Zaterdag avond 00.15 uur, ik lig op de bank te dutten wanneer een van mijn honden begint te blaffen. Het is die kleine etterbak, die al eens de verlengkabel heeft doorgebeten, en sindsdien blaft als een brandweerauto. Ik loop naar buiten om hem een doodschop te geven…………. maar tot mijn verbazing zie ik in de verte een vuurtje branden op het dak van een schuurtje, van een buurtbewoner. Deze buurtbewoner van Italiaanse afkomst werkzaam bij een gemeente in de buurt heeft een gedeelte van een weiland van mijn buurman gekregen om daar een groentetuin aan te leggen. Hij heeft mede met hulp van zijn gemeente er een heel complex gebouwd, met een plattegrond van een doolhof, met een metalen schuur van 6 bij 6 meter in het centrum. In die schuur heeft hij een openhaard/barbeque gemetseld die qua grote in een kasteel niet zou misstaan.

In de weekenden zit Gino daar dan te BBQ-en met familie, maar tot deze bewuste avond was er nog nooit iets fout gegaan. Mijn buurman die ook wakker was geworden van mijn brandweerhond, kwam in zijn onderbroek een kijkje nemen. Ik sta zelf te kijken naar dit schouwspel te kijken en samen komen we tot de conclusie dat het om een schoorsteenbrand gaat. We vragen ons wel af of er niemand meer in de schuur zit, aangezien ons wel bekend was dat Gino wel eens in slaap valt bij zijn schuur. Na een kort overleg besluiten we de brandweer te bellen, aangezien er op de betreffende locatie geen bluswater voorhanden is, maar er wel 20 kuub brandhout naast de schuur ligt opgeslagen. Na het woord brandweer is mijn andere buurman ook wakker geworden, en gewapend met enkele schoppen en een zaklamp zijn we op pad gegaan. De brandweer hadden we ingeseind dat men via een veldweg de brandhaard konden bereiken, de locatie is namelijk illegaal gebouwd en ligt aan de rand van het bos, en heeft geen adres of huisnummer. Een van de buurmannen is ondertussen Gino uit zijn bed gaan trommelen, aangezien onze eerste verkenning had uitgewezen dat er niemand meer bij de schuur aanwezig was, om de poort te openen, zodat de brandweer in het donker door het doolhof van de groente tuin de schuur kon bereiken om erger te voorkomen.

Het bier hebben we als eerste gered:pint:, en daarna hebben we de brandweer het vuur laten blussen, de schoppen hebben we gebruikt om er op te leunen.
Gino had die middag zo hard ge-BBQ-ed dat de houten balken die in de wanden zaten vlam hadden gevat, maar doordat wij de brandweer meteen hebben gewaarschuwd, hebben ze de schuur kunnen redden, en is alleen aan de buitenwanden nog iets te zien van een brand. Om de goede afloop te vieren hebben we de biervoorraad die nog over was maar opgedronken, het ijs om ze te koelen was door de warmte toch ver gesmolten.

Om 01.15 uur was het sein brandmeester, om 4.30 uur hadden wij het sein biermeester.:pint: De hond was de held van de avond, hij had namelijk 1 uur voor de brand tijdens zijn solowandeling (ik maak de poort open en de honden komen dan 1 uur later van zelf terug) een bezoek gebracht aan de schuur. Gino lag er te slapen, en is door de hond wakker geblaft. Hij zag toen wel rook onder het dak uit komen, terwijl de haard/BBQ al lang uit was, en heeft toen een emmer water ( hij had er blijkbaar wel een paar tonnen met water staan) op het dak gegooid en is naar huis gegaan. Een uur later is onze hond nog maar een keer gaan blaffen, toen hij van uit onze tuin de vlammen uit de schoorsteen zag slaan.

Categorieën: Actualiteiten

1 reactie

Yannick · 9 augustus 2003 op 13:20

Handig zo een hond die zichzelf uitlaat. die van ons zou met alles op 4 pote in gevecht gaan als we hem niet aanlijnen

Geef een reactie

Avatar plaatshouder