‘Hee slome… als je effe tijd hebt, zou je dan de grenzeloze goedheid willen hebben even deze kant op te komen?’ Slome kijkt als een botsauto, haalt zijn neus een keer op en komt mijn kant op. ‘Jaaah?’ Kristustepaard, waar hebben ze deze sufkut onder vandaan getrokken. ‘In a gadda da vida, heb je die..?’ ‘Innawaaaat?’
‘In a gadda da vida, van Iron Butterfly, heb je die? Ooit van gehoord? Nee, natuurlijk niet. Kijk maar in je pjoeter, staat er vast ergens in’

Een paar dagen eerder…

‘Smoke on the water’ – Dream Theatre, featuring Bruce Dickinson – knalt uit mijn turboaangedreven boxen aan weerszijden van mijn ppc. Het nummer is beter bekend in de originele uitvoering van Deep Purple. Wow, ‘Guitars from hell’ van Pat Travers volgt. ‘Manic Depression’ (Hendrix) door Seal en Jeff Beck. Yep… I’m having a hard-on.

Eindelijk ben ik ervoor gezwicht: mp3’s downloaden. En hoe. Al zoekende kom je allerlei nummers tegen waar je pakweg 25 jaar geleden even voor ging zitten. Muziek die, als je er in de gemiddelde platenzaak naar vraagt, je een blik oplevert die ieder vooroordeel bevestigd. Achter deze counter staat een slachtoffer van onvrijwillige lobotomie. Alleen het straaltje speeksel aan zijn of haar lip ontbreekt. ‘In a gadda da vida’ van Iron Butterfly. Of liever de versie van Slayer? Tik eens Voodoo Chile in… Shihhit, nooit geweten dat dit nummer door zoveel artiesten was gecoverd. 25 jaar geleden waren die er nog niet.

Toen ging je er wel voor zitten. Met een paar vrienden of alleen. Lp’s draaien, dagen lang. Op je kamertje. Posters aan de muur. Muziek Expressen (bestaat dat nog?) en een volle asbak op de vloer en dan op zo’n ranzig matrasje… En maar slap lullen. Geen stress aan je hoofd. Was er eigenlijk ook niet, maar toch… de dingen des levens (gebrek aan sex, drank, geld, begrip en een overschot aan erecties, puisten, ouders en kernwapens) leken en niet te dragen last in die tijd. En muziek bleek de ultieme remedie tegen alles.

Op een gegeven moment doe je dat dus niet meer. Net zoals er een moment in je leven komt dat je niet meer met Lego speelt, zo komt ook dat moment dat je geen tijd meer hebt op rustig naar muziek te luisteren. Daar heb je het dan te druk voor. En voor je het weet ben je helemaal vergeten hoe het was om te relaxen. Ja, je gaat één keer per kwartaal naar het theater of avondvullend schranzen in een haute cuisine restaurant. Tijdens de voorstelling of tijdens het eten pieker je je suf over… ja wat eigenlijk. Wat was er nou zo belangrijk aan die klant of opdracht waardoor je niet meer in staat bent van deze avonden te genieten?

Ik heb het laatst her-ontdekt. Naar muziek luisteren. Niet tijdens het werk, klussen, frunniken of wat dan ook. Gewoon ff gaan zitten (liefst hangen of liggen) en oude lp’s draaien. Of re-releases op CD. En nu dus mp3’s. Ik krijg zin om een paar gekleurde lampjes te kopen. Heeft iemand stiekum nog zo’n lichtorgel? Met een rood, geel en blauw peertje… Bel effe, neem ik mijn plaatjes en pils mee.

Categorieën: Algemeen

10 reacties

Ma3anne · 26 januari 2004 op 17:27

Ik heb nog wel een visnet voor je en flessen met druipkaarsen…

Wat een wereld gaat er open hè, met muziek downloaden. Helaas heb ik een oude kolengestookte pjoeter, waar weinig op kan, maar mijn topfavorieten van toen heb ik erop staan! Wierookje erbij… jointje… hoppa.

Iets andere smaak dan de jouwe… maar toch. Ik kan me voorstellen hoe blij je bent.

Mosje · 26 januari 2004 op 17:57

[quote]Heeft iemand stiekum nog zo’n lichtorgel? Met een rood, geel en blauw peertje…[/quote]
niet alleen een lichtorgel had ik, maar ook een visnet aan het plafond, muziek expres foto’s aan de wand, stapels singeltjes, en nog veel meer…..
shit viking, je laat oude tijden herleven………

Kees Schilder · 26 januari 2004 op 20:05

In je heupbroek met wijde pijpen (ruitjes).Van school geschopt worden, schuifelen op ‘ben jij te min?’Beatles kon echt niet, Stones oke.Deep purple de top.Later Neil Young maar toch weer terugvallen op John Mayall and the bluesbreakers.Cuby was oke maar kwam uit Drente.Dat ging iets te ver,maar stiekum wel draaien natuurlijk.
Je maakt wat los Viking met je column, Viking.Lijkt mijn eigen leven wel

Mup · 26 januari 2004 op 20:19

Wat is je nummer

Mup.

deZwarteRidder · 26 januari 2004 op 20:30

aaaaaaaaaaaaaahhhhhh

vroeggggguuhhhhhh

gaaf hoor 😉
Rich@Rd

Kees Schilder · 27 januari 2004 op 05:20

Hij heeft toch geen tijd, Mup; http://www.ericatwork.nl 😀

pepe · 27 januari 2004 op 08:22

[quote]Heeft iemand stiekum nog zo’n lichtorgel? Met een rood, geel en blauw peertje… Bel effe, neem ik mijn plaatjes en pils mee.[/quote]

Niks stiekem, zoonlief is begonnen van onze zolder zijn muziekruimte te maken.
De genoemde lichten heeft ie al, zijn gewone grote boxen heeft ie aan gesloten op de PC en een versterker (geloof ik). Zijn gitaar staat er ook al, en geregeld gaat er iets te bikken en drinken mee naar boven.
Nu spaart hij voor een mengpaneel, ik heb geen idee wat hij daarmee wil doen. Maar het hoort erbij!! Zonder is het helemaal niks, vindt hij. 😛

Godspeed · 27 januari 2004 op 10:05

[quote]En maar slap lullen. Geen stress aan je hoofd. Was er eigenlijk ook niet, maar toch… de dingen des levens (gebrek aan sex, drank, geld, begrip en een overschot aan erecties, puisten, ouders en kernwapens) leken en niet te dragen last in die tijd. En muziek bleek de ultieme remedie tegen alles.[/quote]

En niet vergeten, op zondagmiddag bij Godspeed op de kamer, sexboekjes lezen met een groepje.
En moeder Godspeed zich maar afvragen, waarom iedereen altijd op zondagmiddag langs kwam.

Gr. Godspeed:pint:

PS.( voor de onwetenden) Ik had een hele draagtas vol met sexboekjes gevonden, en heb die in mijn bruinleren schooltas op mijn kamer gezet. De schooltas uit de brugklas was toch reeds vervangen door een pukkel.(militaire rugzak)

Li · 27 januari 2004 op 22:43

En ik zwijmel mee. Jong en ongebonden. Lang haar tot mijn kont. Leer vetertje rond mijn hoofd. ’s Zomers: Lange jurk en blote voeten. Make love, not war. s Winters: zwarte lange jas met glimmende knopen, strakke ribbroek ( die alleen liggend aangetrokken kon worden) en veterlaarzen. De hoezen van de LP’waren kunstwerken op zich ( ik heb ze nog). Sommige LP’s hadden een kleurtje. O, Viking wat doe je me aan. Zucht…

Eftee · 28 januari 2004 op 14:16

Paars en oranje muren, fel gekleurde gordijnen, visnet aan het plafond met glazen ballen in macramé geknoopte netjes en ballen van alluminiumfolie, matras op de vloer, olielampjes, oud kratje als tafel. Ik had posters uit de popfoto aan de muur hangen.
M’n vriend en ik zitten ook vaak over de muziek van toen te praten en dan neemt hij die cd’s mee van z’n werk (de bibliotheek). Enige verschil is dat de muziek uit “zijn” tijd, veel eerder was dan die uit “mijn tijd”. Maar het gevoel erbij blijft hetzelfde.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder