Een aantal weken geleden vertrok geheel op de van hem bekende, eigenzinnige wijze, PSV-speler Danko Lazovic, naar Rusland. Deze ooit veelbelovende rechtsbenige is in de Nederlandse Eredivisie altijd een buitenbeentje gebleven. In 2003 werd hij van Partizan Belgrado, door Feyenoord gehaald voor 7 miljoen euro. De duurste aankoop van de Rotterdamse club ooit. Lazovic komt niet tot een doorbraak met concurrentie van o.a. Kuyt en Kalou. Na 2 seizoenen, 41 wedstrijden en slechts 9 doelpunten, was Feyenoord duidelijk dat deze aanwinst niets opleverde.

Vitesse toont interesse en koopt Lazovic in 2006 voor 1,5 miljoen euro. Voor Feyenoord was het extra wrang om in, dat voor hen desastreuze seizoen te moeten toezien dat Danko Lazovic als speler van Vitesse, dat jaar met 19 treffers zelfs streed om de titel van topscorer.

De onderhandelingen met PSV voor een transfer begonnen al voor het einde van datzelfde seizoen. Ik bekeek deze speler voor het eerst met belangstelling tijdens de wedstrijd PSV-Vitesse op 29 april 2007. De wedstrijd met de meest bizarre ontknoping ooit in de eredivisie. Lazovic blonk niet uit. Boze tongen beweerden dat hij zijn toekomstige team geen weerstand wilde bieden.

PSV koopt Danko Lazovic voor 7 miljoen euro. Hij valt voornamelijk op door ongecontroleerde acties, egoïstisch spelen en overdreven emotionele uitbarstingen. Hij blijft een twijfelgeval zowel in spel als gedrag.

Met 3 punten voorsprong op Ajax moet PSV thuis van Twente winnen om op 13 april 2008 kampioen te worden. Die dag is het gevoel positief en het weer werkt volledig mee om er een heerlijk feest van te maken. PSV speelt gelijk en de wedstrijd FC Groningen-Ajax gaat niet eens door, vanwege in brand gevlogen wc-papier. Iedereen heeft schijt aan ons bedorven feestje, en verdrinken onze teleurstelling.

De laatste speeldag is die volgende zondag en is opnieuw Vitesse de tegenstander. Op de Markt in Eindhoven bekijken wij zo goed mogelijk in de drukte, en onder invloed van een sloot bier een zenuwslopende eerste helft. Lazovic valt in na de rust, en uitgerekend hij scoort binnen 2 minuten de winnende goal, die leidde tot het 4e kampioenschap op rij.

In 2008 start Huub Stevens als hoofdcoach van PSV. Lazovic krijgt geen basisplaats en moet het doen met invalbeurten. Hoe hij dit oppakt blijkt in een verloren wedstrijd tegen Ajax waarin Lazovic het enige tegendoelpunt maakt. Hierna richt hij zich tot Huub Stevens en schreeuwt deze toe hoe hij over hem denkt. Hij moet een boete betalen en maakt publiekelijk excuus.

Hierna blijft zijn gedrag nagenoeg onveranderd. Ik heb het echt met dit lastige mannetje gehad, als hij in de laatste wedstrijd van dat seizoen, een doelpunt viert met het uittrekken van zijn shirt. Een gele kaart, even later maakt hij hands, en kan dus vertrekken. De algemene gedachte is: ‘strik erom en weg ermee’.

In 2009 komt Fred Rutten als trainer. Tot mijn verbazing laat Lazovic voor het eerst zien een teamspeler, en een harde werker te zijn. Hij laat zich van zijn beste kant zien, zowel in de rol van basisspeler als invaller. Verklaring van Lazovic is de ‘grote’ kleedkamer en de acceptatie aldaar. ‘Als je mij vraagt naar de basis van de goede prestaties, dan zeg ik : respect.

Dan komt Zenit St. Petersburg. Rutten is onaangenaam verrast en wil niet aan een transfer meewerken. Als dank voor de eerlijkheid en het respect dat de speler van Fred Rutten heeft gekregen, beweert Danko niet klaar te zijn voor de eerstvolgende wedstrijd.

Ik snap dat ze de zaak snel hebben afgehandeld. Deze week is hij voor 5 miljoen verkocht.
Opgeruimd staat netjes.

Categorieën: Sport

2 reacties

LouisP · 23 april 2010 op 09:46

M.
ik vind het niet erg hoor….die koele stukjes sportinformatie…
Ik vind het knap…..ik hou van doorzetters, en af en toe een wissel toepassen….ik blijf ervoor op de bank…

groet,
L.

Garuda · 23 april 2010 op 17:34

Hier heb ik niks op aan te merken…en ik ben het helemaal met je eens.

Alleen,…haal je ergens anders ook nog inspiratie vandaan, of blijft het bij PSV? Wat overigens een prima bron is natuurlijk! 😀

Geef een antwoord