What you ought to conduct is going to become get the Hermes tote or one within the elegant Hermes carriers in EuroHandbag.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder