Bedankt minister Klink voor het om zeep helpen van een hele bedrijfstak in het kader van de rookvrije werkplek voor werknemers. Er is natuurlijk wat te zeggen over deze beroepsgroep, waar een luchtje aan hangt. Wie wil er nu graag werken in een donkere ruimte waar men de hele dag blootgesteld wordt aan rook, drank en stomme praat. Dit doe je niet vrijwillig, dit vind je leuk en is ook verslavend. Sinds het ontstaan van het bruin café in het begin van de 19. eeuw is er gerookt, gezopen en gegokt. En onze minister Klink heeft nu aan deze cultuur historische leefstijl een einde aan gemaakt. Het begint een beetje op een apartheidsregime te lijken in Nederland. Flitspalen op elke hoek, geen sigaretje meer in de kroeg, rekeningrijden komt er aan, extra accijns op alcohol, bewakingscamera’s op iedere straathoek. Veel bedrijven hebben ook al interne videobewaking, je kunt geen stap meer doen of je staat wel ergens in beeld. Waarom wil je eigenlijk nog in Nederland of eigenlijk Europa wonen vraag ik me steeds vaker af. Al deze betutteling komt voor het grootste deel vanuit Europa.

Maar ik begin af te dwalen, wat wil ik eigenlijk kwijt in deze column?? Ja, het gaat slecht in de Horeca, en met mijn collega’s nog een stuk slechter. Wij hebben tenminste nog een rookruimte die veelvuldig gebruikt wordt. De café is veelal leeg en de rookruimte is zit vol met verslaafden. Al met al hoef ik niet te klagen, maar Ut Praothoes is niet meer een praathuis, ik sta veelal alleen in achter de bar in me zelf praten, in de rookruimte mag ik niet komen als ik werk.

Wat zijn nu al zo de punten van kritiek voor Minister Klink.
De belangrijkste dingen die je in een kroeg zoekt.
Nr. 1: gezelligheid, zij het met de aanwezige gasten of met de kroegbaas.
Nr. 2: De mogelijkheid om een tappils je drinken tegen een redelijke prijs.:pint:
Nr. 3: Lekker een sigaret roken.(waar is een rokende smiley?)
Nr. 4: Een gokje wagen. (kaarten of gokkast):euro:
Nr. 5: Een vrouwtje scoren ( deze moest ik even kwijt 😉
Nr. 6: Zaken regelen.:mafiosi:
Nr. 7: Sociale controle onderling en de omgeving.( roddelen)

Om even terug te komen op de 7 punten zoals hierboven beschreven, door het rookverbod en de kansspelbelasting per 1 juli 2008, de accijnsverhoging per januari 2009, de aanpassing van de gokkasten per 2010 en ergens daartussen de BTW verhoging naar 20 %, zullen er vele kroegen sluiten en nog meer mensen op straat komen te staan in de sector, maar dat zien jullie natuurlijk als bijzaak.

Nu Minister Klink :rule: , als de architect van Balkenende voorzie ik dat U een groots masterplan heeft opgezet om iedereen die graag in de kroeg komt terug op de bank te krijgen bij moeder de vrouw. Alwaar deze voormalige cafégangers door hun vrouw gedwongen worden GTST te kijken, met een krat bier of beertender naast de bank. De prijs van de reclameboodschappen tijdens GTST zullen dan ook schrikbarend stijgen. Let op mijn woorden, geen Libresse meer in de pauze maar Heineken en Gamma reclames.

Dit zal onherroepelijk lijden overmatige bier consumptie, waarna de man uiteindelijk in een psychose :duivel:( door GTST) zijn vrouw zal ombrengen, en daarna levenslang behandeling nodig zal hebben tegen het KLINK syndroom. Ja, U leest het goed er zal een ziekte naar U vernoemd worden.

Bij grotere bedrijven krijgen medewerkers die kort voor hun pensioen staan een PIZ cursus (Pensioen in zicht) om te leren samen met de vrouw iets te doen na 40 jaar werken. Maar de caféganger wordt zo maar aan zijn lot over gelaten, ineens staat hij buiten in de kou zijn shaggie te roken, en als hij niet rookt dan zit hij alleen aan de bar omdat de rest wel buiten in de kou staat te roken. Hij zal dit enkele weken volhouden en dan de pijp aan maarten geven, waarna zich het scenario zoals hierboven beschreven zal ontvouwen.

Ik zie de koppen al in de dagbladen :hammer: , man met KLINK syndroom moord hele familie uit. Commentaar van de dader: Het werd me allemaal even teveel, eerst niet meer naar de kroeg, dan verplicht GTST, en toen was in de 4 pauze het bier op was, ….. toen zijn bij mij de stoppen doorgeslagen.

Met de groeten aan Minister Klink. :pint:


10 reacties

Mien · 23 oktober 2008 op 07:39

Klink(t) als een haperende klok die teruggezet is naar de Middeleeuwen.
Vervelend ook dat al die kroegbazen binnenkort moeten omscholen.
Misschien een idee voor de volgende kolom Godspeed? 😀 🙁 😕 😎 :lach: 😥 😉 :pint: :pint: :hammer: :kus: :oeps: :eh: 😆 :stom: :wave: :slapen: :toeter:

Mien Idee

Godspeed · 23 oktober 2008 op 09:57

Omscholen??

Wat moet een kroegbaas dan worden? Waar verdien je geld zonder al te veel te doen?? :pint: :pint: :pint:

Kamerleden, doen ook niet veel en krijgen daarvoor goed betaald. Dat is nog een idee! :hammer:

pally · 23 oktober 2008 op 10:00

Ach, hier doet een kroegbaas in hart en longen zijn beklag! Zelfs als eeuwige niet-roker kan ik helemaal meevoelen en je de vele slordigheden en verboden smileys vergeven. Nood breekt wetten. :lach:

groet van Pally

Troy · 23 oktober 2008 op 10:08

Het is kommer en kwel tegenwoordig voor rokers en kroegbazen. Als gevolg ga ook ik nu vrijwel nooit meer naar de kroeg en ik zorgde toch altijd wel voor een goede omzet :naughty: Vooral nu het kouder begint te worden kies ik er toch in de meeste gevallen voor om thuis te blijven of bij vrienden het ritueel van muziek, peuken en zoepen na te jagen. De kroeg heeft nu plotseling een soort ‘formele’ bijsmaak gekregen en ik kan nu eenmaal niet zo goed tegen geboden als: ‘Gij zult niet roken in uw stamkroeg’ 😥

Oh, en kende je dit gebod al?:

‘Gij zult geen smileys gebruiken in uw ingezonden columns op columnx of al uw lezers zullen uw martelen. Tenzij uw naam Godspeed is die daar al jaren en jaren geleden het alleenrecht op heeft verworven.’

😉

Godspeed · 23 oktober 2008 op 10:24

Er is veel gebeurd de laatste jaren, geen smiley’s meer gebruiken?!?!

Ik zal het proberen om te minderen.

gr.

Goodspeed

WritersBlocq · 23 oktober 2008 op 10:48

Raar verhaal eigenlijk, die drukte om het rookverbod. Zie café voor mijn uitgebreide antwoord.

Door het niet stellen van een daad heeft NL de narrigheid van zo’n 16.000.000 mensen op de hals gehaald. Soft gezeik, discussie, een nieuwe wet die oogluikend overtreden mocht worden. Dát zijn de oorzaken van het hele gezeik, dát is de voeding van mensen die dus niet meer naar de kroeg gaan.

Ze hadden het gewoon moeten afkappen, net als in de trein/in het vliegtuig en in de rest van de niet-rokende wereld: het is verboden per dan en dan, en iedereen die het overtreedt ==> dokken.

Wat een getrut! Hoe meer erover geschreven en op gekankerd wordt, hoe meer mensen de horeca zullen skippen. Eggiewel.

klapdoos · 23 oktober 2008 op 12:51

Zijn wij dat gezeik van het wel/niet roken al niet een beetje voorbijgestreefd? Op de perrons staan al een paar jaar de rookpalen voor hen die een sigaret op willen steken. Als verstokte ex-rookster kan het mij niet deren of iemand nou wel of niet rookt, zolang het maar niet tijdens mijn diner in het restaurant is. Die bemoeizucht blijft toch en betalen moeten ze toch, gewoon blijven klagen helpt ook niet. Het feit dat er in het binnenhof speciale rokerskamers voor de heren en dames ministers en aanverwanten gemaakt zijn, kijk dat lees je alleen in HUN nieuwsbrief, via de bode naar buiten gebracht met foto en al…Toen EX Minister Zalm al hoorde van de niet roken wet dacht hij “Wegwezen hier”, nog niet wetende dat de bouw van de rookkamers al was begonnen, anders hadden we BOS nog in de oppossitie gehad i.p.v. de functie van Zalm,
Is die sigaret dan toch ergens goed voor geweest??
groet van leny

Ma3anne · 23 oktober 2008 op 17:27

Zo langzamerhand ben ik al zo vaak gestopt met roken en weer begonnen, dat ik gekker word van mezelf dan van de rookverboden overal.

Eerlijk gezegd stimuleert het mij wel om vaker ‘nee’ tegen een sigaret te zeggen, nu de horeca rookvrij is. Na een aantal keren buiten te hebben staan kleumen met de andere rookverslaafden, verklaar ik mezelf toch wel voor idioot, dat ik me zo door die peuk laat leiden. Dus een avondje stappen, of een etentje betekent voor mij steeds vaker: een avondje niet roken. En ik voel me er goed bij.

Als deze maatregel is ingesteld om mensen van het roken af te krijgen, hebben ze aan mij een goeie. Ik overweeg serieus er voor eens en altijd een punt achter te zetten en mijn avondje uit er niet meer door te laten verpesten, noch de rest van mijn leven.

P.S. Laatst een keer zo’n rookhok in een kroeg geprobeerd, maar snakkend naar adem eruitgerend naar de rookvrije ruimte. Wat een viezigheid, als het zo blauw staat. Raar, dat me dat nu pas opvalt!

Sneu voor de horeca, dat ze hierdoor klanten verliezen, maar op zich vind ik de maatregel niet erg. Roken is gewoon smerig!

KawaSutra · 23 oktober 2008 op 20:25

Ik voel wel een beetje mee met Ma3. Als die heksenjacht zo door gaat zal er voor mij ook een moment komen dat ik de pijp aan Maarten geef. Maar ja, dat zal wel de achterliggende gedachte zijn dan. Politiek met een verborgen agenda, zoals we wel gewend zijn inmiddels.

Troy · 24 oktober 2008 op 09:32

Eeven off-topic, maar om de een of andere hele vage reden vind ik het het woord ‘heksenjacht’ in combinatie met de vermelding van Ma3 erg geestig :hammer:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder