Het is elke avond hetzelfde. Even voor tien uur tilt meneer van Vliet zijn rechterbil op en laat een knetterende scheet. Pieter, die naast hem zit, weet wat daarop volgt. Verveeld playbackt hij met meneer van Vliet mee: ’Die moest er even uit!’ Daarna zapt Van Vliet naar Nieuwsuur.

Dit is het dus, denkt Pieter somber. Tijdens het korte leven dat mij gegund is, zal ik dit iedere avond lijdzaam moeten ondergaan. Twee dagen lang krijgt hij geen hap door zijn keel. ’Wat is er toch met je?’ vraagt Madelief bezorgd. De dochter van meneer van Vliet aait hem over zijn rug. ’Eet nou toch wat!’

Een reclame van een landelijke supermarktketen vormt zijn redding. Wanneer hij samen met meneer van Vliet wacht op het begin van Nieuwsuur ziet hij het reclamespotje voorbij komen. Ademloos kijkt hij ernaar. ’Dat wil ik ook,’ mompelt hij.

Gelukkig kan hij online auditie doen. Het enige wat hij hoeft te doen is een filmpje uploaden waarin hij laat zien wat hij kan. Als de familie van Vliet van huis is sleept hij zijn looprad voor de webcam. Rennend haalt hij de gekste capriolen uit. Hij trekt gekke bekken, tapt moppen en doet een conference.

Al snel krijgt hij een mail. ’Beste Pieter,’ leest hij. ’Wij zien in jou een groot talent. Graag nemen wij je op in onze talentenkooi.’ Vannacht vertrekt hij. Hij stopt zijn wangen vol met eten voor onderweg. Met een zacht geroepen ’hamsteréééééén’ sluipt hij het huis uit.

Categorieën: Diversen

8 reacties

Nummer 22 · 5 september 2019 op 08:58

Talenten moeten hamsteren.

van Gellekom · 5 september 2019 op 09:56

Heel vermakelijk gschreven

Nummer 22 · 5 september 2019 op 10:39

Bij de konijnen en cavia’s super geschreven. We leven mee en gebruiken onze AV bonuskaart voor een slokje mondwater in een gender neutraal twalet.

KingArthur · 7 september 2019 op 10:17

Leuk geschreven. Persoonlijk zou ik wat langer over de titel nadenken en deze veranderen (weet zo gauw geen suggestie) Ook het playbacken van een scheet vind ik wat moeilijk voor te stellen. Ik zou hier iets van echo-en gebruiken.

  KingArthur · 7 september 2019 op 10:25

  Een rad voor de ogen van Hein, als mogelijke titel? Het wekt m.i. net wat meer nieuwsgierigheid op voor de lezer

   Marieke · 7 september 2019 op 12:39

   Pieter playbackt niet de scheet, maar de tekst van Van Vliet. Had duidelijker gekund. Titel had ook beter gekund. Suggesties zijn welkom, maar uiteindelijk moet de schrijver die zelf bedenken.

    KingArthur · 7 september 2019 op 13:50

    Zeker bepaalt de schrijver dat zelf. Die heeft immers het doel van de tekst voor ogen.

     Marieke · 9 september 2019 op 23:32

     Het is een kunst op zich: je tekst voorzien van een titel. Ik vrees dat ik mezelf er te makkelijk mee weg laat komen. Jouw suggestie laat zien dat er meer uit te halen is. Ik kom al een tijdje minder aan schrijven toe, maar bij een hopelijk snel volgende keer aan mij de taak meer energie in de titel te steken.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder