Ik & mijn vriendengroep. Neem de vooroordelen over Marokkanen, schud ze door elkaar en je krijgt mijn oudste broer eruit. Alles wat hij doet is typisch Marokkaans, zijn haar, zijn rijstijl, zijn gedrag, ALLES is Marokkaans, en hij is er trots op. Mijn beste vriendinnen; een Indonesisch race-aapje, een huisTurk en een Nederlandse Mama. Dan hebben we ook nog onze grote knuffel Marokkaan, een gekke Iranees en mijn jongere (natuurlijk Nederlandse) broertje. Om deze mensen draait mijn leven. Mijn leven staat in het teken van mijn vrienden, ik hou zoveel van ze alsof het mijn eigen familie is. We zien elkaar elke dag bij mij thuis, na het werk ga ik meestal samen eten met mijn race-aapje, zij zit (sinds dezelfde dag als ik) ook sinds kort op kamers dus we helpen elkaar er samen door heen. Door elkaar komen we nog aan onze dagelijkse portie vitamientjes en voedingswaarden. Gaat zij of ik bij de oude lui eten dan heeft de ander automatisch haar blik gezet op junkfood. Samen komen we er wel, maar apart gaat het lastiger. Als we dan 5 minuten thuis zijn gaat meestal de bel al en dan staat mijn oudste broer voor de deur. Als hij een beetje geluk heeft staat één van mijn huisgenootjes dan net te koken zodat hij zijn Mocro versier skills op haar kan uitoefenen. Als we lekker hebben gegeten ,het is natuurlijk maar net de vraag wat je lekker vindt, komt huisTurk langs, zij assisteert bij het opruimen&schoonmaken van de hele boel. Al kan ze soms ook heel diva-like, haar nagels gaan doen terwijl ze zit te kijken hoe ik schoonmaak. Als de rest van de bende dan ook is gearriveerd kunnen we naar buiten. Aah eindelijk denk ik dan, na het werk wil ik altijd zo snel mogelijk naar buiten. De hele dag geteisterd door het raam kijken naar het mooie weer lijkt vaak een marteling. Dan begint de rit, maar waar naar toe? Dat is elke keer weer de vraag. Uiteindelijk eindigen we toch op een van onze vaste “hangplekken” om daar maar gewoon lekker te chillen. Als je aan het einde van de dag lekker in de auto stapt, naar een lekker strandje rijdt en daar de waterpijp opbouwt, ja dan is het het allemaal waard geweest.

Daar zit ik dan met mijn vrienden, lekker op een strandje in het oosten van het land te genieten van de Arabische geneugten van het goede leven. We zijn een rare mix, Nederlanders, Turken, Marokkanen, Iranese, Indo’s en alles wat er tussen deze windstreken ligt. We leren elkaars talen, gebruiken en culturen. Hoezo problemen met de intergratie? Zo moeilijk is het niet hoor, gewoon goed naar elkaar luisteren en de mooiste dingen van elkaar overnemen.

Een multiculturele samenleving krijg je niet, je creëert deze. Luisteren naar elkaar is essentieel zo ook respect voor elkanders mening & gevoelens. Het klinkt standaard maar waarom gebeurd het dan zo weinig?

Integratie is hét onderwerp tegenwoordig, en ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van. Waarom? Juist ómdat het geen issue is, het is niet moeilijk, het is juist verrijkend.

Categorieën: Diversen

18 reacties

tonyy · 12 juni 2007 op 13:11

Waarom gebeurt het luisteren zo weinig? Omdat mensen zelf bepalen waarnaar ze luisteren.Als je ziet wat er allemaal speelt rondom allochtonen en het integratieproces zie je dat er ook veel mis gaat. Gezien het gegeven dat men net kuddedieren zijn zul je zien dat vaak dezelfde meningen worden gedeeld door grote groepen mensen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er minder wordt geluisterd naar allochtonen dan gewenst. Dit kuddegedrag zien we bij iedereen, dus ook bij allochtonen, waardoor het integreren niet optimaal verloopt. Mensen verschillen nou eenmaal van elkaar en dat maakt integreren zo moeilijk. Door je aan te passen kan dit makkelijker gebeuren. Dan komen we tot een aantal essentiele vragen. Ben je bereid je aan te passen? Waarom zou je je willen aanpassen? Wie zet de eerste stap? Miljoenen mensen, verschillende mensen, die dingen anders zien, dingen anders beleefd hebben zullen deze vragen moeten beantwoorden.Daarmee is integratie wél degelijk een issue. Om te beginnen moeten we met z’n allen leren een eigen mening te vormen en niet te generaliseren.

Bitchy · 12 juni 2007 op 13:38

Mooie boodschap, soms kan het allemaal zo simpel zijn!

:wave:

Troy · 12 juni 2007 op 15:48

Een hele leuke column, met een positieve en eigenlijk hele simpele boodschap.

Je laatste twee alinea’s vind ik wel wat overbodig. Je boodschap kwam al zo duidelijk in het verhaal zelf over. Door die laatste zinnen komt het geheel net wat ‘prekerig’ over, wat ik zonde vind van de rest. Misschien een tip voor de volgende keer. Laat het verhaal zelf de boodschap zijn 🙂

Mosje · 12 juni 2007 op 15:53

Leuk stukje. Troy heeft wel gelijk wat de laatste twee alinea’s betreft.

Het mooiste zinnetje vind ik deze:[quote]Hoezo problemen met de intergratie?[/quote]Deze is, onbedoeld waarschijnlijk, erg grappig door de spelfout

CJvZ · 12 juni 2007 op 16:45

Vaak hoor je dat vooroordelen een gevaar zijn voor de integratie. Typisch dat je column dan begint met een paradox.
[quote]Neem de vooroordelen over Marokkanen, schud ze door elkaar en je krijgt mijn oudste broer eruit. Alles wat hij doet is typisch Marokkaans, zijn haar, zijn rijstijl, zijn gedrag, ALLES is Marokkaans, en hij is er trots op.[/quote]

En dan nog een quoteje
[quote]Luisteren naar elkaar…[/quote]
Een typisch geval van de spijker en zijn kop. Jammer dat veel mensen dat niet doen en dus ook niet luisteren naar jouw oplossing.

Maar al met al ben ik blij dat je zo positief bent in je column!

KawaSutra · 12 juni 2007 op 18:51

Je hebt misschien zonder het zelf te merken een nieuwe schrijfwijze voor ‘en’ in de Nederlandse taal geïntegreerd. Zover hoef je nou van mij ook weer niet te gaan. 😀

Maar met het overige heb je denk ik helemaal gelijk. Ik denk ook niet dat de maatschappelijke discussie jou en jouw vriendenclub betreft. Juist zijn het die voorbeelden waarbij het niet zo goed lukt die de voorpagina’s halen. Het bekende verhaal dus. In de meeste gevallen is integratie dus inderdaad geen issue omdat het gewoon vanzelf gaat.

lagarto · 12 juni 2007 op 19:02

EmpressIsa,
Mooi geschreven. Je hebt gelijk, ik doe mee!
Groeten

EmpressIsa · 13 juni 2007 op 13:54

Maar dan heb ik toch een vraag, zijn we wel allemaal zo verschillend als we denken ,of valt dat best wel mee en willen we de verschillen juist zien en de overeenkomsten niet..

EmpressIsa · 13 juni 2007 op 13:54

Precies! Dankjewel :wave:

EmpressIsa · 13 juni 2007 op 13:55

ThnQ 🙂

EmpressIsa · 13 juni 2007 op 13:56

Haha ik schaam me diep :oeps: inderdaad onbedoeld maar wel grappig

EmpressIsa · 13 juni 2007 op 13:59

Hoezo een nieuwe schrijfwijze als ik vragen mag?

EmpressIsa · 13 juni 2007 op 13:59

Mooi zo Dankjewel 😀

EmpressIsa · 13 juni 2007 op 14:04

Het eerste stukje heb ik expres zo geschreven; hij is dan wel zo’n typische marokkaan maar hij heeft geen strafblad, hij werkt netjes, heeft manieren en is gewoon een keurige jongen, maar juist de vooroordelen kloppen (op het eerste gezicht), waardoor mensen meteen hun conclusies trekken.

Mup · 13 juni 2007 op 17:38

Niets meer aan toe te voegen, goed stuk,

Groet mup.

KawaSutra · 13 juni 2007 op 18:06

[quote]Hoezo een nieuwe schrijfwijze als ik vragen mag?[/quote]
3 maal het gebruik van & in de tekst.

EmpressIsa · 14 juni 2007 op 13:10

Ok, ja macht der gewoonte; gebruik het vaak voor mijn werk .. &zo haha

tonyy · 14 juni 2007 op 15:08

een combi van beiden

Geef een reactie

Avatar plaatshouder