Heb je een kind dat net zolang de lichtschakelaar heen en weer drukt totdat de gloeilamp kapot springt? Maken jouw kinderen lastig contact met andere mensen? Wordt je partner hysterisch als hij of zij geen boterham met hagelslag krijgt ’s ochtends? Of wil hij of zij alsmaar blauwe schoenen dragen? Gefeliciteerd, je woont waarschijnlijk met een autist in huis! Gefeliciteerd? Ja, gefeliciteerd! Jouw kind of partner is dan waarschijnlijk geschikt voor een cursus ‘autisme kun je leren’ van een of andere zelfbenoemde profeet. De wereld zit vol met ervaringsdeskundigen die je tegen betalingen uiteraard, helpen moet wel iets opleveren, graag vertellen hoe je van autisme afkomt, of hoe je het in ieder geval zo draaglijk mogelijk maakt.

Zo hebben we Tinus Smits (inmiddels aan de andere zijde van het gras red.), die precies weet waar je autisme aan te danken hebt en hoe je er ook weer vanaf komt. Autisme krijg je door wat stress op te stapelen, gecombineerd met onverzadigde suikers, de bekende plastic soep en het gebruik van de magnetron. Gelukkig kunnen we autisme bij Tinus gewoon behandelen met een beetje homeopathie. Verder kun je de autist even goed aarden door alle elektrische apparaten weg te halen (?) en te zorgen voor een niet-metalen bed. Hoe simpel kan het genezen van autisme nu eenmaal zijn? Heel veel zelfbenoemde autisme-artsen maken nog dankbaar gebruik van de kennis van Tinus.

Op de site van NVKP weten ze het zeker: autisme krijg je door het kwik en aluminium wat zich in vaccinaties bevindt. Het ene moment heb je een gelukkig en gezond kind en twee prikken later is het veranderd in een boosaardige autist, waar geen land meer mee te bezeilen valt. Heel veel mensen zien dit nog steeds als reden om je kind niet in te laten enten tegen allerlei ernstige ziektes. Maar goed, je kind had dan misschien een kort, maar wel autismevrij leven.

In Amerika heeft biochemicus Katherine Reid ontdekt hoe je autisme kunt genezen. Autisme krijg je namelijk door alle chemische rotzooi in ons voedsel. Volgens Katherine Reid zijn veel ontwikkelingsstoornissen waaronder autisme mogelijk gelinkt aan de inname van glutamaat. De zevenjarige dochter Brooke van de biochemicus was vroeger autistisch: woede-uitbarstingen, repetitief gedrag, communicatieproblemen en spijsverteringsproblemen waren aan de orde van de dag toen ze twee jaar was. Ze dacht dat gluten en zuivelproducten kwaadaardig waren, tot ze las over mononatriumglutamaat en wat het met ons lichaam doet. Teveel van deze smaakversterker verstoort het zenuwstelsel. Ze ontdekte ook dat glutamine in E621 die onbalans kan versterken. En ook hier was de genezing dus weer tamelijk eenvoudig: je moet je voedsel door een zeef gooien, zodat je de E621 smaakversterker eruit kunt filteren.

Op de website van werkgroep Cheiron doet ene Tjerry Steenhuizen zijn verhaal over zijn wonderbaarlijke genezing. De website dekt zich aan alle kanten in tegen het verhaal, maar blijkbaar is de wonderbaarlijke genezing van Tjerry, die nu helemaal autisme vrij is, geloofwaardig genoeg om het toch te plaatsen. Autisme is zo’n beetje hetzelfde als zenuwachtig zijn. Je hart gaat er vooral sneller van kloppen. En eigenlijk is autisme dus ook hier weer vrij eenvoudig te genezen; je moet gaan zingen. Het hart bevat namelijk een neurologisch complex voor de verwerking van sociale informatie. Dit is je hartbrein. Het hartbrein zendt gevoelens uit in de vorm van elektromagnetische straling én encrypt de ontvangen gevoelens én stuurt deze door naar de hersenen. Veel autisten hebben dus gewoon een slecht hartbrein. En door te zingen leer je het hartbrein omgaan met emoties. Heel logisch wel eigenlijk of zo.

Barbara de Leeuw, om nog maar een voorbeeld te noemen, is autivrouw en dankzij haar opleiding tot pedagoog heeft ze ook nog vrucht geworpen in de vorm van 2 autikids (nee, dat is geen titel die wij bij IWIH hebben verzonnen). Volgens Barbara zijn autisten heel de dag overprikkeld. En de oplossing is, geen autist die dat zelf kan verzinnen, dat je adequaat reageert op overprikkeling! Daarom heeft ze een boek geschreven met de pakkende titel “Overprikkeling voorkomen“. Maar wat moet je dan doen als je toch per ongeluk overprikkelt raakt als autist? Gewoon gaan douchen uiteraard! En als je na een drukke dag helemaal verrimpeld bent van het douchen, dan ga je gewoon even op bed liggen. Dit alles om al douchend en rustend heel de dag een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden.

Kunnen we dit soort schofterige praktijken niet gewoon strafbaar maken in dit land? Net zoals homeopathie geen flikker helpt, is dit ook weggegooid geld. Zo te lezen hebben de meesten van deze zelfbenoemde autistische profeten geen enkele fatsoenlijke studie gedaan om hun verhaal wetenschappelijk te kunnen onderbouwen. Dat deze profeten ergens een keer een autist zijn tegengekomen op de wereld, willen we dan nog wel geloven, maar of ze zelf ooit het certificaat voor topsport autist hebben behaald, betwijfelen wij ernstig. Op basis van wat autistische kinderen of een raar gevoel in hun hoofd hebben ze zichzelf tot specialist verklaard en gaan ze ouders uitleggen, hoe ze met hun autistische kinderen om moeten gaan. Er worden door het hele land lezingen gegeven, waarbij je na afloop een door hun zelf goedgekeurd boek kunt kopen met daarin de dooddoeners uit de lezing alfabetisch opgesomd.

Wij van IWIH raden u aan om met uw kind of partner met autisme naar een gespecialiseerd autismecentrum te gaan, waar goed opgeleide psychologen en psychiaters een diagnose kunnen stellen en uw autist echt kunnen helpen met de problemen waar hij of zij tegen aanloopt in de praktijk. En eigenlijk zou er een zwarte lijst met dit soort zelfbenoemde profeten moeten komen. Mensen in nood grijpen vaak alles aan om uit een problematische situatie te komen. Helaas zijn er heel wat mensen die hier dankbaar misbruik van maken. Als je meer van dit soort profeten kent, laat het dan even weten en wij bij IWIH maken er een mooi lijstje van.

(De personen in bovenstaand stuk dienen als voorbeeld, het stuk is niet bedoeld als directe aanval op deze personen zelf.)


ikwasinharen

Oprichter en één van de schrijvers op ikwasinharen.nl. In het dagelijks leven architect. Voor de rest niet altijd even makkelijk in de omgang.

7 reacties

Esther Suzanna · 16 juni 2015 op 21:21

Ik heb eerlijk gezegd ook niet zo veel ‘proefondervindelijke’ feducie in de ‘goed opgeleide’ psycholoog of psychiater.

Je bent wel gedreven en dat is mooi. Als ervaringsdeskundige kan ik alleen aanvullen: gebruik je empatisch vermogen en beweeg mee met personen met een aandoening in het autistische spectrum. Net als met iedereen trouwens..

  ikwasinharen · 16 juni 2015 op 21:42

  Ik ben zelf ook ervaringsdeskundige. En juist het empathisch vermogen is een probleem bij mij. Ook niet alle psychiaters en psychologen zijn even goed, maar die hebben in ieder geval een bepaald niveau van kennis vergaard. Bedankt voor je reactie.

   Esther Suzanna · 16 juni 2015 op 22:04

   Met empathisch vermogen gebruiken doelde ik op de omgeving van de ‘autist’. En uitleggen, duidelijk en rationeel.

    ikwasinharen · 16 juni 2015 op 22:13

    Ah zo. Ik probeerde hier het misbruik van zelfbenoemde therapeuten en specialisten aan het licht te brengen ipv de problemen waar autisten in het dagelijks leven tegenaan lopen. Dat is een boekenreeks op zich.

Mien · 16 juni 2015 op 21:34

Ik mis eeen beetje DSM V in het verhaal. Verder prima column.
Misschien opsturen naar kwakzalverij.nl.

PKing · 16 juni 2015 op 22:13

Ik ben er misschien wat te makkelijk in, wij hebben onze dochter pas op wat latere leeftijd laten testen, en eigenlijk gaat het erg goed met haar.
Nu zijn er vele gradaties van Autisme, maar ik geloof dat je ook niet te voorzichtig met veel autisten moet doen.
En ik kan me niet voorstellen dat iemand met een autistisch kind naar dit soort kwakzalvers gaat.
De column is op zich wel aardig, maar ik vindt het toch meer een aanklacht?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder