In Engeland is een driejarig kindje overleden door overvoeding. Het kind woog veertig kilo, toen het overleed aan een vervet bezweken hart. In Engeland gaan er geluiden op over het in de ban doen van junkfoodreclame en zijn de onderzoekscommissies weer eens in beweging gezet. Volendam, Enschede, commissies en praatgroepen en instanties, die heftig gaan onderzoeken waarom het gebeurd is en hoe de schuld zo eerlijk mogelijk verdeeld kan worden en vooral, boven alles, wat er aan nog meer oerwoud aan regels verzonnen kan worden om herhaling te voorkomen.

Het lijkt op een complot, de manier waarop mensen angst wordt ingepompt. De manier waarop de hele mallemolen in beweging wordt gezet, om te zorgen dat de zojuist gecreëeerde angst ook weer zo goed mogelijk weggenomen wordt door nog hogere muren, nog betere alarminstallaties, nog meer regeltjes van hoe breed je bar, hoe brandbaar je kerstboom, hoe dik je kogelvrije glas moet zijn voor je met recht mag zeggen het is nu niet meer mijn schuld, want ik heb er alles aan gedaan om te voorkomen dat het ongeluk mij en de mijnen treffen kan. Maar is je glas dan kogelvrij, komt er ineens een brief met anthrax door je brievenbus, al zit ie dan op slot. Word je post gecontroleerd, eet je een visje dat niet helemaal is wat het lijkt. Overleef je de voedselvergiftiging, overlijd je aan een longontsteking door het feit dat je het hoesten liet voor wat het was, aangezien je echt niet meer naar buiten durfde.

Controlefreakisme, iedereen heeft er wel eens last van. Sommigen proberen met onberispelijke organisatie hun leven in bedwang te houden. Anderen proberen zichzelf uit te hongeren, om zo de schijn van een maakbaar leven door een maakbaar lijf te handhaven. Velen proberen de medemens te manipuleren om zo het lot zo gunstig mogelijk uit te laten pakken. Grootmachten bewapenen zich tot de tanden, om te zorgen dat andermans wapens hen niet raken kunnen. Maar een van de allerkwalijkste vormen van de schijn van een wereld in bedwang, sluipend, heimelijk en viraal, is die van betuttelende overheid, die het mensen steeds meer afleert een eigen verantwoordelijkheid te nemen. Die mensen het idee geeft dat het nooit stomweg stomme pech is die hen treffen kan. Die het mensen leert het niet te accepteren dat het simpelweg je eigen schuld is als je je kind veel teveel te vreten geeft.

Categorieën: Actualiteiten

6 reacties

Irma · 4 juni 2004 op 13:56

En die betuttelende overheid in nederland noemt zich ‘liberaal’ (liber=vrijheid) 😛

En maar niet in de gaten hebben dat we ‘het leven’ niet in de hand hebben en overal achteraan hollen. De slogan ‘regeren is vooruitzien’ kan beter in de ban…

Mooi conclusie, goed weergegeven in een column!

Ma3anne · 4 juni 2004 op 16:40

[quote]Het lijkt op een complot, de manier waarop mensen angst wordt ingepompt. [/quote]

Mensen angst inboezemen is altijd het werk geweest van foute machthebbers en mensen die veel geld willen verdienen door uitbuiting. Zo was het altijd en zo is het nog steeds, helaas.

Stomme pech en stom geluk horen bij het leven. Daarmee om leren gaan lijkt mij altijd nog gezonder dan je overal tegen willen indekken wat er eventueel misschien soms zou kunnen gebeuren…

Goede column!

R@@F · 4 juni 2004 op 19:52

[quote]In Engeland is een driejarig kindje overleden door overvoeding. Het kind woog veertig kilo, toen het overleed aan een vervet bezweken hart.[/quote]………….Ze zouden eigenlijk een wet in moeten voeren dat de ouders van dit kind gestraft worden voor moord met voorbedachte raden.
Goed!!
R@@F

Eftee · 4 juni 2004 op 23:38

Niet te geloven dat er dan geruchten opgaan om de junkfood reclames in de ban te doen. Dat is je eigen verantwoording afschuiven op een ander.
Dat mankeert er tegenwoordig vaak wel eens aan, je eigen verantwoordelijkheden niet meer weten. Als er iets fout gaat gewoon een zondebok zoeken , om je eigen straatje schoon te vegen.
Goed geschreven!

Mosje · 5 juni 2004 op 00:16

Betutteling? Tja, enerzijds wel, maar klinkt het volgende je bekend in de oren?[quote]Als er een discussie ontstaat over het sociale verzekeringsstelsel wil ik nadrukkelijk stellen dat mensen waar mogelijk ook hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen.[/quote]Dat is toch behoorlijk van zoek het zelf maar uit, of niet soms?

Louise · 5 juni 2004 op 09:28

Hot item, goed beschreven.
Het is nu zo onderhand toch wel bewezen dat betuttelen weinig zin heeft.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder