Zijn grijze kop zie ik net boven de schutting uitkomen. De buurman van de overkant. Het ziet er raar uit, zo’n los hoofd dat over die bovenste plank heen en weer schuift. Hij is weer druk met zijn Duiven. Heerlijk zo’n tevreden Duivenmelker als buurman. Alle auto’s op het parkeerplaatsje zitten over een minuut of vijf uiteraard weer onder de stront. Dan gaat buurman namelijk zijn gigantische vogelverzameling loslaten, te zien aan de schuifbewegingen die zijn hoofd maakt. De Duiven cirkelen dan eerst altijd een paar keer boven de straat, hun blijdschap om hun herwonnen vrijheid gul in het rond strooiend: ”Flats! Flots! Splash!”

Mijn ouwe trouwe Honda Accord IS al niet één van de sjiekste auto’s in de buurt, hij lijkt ook altijd meer de pineut dan de andere wagens. De portie van een paar dagen geleden heb ik nog niet verwijderd. Het was werkelijk of al die Duiven hadden afgesproken dat ze eens op die ene ouwe kar zouden mikken. Het ziet er niet uit! Ramen en portieren, motorkap en kofferbak zitten vol. De auto’s ernaast hebben van die lading enkel wat spatjes meegekregen. Ik was van plan vanochtend naar de wasstraat te gaan, maar ik wacht nog maar even tot ze weer over zijn gevlogen, want anders moet ik morgen weer.

Een auto met duivenpoep erop, je went eraan na zoveel jaar, maar leuk is het niet. Je moet om de haverklap die troep eraf halen, anders houd je geen carrosserie meer over. Smerig goedje is het dat zich al snel een weg brandt door de lak, vooral als de zon erop staat.

Nog erger vind ik het als ik mijn fris in de wind en zon gedroogde was binnenhaal en in de vastgekoekte, nog halfnatte uitwerpselen grijp, die ik onmiddellijk herken als die van ’s buurmans gevleugelde vrienden. Ze besluiten namelijk nogal eens om een tweede cirkel te trekken recht boven mijn achtertuintje. De boel kan dan zo weer in het machien gekieperd worden. Balen is dat!

Ik heb dan wel eens de neiging om mijn hond spontaan uit te laten, haar drol mee te nemen en tegen die grijze kop die net boven de schutting uitsteekt te gooien. Als buurman mij dan zou zien, zou ik zeggen: “Nee, ik heb niet gegooid, ik heb mijn hond alleen maar even laten rondvliegen om haar behoefte kwijt te kunnen, zoals jij altijd met je Duiven doet.”

Daar gaan ze weer! Buurman kijkt ze tevreden na. Ze cirkelen boven de straat en buurman roept naar ze. Ik kan hem niet verstaan. Het zal wel Duifs wezen. De eerste losse flodders slaan alweer te pletter op diverse plaatsen en verdomd, een grote klodder op de achterruit van mijn auto. Goed gemikt: daar was nog net een plaatsje vrij! En ja hoor! Midden op mijn tuintafel achter nog één op een brief die ik daar heb liggen en die gepost moet worden!

De grijze kop schuift weer over de schutting.
De eerste de beste hondendrol die ik tegenkom gaat een leuke vliegreis maken vandaag! Ik háát buurmannen met Duiven!
👿

Categorieën: Diversen

12 reacties

pleuro · 22 juni 2004 op 13:21

Een inzamelingsactie bij nieuwbakken ouders in de straat, om hun mestoverschot gratis af te laten voeren kan ook erg doeltreffend zijn! 😀

Bijzonder genoten van deze column, omdat ik weet hoe irritant sommige buren kunnen zijn.

viking · 22 juni 2004 op 13:24

Crescendo van jonge duif en hopscheuten

4 duifjes
200 g hopscheuten*)
4 plakken ganzenlever
3 dl wijn (rood)
1.5 dl bruine fond
50 g boter (roomboter)
1 wortel
1 ui
1 stengel groene selderij
1 bosje peterselie
50 g boter (bakboter)
peper
zout

De jonge duifjes gedurende 10 minuten bakken in een warme oven.

Ondertussen de rode wijn met de groenten laten inkoken tot op een derde. Alles door een chinois (Een chinois is een in een punt uitlopende metalen zeef) steken, de bruine fond**) toevoegen en opnieuw laten inkoken.

De hopscheuten in 4 minuten beetgaar koken in lichtjes gezouten water. Warm houden in een klein vergietje boven de waterdamp.

De saus opwerken met ijskoude botervlokjes en verder op smaak brengen met peper en zout.

De duifjes versnijden en de in plakjes gesneden ganzenlever zonder vet bakken.
Op verwarmde borden schikken en onmiddellijk serveren.

**) Bruine fond

Bruine fond is kant en klaar verkrijgbaar in de meeste grootwarenhuizen, maar kan ook zelf worden bereid.

Benodigdheden :
1 kg beenderen met afval en gehakt van donkere vleessoorten ; 2 eetlepels olijfolie ; 2 wortelen ; 2 stengels bleekselderij ; 2 uien ; 2 eetlepels tomatenpuree ; 1/2 liter rode wijn ; 2 takjes tijm ; 2 takjes peterselie ; 2 blaadjes laurier ; peper en zout.

Bereidingswijze :
Het vlees in een braadpan schikken, overgieten met de olie en in een goed voorverwarmde oven laten kleuren op 200 graden.

De groenten in stukken hakken, bij het vlees voegen en gedurende 10 minuten mee laten bruinen.

De tomatenpuree onder het vlees roeren en overgieten met de wijn. Laten inkoken.

Overgieten met water tot de ingrediënten net onder staan en op een hevig vuur laten doorkoken. De kruiden bijvoegen en enkele uren op een klein vuurtje laten trekken.

De fond door een zeef wrijven, op smaak brengen en laten afkoelen. De afgekoelde fond ontvetten.

*) Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Deze klimplant is beter bekend als leverancier van de hop die gebruikt wordt bij het bierbrouwen. Hopscheuten lijken een beetje op de steeds beter bekende Oosterse sojascheuten. Hopscheuten zijn een typisch Belgisch product. Nergens anders ter wereld worden ze zo veelvuldig in de keuken gebruikt. Toch zijn ze niet erg gekend bij het grote publiek. Voor fijnproevers vormen ze een ware delicatesse. Hopscheuten hebben een nootachtige smaak.

Mosje · 22 juni 2004 op 13:31

Alle ergernissen uit jouw omgeving eens op een rijtje zettend kom ik tot de conclusie dat jij waar je woont niet op je plaats bent.
Pak je bezem en verhuis!!

(En die drol wil ik wel voor je draaien)
😀

Louise · 22 juni 2004 op 13:36

Ik heb gesmuld van dit stukje, echt waar.
Ik zag niet alleen het tafereeltje haarscherp voor me, maar vooral jouw gezicht tijdens het schrijven.

De verbetenheid, de spottende (alweer niet geschreven) humor…
Daar ben je ongelooflijk goed in.

Dees · 22 juni 2004 op 18:47

Leuk Ma3, ik kook met je mee tijdens het lezen. Misschien toch maar Vikings recept opvolgen, of een receptje buuf bourguignon natuurlijk 😉

Irma · 22 juni 2004 op 20:14

Duiven horen op de dam volgens Gert en Hermien…

Je hebt je ergernis erg goed over weten te brengen, hoor! Om de vorm heb ik smakelijk moeten lachen, de inhoud heeft natuurlijk een minder leuke achtergrond.

Misschien moet je de buurman maar eens laten melken; gaat ie wellicht ook even rondvliegen… 😉

pepe · 22 juni 2004 op 21:25

Een heerlijke ma3-column, ik zag het voor me.
😛

sally · 22 juni 2004 op 22:24

niet iedereen zal het met me eens zijn maar ik erger me net zo hard aan die rotkatten van de buren
Altijd kattepoten op m`n auto
altijd vuilniszakken losgekrabt en de hele bende weer bij elkaar vegen.
Als ik de deur open heb,lopen die enge beesten ook nog bij me binnen
Heb je ook nog een recept voor gebraden kat Viking?
Of moet ik daarvoor bij de chinees zijn?
Ik houd me aanbevolen.
Sally

Shitonya · 23 juni 2004 op 01:17

Hij is top, een van de beste die ik van je gelezen heb, hier mogen wel meer van komen 😀

Ik zou meteen een jachtgeweer hebben gehaald en vanavond duif hebben gegeten, maarja, jou drollenaanval heeft vast ook wel effect 😛

Kees Schilder · 23 juni 2004 op 09:06

hebben wij dezelfde buurman? Twee katten en een hond! Daar hebben ze niet van terug.Scheelt minstens 26 klodders op je ramen per dag.Blijf het positief zien. 😀

Ma3anne · 23 juni 2004 op 09:41

Viking: heerlijk recept! Alleen kunnen die duiven er ook niks aan doen. Heb je misschien een recept voor geroosterde buurmannen?

Mosje: Die ergernissen zijn in de columns een beetje aangedikt, hoor. Ik woon hier al 15 jaar met veel plezier in een wijk waar mijn kids lekker de ruimte hadden. Maar nu die kindergrootbrengmissie erop zit kan het best zijn, dat ik hier ga vertrekken. Het is een keurige wijk waar een ouwe heks niet echt in thuishoort. 😉

Louise: Nou, verbetenheid heb ik niet kunnen constateren bij mezelf tijdens het schrijven. Maar ik kan mezelf natuurlijk ook niet zien dan hè. 😀

Irma: De buurman laten melken? Waar haal ik zo gauw een koe vandaan?

Kees: Ik blijf het positief zien. Tenslotte komt alle zegen van boven! 🙂

En eerlijk gezegd: ik had een schrijversblok en kreeg er geen column meer uit en toen dacht ik: waar word ik nou effe niet goed van? Beetje gejat van Hans (dankjewel Hans)deze stijl en ik ben stomverbaasd dat jullie zo positief reageren! Ik vond zelf deze column geen hoogvlieger… 😀

Hans · 23 juni 2004 op 10:37

Zo zie je maar weer dat jammer genoeg de gebraden duiven je niet zomaar in de mond komen vliegen
Eén duif maakt trouwens nog geen zomer.
Jij als natuurmens moet dit toch niet erg vinden het is een uitsluitend macrobiotische natuurproduct!
Nog een bof dat hij duiven en geen vliegende olifantjes houdt.
Ten slotte: Alle zegen komt van boven…… 😛

Geef een reactie

Avatar plaatshouder