Een weekje weg. Niks moet. Zelfs niet-moeten moet niet… We besluiten naar de omgeving van Nijmegen te gaan, om precies te zijn naar Berg en Dal. Om die glooiende pracht nou meteen Berg te noemen is weliswaar een beetje hoog gegrepen. Niettemin: een mooie uitvalsbasis voor een inval in Noviomagus (Nijmegen) oftewel ‘Nieuwe Markt’, de oudste stad van ons land. Als bewijs staat er een scheve zuil, die in 2005 het 2000-jarig bestaan symboliseerde.

Aan het eind van de jaren zestighiel ik in Nijmegen als groentje een praatje voor rooie studenten – op de Oranjesingel: zeven kleuren van de zenuwen. Nijmegen wordt tegenwoordig door rechts wel ‘Havanna aan de Waal’ genoemd en inderdaad: de stad is er enorm op vooruit gegaan. Het is dit jaar bijv. ‘de gezondste stad van Nederland’. We wandelen door de vele oude straatjes en dan langs de Waalkade naar de vergane glorie van het Valkhof van Karel de Grote en de latere Duitse Keizer Frederik Barbarossa. Duitsland had zich toen nog niet van Nederland losgemaakt…

Het Afrika Museum in Berg en Dal laat veel zien, óók de slavernij (waar de o zo gristelijke Hollanders en Zeeuwen zeer bedreven in waren; ‘leve de VOC mentaliteit’ denk ik onwillekeurig en krijg dan braakneigingen omdat ik een schim van Balkenende meen waar te nemen tussen mijn oren), maar ik mis in het geheel landen als Marokko, Algerije, Libië, Tunesië, Egypte en de farao’s, de Berbers en Touaregs, Zuid-Afrika en de Apartheid, Steve Biko en Mandela.
Afrika is een continent met heel veel landen, volken, helden en culturen. Een idee voor de komende jaren, dames en heren van het museum!?

Een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek kunnen we niet overslaan. De tentoonstelling over Sobibor aan de hand van het relaas van een Joodse overlevende verlaat ik geschokt. Herinnering én waarschuwing: ook nu imnmers loeren ploertige elementen op hun kans om hun vreemdelingenhaat (lees: mensenhaat) bot te vieren.
Leed en liefde, vijanddenken en verdraagzaamheid, onderdrukking en vrijheid, oorlog en vrede: ze bestaan naast en door elkaar. We genieten ondanks alles van alles om ons heen en gaan met dierbare herinneringen aan die stad aan de Waal aan de haal.

© Jan Bontje 2007


3 reacties

pally · 6 september 2007 op 14:18

Goed, informatief en niet te lang stukje over Nijmegen.

[quote]jarenzestighiel[/quote]

Alleen hoop ik dat je ‘jarenzestighiel’ ondertussen genezen is. 😀

Groet van Pally

SIMBA · 6 september 2007 op 16:01

Veel gedaan in een weekje niks!

arta · 6 september 2007 op 20:39

Erg leuk om op deze manier nieuwe dingen te leren!
🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder