Waar is de tijd dat de sigaret enkel was voorbehouden aan de notabelen? Of later, toen het roken nog een feest was en het rookwaar gebroederlijk naast de nootjes op de tafel werd gepresenteerd? Het lijkt zo lang geleden. Aan gezelligheid was geen gebrek. Er is sinds die tijd veel veranderd. Van stoere cowboys die op zoek zijn naar smaak naar kille teksten op de verpakkingen die nu sinds jaar en dag waarschuwend moord en brand schreeuwen. Nog steeds rook ik de longen uit mijn lijf.

Het zou gezonder zijn als ik eens definitief stop, maar dat is mij nog niet gelukt. Met elke overheidsmaatregel als steun ten spijt. is het van de kauwgom naar het pleisterwerk. Nicotine in overvloed; overtuigend is het niet. Ik heb nagelbijtend boeken over hoe te stoppen met roken verslonden en nog steeds lees ik de samenvatting op die verpakkingen.

Mijn goede voornemen gaat in rook op bij het aansteken van die ene sigaret, op die momenten dat een geruststellend stemmetje van zich laat spreken. Het vertelt me dat het allemaal niet zo erg is. Maar snel verandert dat stemmetje in een monster dat meent het ontbeerde genot van een voorgaande ‘stop’poging te moeten inhaleren, waarna ik weer spoedig in mijn oude patroon zit.

Maar als een droge hoest opduikt, gaat dat stemmetje klagen. Lucht begint dan zwaar te wegen. Stoppen zou ideaal zijn, maar minderen is mij ook al prima. Elke peuk die ik mijzelf onthoud is een nagel minder aan mijn doodskist. Toch draagt een rookverbod in horecagelegenheden of waar dan ook er niet aan bij het roken te verwerpen. De gezelligheid is mij er ontnomen.

Mijn gedachten over roken zijn zo dubbel als de argumentatie van een overheid om hier accijns over te heffen. Het ontbreekt aan een heldere keuze. De tijd dat het roken is voorbehouden aan welgestelden is weer bijna daar. Zij het wat benauwender. Want mijn leefruimte wordt steeds verder beperkt en ik ben als paria bijna veroordeeld tot enkel nog mijn eigen huis.

Categorieën: Algemeen

11 reacties

arta · 14 mei 2009 op 12:35

Best leuk geschreven, wat weinig pit en het loopt niet overal lekker, bijv deze zin(nen): [quote]Met elke overheidsmaatregel als steun ten spijt. is het van de kauwgom naar het pleisterwerk. Nicotine in overvloed; overtuigend is het niet.[/quote]

lisa-marie · 14 mei 2009 op 12:50

Het is leuk geschreven maar ik kan er niet precies de vinger op leggen maar het loopt naar mijn gevoel niet lekker.

Mien · 14 mei 2009 op 13:29

Zucht … altijd lastig stoppen met roken.

Mij is het uiteindelijk gelukt.

Maar pas na 21 columns schrijven over het stoppen met roken.

Jij hebt in ieder geval al een dappere poging gewaagd.

Succes met de overige …

Mien (rookt heel af en toe nog wel eens een zware pijp)

DACS1973 · 14 mei 2009 op 14:05

Klopt dat eigenlijk wel dat sigaretten vroeger alleen aan de notabelen was voorbehouden? Ik dacht dat meneer notaris en de burgemeester met een dikke sigaar in het hoofd door het leven gingen.

[quote]meent het ontbeerde genot van een voorgaande ‘stop’poging te moeten [b]inhaleren[/b][/quote]
Zou ‘inhalen’ moeten zijn, of heb je het bewust gedaan, als taalkwinkslag?

champagne · 14 mei 2009 op 16:43

Er zitten wel leuke woordspelingen in, maar niet alles leest even makkelijk inderdaad.

Oh ja, de tijd waarin sigaretten in een glas op de tafels stonden, bv op een receptie… die tijd ken ik ook nog wel. Da’s lang geleden! (Hoe confronterend! ;-))

LouisP · 14 mei 2009 op 20:01

M.
met de titel moet ik al lachen.
Geweldig stuk!
groet,

L.

SIMBA · 15 mei 2009 op 08:05

O ja, sigaretten op tafel…zelfs bij ons thuis waar niemand rookte stond een mooie zilveren doos met sigaren, sigaretten en lucifers!
Ik spaarde toen sigarenbandjes, dat is volgens mij een verdwenen hobby. (Grmbl had ik dat album nou maar bewaard) 🙂

Macx · 15 mei 2009 op 09:13

@ Arta: Thanks for pointing out :-). De punt moet natuurlijk een komma zijn maar die is onderweg kennelijk zijn staartje verloren. Dat lost een deel van het probleem op.

@ DACS1973: Het inhaleren is daar bewust neergezet.

Mup · 15 mei 2009 op 13:59

In kleine cafe’s mag het weer. [quote]Mijn goede voornemen gaat in rook op bij het aansteken van die ene sigaret[/quote]mooie zinspelingen,

Groet Mup

Prlwytskovsky · 17 mei 2009 op 00:03

Ik ben 24 jaar geleden gestopt met roken. Mijn buurman pas sinds 3 jaar en nu loopt de buurvrouw achter mij aan.
Zo hep elluk nadeel ze voordeel. 😉

axelle · 23 juni 2009 op 20:33

Aanrader van formaat: ‘Kvraagetaan’ vann ehh de Fixkes. Uit de goeien ouwen tijd van rekenen en vlijt.
Axelle

Geef een antwoord