Ik zag er al weken tegen op. Afgelopen dinsdag werd ik op het Prikpunt verwacht. Ik hoefde niet met lege handen aan te komen. Begrijpt u wel?

Als dat niet zo is, komt dat waarschijnlijk door die naam: Prikpunt. Die klopt vaak wel – het rinkelt er immers van de reageerbuisjes – maar ze werken er ook graag met potjes. Plaspoli zou de lading ook verrassend goed dekken. Of Drukpunt, in mijn geval. Maar dat klinkt raar. Ik moet straks nog even naar het Drukpunt. Nietwaar!? Dat associeer je algauw – maar dat kan ook aan mij liggen – met ge­kreun en vieze geuren. Dat moeten ze op het Prikpunt niet hebben, zo’n foute naam.

Goede naam dus, Prikpunt. Ook veel beter dan Bloedbank, wel beschouwd. Dat klinkt een stuk min­der plezierig. Liever een kleine prik dan een bank vol met bloed.

Als je er goed over nadenkt, dan be­staat er omtrent het afstaan van bloed gek genoeg geen enkele gêne. Aderlaters kunnen zich anoniem voortbewegen. Ze hoeven nergens mee over straat. Niet met een flesje pis of potje poep. En ik dus wel, die vreselijke dinsdag.

Ik trok de voordeur achter me dicht. Onmiddellijk voelde ik tientallen ogen in mijn rug prikken. De verlate krantenbezorger, nieuwsgierige buren, een veel te trage postbesteller, gluurders achter gordij­nen en ‘o zo toevallige’ voorbijgangers. Ja hoor, mensen! Ik heb een potje poep bij me. En mijn han­den, mensen, die heb ik netjes gewassen. Dank u! Gaat u maar lekker door met uw leven!

De kordate dame achter de lage balie van het Prikpunt vroeg me in de wachtkamer plaats te nemen. Ze droeg een parelwit uniform, waardoor haar vuurrode stekeltjeskapsel bijna pijn deed aan mijn ogen. Wie ben ik dan om dat te weigeren?

In het voorportaal zaten drie oudere dames driftig te bladeren. Ik koos een rustig plekje uit.

Het lijkt vergezocht, maar het is met zo’n potje net als met een groot bedrag contant geld. Je hebt pas rust als het netjes op zijn plek is. En hoewel het potje in een zorgvuldig dichtgeknoopt plastic zakje in mijn jas zat, was ik niet op mijn gemak.

De deur piepte open. Een sjofele kerel in een iets te kort T-shirt slofte richting stekeltjeshaar. Even la­ter zette hij zijn potje pontificaal op tafel. Open en bloot, en veel te vol. ‘Druk, hè,’ lachte hij uitda­gend.

Als ik me niet zo gegeneerd had, had ik graag iets leuks teruggezegd. Maar uit respect voor drie blo­zende dames dook ik snel weg achter de krant van maandag.


Avatar

Henk Joosen

Schrijven en strepen tot het Kort en Klein genoeg is. Verhalen die passen in je dag. Op www.HenkTekst.nl staan meer Kort en Kleintjes. Ook verhalen voor kinderen, andere tekstopdrachten, corrigeren en redigeren.

12 reacties

Avatar

Mien · 6 november 2017 op 22:10

Ik snap niet dat er zo neurotisch gedaan wordt rondom poep.
Het is gewoon een voortreffelijk medicijn en schromelijk onderschat.
Ik ga voor Drukpunt hoor! 🙂 🙂 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=rAoFAbd7gEM

Avatar

Henk Joosen · 6 november 2017 op 23:29

In theorie kan ik daar een heel eind in meegaan, maar het is wel een hoop drukte rond dat thema.

Avatar

Karen.2.0 · 7 november 2017 op 01:33

Vermakelijk stuk, ik had die kerel kunnen zijn met het net te korte T-shirt. Niet moeilijk over doen, dus gewoon s….t aan hebben volgende keer 😉

Avatar

Henk Joosen · 7 november 2017 op 09:52

Oppassen dat het niet tussen je oren gaat zitten ook!

Avatar

NicoleS · 7 november 2017 op 10:07

Goed geschreven. ☺

Avatar

pally · 7 november 2017 op 14:42

Leuk geschreven, zag het echt voor me. Ooit heb ik ook, op een andere manier over dit fenomeen op CX geschreven. Is alweer een tijdje geleden. Als je nieuwsgierig bent, kun je het opzoeken…

Avatar

Henk Joosen · 7 november 2017 op 14:46

Dank je. Dat ga ik zeker doen.

Avatar

Robert · 7 november 2017 op 15:23

Jammer dat je ons niet meeneemt in het gedoe hoe het potje te vullen … 😉 Goed geschreven!

Avatar

Nummer 22 · 7 november 2017 op 19:52

Ach, poep aan je schoen is erger. Potje poep ach zo gebeurd en ‘ tussen de oren’ ? Bah..of klopt het ‘ heb je poep (stront, faeces) in jouw oren. Hoeper de poep zat op de stoep…..

Ik heb ooit een ander gevuld potje ingeleverd…. maar dit terzijde was nl. een dooie boel geworden?

Geef een reactie