Wat de hemel zal zijn, daar ben ik redelijk snel over uit gefantaseerd. Niet dat ik denk dat ik me daar niet vermaken zal, een van mijn talenten is aanpassingsvermogen en er het beste maken wat er maar van te maken valt. Maar dat zal een makkie zijn met Jezus aan mijn zij, vermoed ik. Bovendien houd ik van brood en vis en wijn en lijkt Jezus me wel een gezellige salonsocialist om eens wat boompjes mee op te zetten over de oneerlijke verdeling in de wereld die ik zojuist verlaten heb.

De hel is andere koek. Die heb ik middels dreigende vingers van betweterige dominees nog ouwerwets en gereformeerd om de oren geslingerd gekregen. Hel en Verdoemenis. Geen enkele horrorfilm kon mij zo aangenaam doen rillen als een beetje dominee in een Groningse plattelandsgemeente. Eenmaal op dreef moest ik menig King pepermuntje uit mijn verkeerde keelgat hoesten, als je zo klein bent als ik toen, vergeet je nog wel eens te kauwen en te slikken tijdens het schrikken.

Van pa en moelief hoefde ik niet zo nodig naar de kerk; groot is nog immer de verbolgenheid van mijn moeder over het feit dat ze na het zinnetje “Maar ik ben niet gereformeerd” alle welkomstbloemen van de dorpsvrouwen weer zag vertrekken, blaadjes verliezend door het schuren langs hun stijve rokken. Maar ik wilde naar de kerk. Ik zat op een christelijke school. En hoewel ik overal tienen voor haalde, scoorde ik op dat ene vak waar ik echt mijn best voor deed, nooit hoger dan een zes. Ik leerde elke psalm en elk gezang over burchten die onze God en Heren die onze herder waren (al dacht ik wel eens bij mezelf is een burcht uiteindelijk onze herder?). Maar ik kwam niet voorbij de zes, wat mijn streberbloed deed overkoken. Dus werd ik gereformeerder dan gereformeerd. Ik wist me populair te maken bij gereformeerde ouders; immers, als ze mij meenamen naar de kerk, was ik zo netjes stil en rustig, dat ik goede invloed uit kon oefenen op hun verwilderde stukken gerefotuig. Ik werd modelminigerefo. Al bleef de zes een zes.

Tot er op een kerkelijke jeugdbijeenkomst werd gesproken over homosexualiteit in de Bijbel. En dat terwijl een hele goede vriendin er net achter was gekomen dat ze lesbisch was. Dat weekend deed ik vele zaken voor het eerst. Ik werd dronken, sliep met een vrouw en schopte de hele gereformeerde façade met een flinke rebelse act de deur uit.

Lesbisch ben ik nooit geworden. Gereformeerd overigens ook niet. Al hoop ik wel dat ik niet het recht heb verspeeld om met Jezus nog eens een boompje op te zetten. Over de wereld en hoe die beter kan enzo. Maar ja, of hij het voorstel om eens en vooral af te rekenen met religie erg zal kunnen waarderen, is natuurlijk nog maar de vraag…

Categorieën: Algemeen

9 reacties

Kees Schilder · 10 juni 2004 op 08:57

Meesterlijk!!!

rrobin · 10 juni 2004 op 09:21

[quote]Maar ja, of hij het voorstel om eens en vooral af te rekenen met religie erg zal kunnen waarderen, is natuurlijk nog maar de vraag…[/quote]
Hij zal zichzelf niet snel werkeloos willen maken 😀

Mooi beschreven!

pepe · 10 juni 2004 op 09:28

heel mooi beschreven

Lichtelijk over een kerkelijk zwaar onderwerp.

Ma3anne · 10 juni 2004 op 10:43

Geweldige column! Je komt vast in de hemel als je er zoveel moeite voor hebt gedaan om op eigen houtje gereformeerd te worden. Misschien zien we elkaar daar ooit terug, al heb ik het katholicisme, dat me werd ingepompt al vroeg achter me gelaten. Kunnen we samen in elk geval lol maken. 😀

Shitonya · 10 juni 2004 op 11:44

Beste column 🙂
Ik ben blij dat je uiteindelijk toch nog de kerk bent uitgevlogen rebeltje ^_^

sally · 10 juni 2004 op 17:55

Ooit zei iemand tegen mij: Als ik in de hemel moet zitten met zo`n stelletje kwalleballen, laat me dan a.u.b. naar de hel gaan……..
Ik vind het een perfect beschreven column.
Heel herkenbaar met mijn gereformeerde achtergrond.
veel liefs
Sally

Louise · 10 juni 2004 op 19:16

Super column dit!

Je bouwt de spanning precies goed op. Je wisselt het beschouwende af met humoristische vergelijkingen en je eindigt met een pakkend en ook verrassend slot. Echt goed.

Bakema_NL · 10 juni 2004 op 19:55

Jezus is toch de God (ik haat het eigenlijk om met een hoofdletter te schrijven, dat figuur moet zich namelijk schamen voor zijn wanprestaties) van de liefde? Waarschijnlijk de eerste hippie krijg ik altijd de indruk, zijn tijd ver vooruit…………dus die zal het niet zo nauw nemen (of wel, afhankelijk van het gaatje) met welke sexe de liefde bedreven word, want zijn liefde is universeel.
Ik ben verder niet gelovig, interesseer me wel voor de verhalen, mythes en dat soort dingen, maar niks kan me overtuigen dat er een God zou bestaan.
Mocht de hemel bestaan, dan kom ik er zeer waarschijnlijk niet voor in aanmerking. Gelukkig ook maar, dan naar de hel…….lekker warm, ik kom er al mijn vrienden tegen en je hebt niet van die vreselijk irritante cherubijntjes al harpspelend om je harses heen fladderen…………….ik hoop en verwacht dat de duivel toch ook wel van een lekker potje metal houdt, want ik kan natuurlijk niet zonder muziek aldaar…………sjonge, je zou er bijna naar gaan verlangen. 😛

Mosje · 10 juni 2004 op 20:26

Mij werd ooit verteld dat de hemel afdelingen heeft. Voor alle soorten mensen zou er een soort “kamer” zijn.
Dus ongetwijfeld ook een voor gerefolesbo’s. 🙂
Maar goed, jij komt naar mijn idee ongetwijfeld in het bomenopzetkamertje. Veel sterkte ermee!

Gave column, met een goede opbouw naar het einde toe

Geef een reactie

Avatar plaatshouder