Als je een hakenkruis in je nek laat tatoeëren, dan hoef je heus niet aan te komen met een kletsverhaal over dat de swastika in het oude India het symbool was van welstand en gezondheid ofzoiets. Soms wordt oude symboliek gekaapt, zoals in dit geval door Adolf Hitler. Evenzo is het “oranje blanje bleu” in de jaren-30 van betekenis veranderd: in plaats van de Nederlandse vlag zoals die in de zestiende eeuw werd gevoerd door Willem van Oranje, is de vlag in de kleuren oranje-wit-blauw sinds de jaren-30 het symbool van de NSB. Laat Geert Wilders dus als de sodemieterij ophouden met die krokodillentranen over de hardnekkige vergelijking van zijn partij met de Nederlandse fascistenclub van Mussert.

Want zeg nou zelf: jarenlang sierde de NSB-vlag een raam van de PVV-burelen in het gebouw van de Tweede Kamer, en ook zaten PVV-volksvertegenwoordigers met een speldje van de NSB-vlag in de Kamerbankjes. Dan vraag je er wel een beetje om, zo’n vergelijking.

En die VVD-senator die de PVV in een boek deze week de maat neemt: dat mag. We leven in een vrij land, en iedereen heeft het echt, zijn mening -behoudens beperkingen die in de wetten van ons land zijn vastgelegd- te uiten. En het klopt, als de senator constateert dat het PVV-verkiezingsprogramma strijdig is met de beginselen van onze rechtsstaat. En het klopt, dat er van democratie binnen de PVV voor nul komma nul procent sprake is. En het klopt, dat Wilders in zijn eentje de dienst uitmaakt, en dat Kamerleden aan zijn grillen zijn overgeleverd. Als Kamerlid een andere mening verkondigen? Volgende keer niet meer op de kieslijst en de rest van je leven brodeloos. Aan de slag voor Geert Wilders is het vleesgeworden Stockholmsyndroom.

Dus ja. De PVV is prima te beschouwen als een eenentwintigste-eeuwse versie van de NSB. Dictatoriaal geleid en opvattingen die de rechtsstaat schofferen.

Maar hoe erg is dat precies? Je kan ook zeggen dat dat wel meevalt. Iedere kiesgerechtigde die ooit een keer een krant of een nieuwswebsite van dichtbij heeft gezien, weet hoe de PVV wordt geleid. En weet wat de standpunten van de PVV zijn. Er is dus niets stiekems aan de hand, en er is ook geen onverwachte aap die uit de mouw komt. Overigens is de PVV in beide aspecten minder uniek dan je denkt. Kijk maar. Op papier is het wellicht anders, maar voor de SP geldt: de partijdemocratie wikt, en Jan Marijnissen beschikt. En qua fascistoïde standpunten: de verheerlijking door DENK van de Turkse variant van Adolf Hitler, in de persoon van de psychopaat Erdogan, is zeker net zo afkeurenswaardig als de doorgeschoten Islamhaat van Wilders’ PVV.

Al met al heb ik uit democratisch oogpunt geen moeite met de PVV, al gaat de vergelijking met de NSB absoluut op, en al zijn de politieke standpunten van de PVV in mijn ogen te ver doorgeschoten. In een democratie beslist de kiezer. Zolang doorgaans laag opgeleid, achterlijk provinciaal klootjesvolk de PVV niet aan minimaal 51 procent van de Kamerzetels helpt, is het aan de andere partijen om te beslissen of ze de PVV wel of niet willen laten meeregeren. Zo hoort dat, in een democratisch bestel.


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

11 reacties

Bhakje · 8 september 2016 op 21:08

Briljante column, mijn stem heeft u.

NicoleS · 8 september 2016 op 21:11

Inderdaad. En laten we hopen dat ook deze partijen verstandig met het land omspringen. Mooi stuk?

Nummer 22 · 8 september 2016 op 22:06

Tsja, ben ik blij in een democratisch land te wonen, waar het durven en willen nemen van beslissingen bij verderfelijke zaken verworden is tot een niet uitroeibare virus. Maar ook dat is onze rechtstaat. De ene partij (CDA) schurkte aan met de PVV (door hun congres in Arnhem met luid applaus begroet) voor deelname aan het later gevormde kabinet. De ander partij
“sluit niets uit” Laisser Faire!

En toch koester ik onze vrijheid maar verwerp elke vorm van demagogie gebaseerd op perceptie, angst voor het onbekende en het ophitsen van die bevolkingsgroepen waar een zindelijk denkend medeburgers niets van moet hebben. En hij, de “leider” kost ons al miljoenen aan beveiligingskosten! De PVV, de partij van de vreemdelingenhaat. De partij van de verderfelijken!

Mien · 8 september 2016 op 22:36

De verkiezingen staan alweer bijna voor de deur. De stemmingmakerij kan weer beginnen. Democratie in Nederland is en blijft een groot goed. Nazisme moet pertinent de kop in bedrukt worden. Daar is iedereen het over eens. Behalve de nazisten zelf. Qua stemmenverdeling PVV is enige nuance gepast. De stemmers zijn qua regio verdeeld onder heel Nederland en ook onder hoogopgeleiden. Er zijn wel bolwerken. Maar die zijn er ook in Amsterdam en de randsteden. In dat opzicht is de volgende link wellicht interessant. Welliswaar uit 2011 maar ik durf aan te nemen dat de verspreiding hetzelfde is gebleven. http://tpo.nl/2011/11/11/achter-de-pvv-16-waar-wonen-pvv-stemmers/
Ikzelf stem geen PVV. Ik zou niet durven, laat staan willen.

Meralixe · 9 september 2016 op 07:41

Politiek!!!
Ik heb al een ferme kluif aan de Belgische, laat staan dat ik ook nog inzicht zou hebben op de Nederlandse.
Wat ik wel durf te stellen is dat de ‘democratie’ in vele landen moe is. Het is een bestel dat TE afhankelijk is van de stem van het volk. Zie maar eens wat een circus America ten tonele brengt. En, belangrijk detail, verkiezingen kosten bakken geld. Uiteindelijk wordt het kapitalisme dan toch de grote winnaar.
Ach, die volksmenners…:@

    NicoleS · 9 september 2016 op 07:46

    Het is de minst slechte regeringsvorm. Waarmee duidelijk is dat er nog genoeg aan democratie mankeert

Nummer 22 · 9 september 2016 op 08:50

Dat is ook democratie… continue in beweging. Lees ook: Lof der Zotheid, Machiavelli bijvoorbeeld. Trias Politica..Enfin,

Bruun · 9 september 2016 op 10:47

Willen we meer of minder van dit soort columns? Meer! Meer! Meer!

StreekSteek · 9 september 2016 op 10:55

Vergelijkingen zijn leuk, maar wat heb je eraan? Als we iets uit de historie kunnen leren, dan is dat het met demagogen aan zowel te linker- als te rechterzijde, in de meeste gevallen na enige tijd verkeerd afloopt. Het is veel meer een sociologisch en filosofisch vraagstuk: het gaat niet om de houdbaarheid van de tiran, maar om de volksbeweging die eronder ligt. Hoe houdbaar is die? Wie zich daar op richt, is de echte democraat.

van Gellekom · 9 september 2016 op 11:05

Ik moet denken aan wijlen Pim Fortuyn, die zeker in vergelijking met nu, zeer mild was in zijn analyses. Half links Nederland (ook ik) sabelde hem neer. Achteraf moet ik toegeven dat veel van wat hij toen zei, is uitgekomen. Maar dat terzijde.
Verder gaat het altijd weer om ego’s . Of je het links of rechts noemt, in beide gevallen drammen ze hun perverse ideeën over hoe een maatschappij eruit moet zien, door alles heen.
Ik sluit mij toch maar bij Lennon aan;
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope some day you’ll join us
And the world will live as one

Prima column, Driek

Antonia · 9 september 2016 op 19:06

Ware woorden van Lennon lees ik bij de commentaren: Stel je voor, de wereldburgers een volk vol kleur en Liefde het enige geloof achter elke deur, vertaling. PVV … nee, dank u. De column vind ik goed geschreven. Groeten van Antonia.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder