De laatste weken is er in ons land veel te doen over de acceptatie van, en agressie tegen homoseksualiteit. Ook mij laat dit onderwerp niet met rust, want ik loop mij al weken kwaad te maken, en het gaat maar niet over. Niet in de laatste plaats omdat er veel signalen zijn dat de agressie tegen homo’s en lesbo’s niet alleen afkomstig is van laag opgeleide licht- of donkerbruine straatschoffies, maar in hoge mate ook van ‘gewone’ witte Nederlanders. Nou ja, ‘gewone’… Steeds weer spookt het vlammend protest vanuit de Gereformeerde hoek door mijn hoofd. Want van Gereformeerde zijde is bezwaar aangetekend tegen het beschikbaar stellen van een trein voor een lesbisch huwelijk. De “Godonterende bijdrage van de NS” wordt in de Bible-belt zeer betreurd. Hoezo? Denken ze soms dat dat betrokken treinstel voortaan verdoemd is? Vervloekt? Dat een Grefo die met dat treinstel reist, voor eeuwig zal branden in de hel? Krijg je soms vieze vingers als je de klink van de coupédeur beroert, die eerder door een vuile poot of een vieze pot is aangeraakt? Wat dénken ze wel niet?

Persoonlijk was ik wel zeer gecharmeerd van de reactie van NS-woordvoerder Michiel Jonker. Die stelde gewoon dat de NS nou eenmaal moeilijk rekening kon houden met de wensen van iedere splintergroepering. Gereformeerd Nederland wéér woedend. Want de term splintergroepering kon natuurlijk niet door de beugel, met name omdat heel wat Grefo’s per trein reizen. Ja? En? Ik weet zeker dat zich in een gemiddelde NS-trein, met uitzondering van de stoptrein over de Veluwe, meer homo’s en lesbo’s bevinden, dan Godsdienstwaanzinnigen.

En dan nog… Wij Nederlanders moeten ons niet de wet laten voorschrijven door een stelletje Godsdienstwaanzinnigen. Ons wordt de wet voorgeschreven door de Ministerraad, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Punt uit. En er is beslist dat mensen van hetzelfde geslacht in Nederland met elkaar mogen trouwen. En er is ook beslist dat huwelijken op allerlei locaties mogen worden voltrokken. Dus ook in een trein bij het Spoorwegmuseum. Daar gaat dominee weet-ik-veel of ouderling zus-en-zo niet over.

En wat is er eigenlijk fout aan seks met iemand van hetzelfde geslacht? De meeste mensen vinden het fijn, om geliefkoosd of vurig bemind te worden door iemand van het andere geslacht. En ook een niet onaanzienlijk aantal mensen wil dat graag beleven met iemand van het eigen geslacht. Niets mis mee. Voor mij hoeft het niet; ik ben in alle opzichten dolgelukkig met mijn fantastische verloofde, maar ieder zijn meug. En of je dat voor God kunt verantwoorden, moet iedereen persoonlijk maar uitmaken. En als je dan vanaf de kansel durft te beweren dat je wel homo mag zijn, maar niet homo mag doen, dan ben je echt heel erg de weg kwijt. Seks. Mag dat? Ja. Zolang dat op een gelijkwaardige manier gebeurt, met wederzijds enthousiasme. Dus de supermarktmanager die dat lekkere ding aan de kassa versiert met het dreigement dat het vakantiebaantje anders voortijdig is afgelopen: doodschoppen. De vader die niet van zijn kinderen af kan blijven: z’n poten breken. Maar volwassen mensen die allebei -of voor mijn part alle twintig- weten wat ze doen: prima.

Ik probeer een tolerante Nederlander te zijn. Jegens het Gereformeerde volksdeel kost dat me steeds meer moeite. Want ze morrelen aan de vrijheid van de burger. Ik ben woest. Temeer daar het mij bekend is, dat incestplegers in Nederland terecht nooit meer een baan in de jeugdzorg kunnen krijgen. Terecht nooit meer mogen bijklussen in de speeltuin. Maar binnen de Gereformeerde gemeenschap kunnen ze probleemloos worden benoemd tot ouderling. Zodat ze bij gezinnen en scholen over de vloer komen om te oordelen over de vraag, of al die heerlijke kindertjes wel recht in de leer worden opgevoed. Dáár iets aan doen, bij voorbeeld door voor de functie van ouderling een Verklaring Omtrent het Gedrag te vragen, net als bij personeelsleden van kleuterscholen en crèches? Daarvoor heeft men het binnen de Gereformeerde gemeenschap echt te druk. Want een lesbisch huwelijk in een trein die in de daarop volgende weken ook in de omgeving van Barneveld, Goes of Staphorst kan worden ingezet, dat is pas écht een probleem…

Categorieën: Maatschappij

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

9 reacties

klapdoos · 2 december 2008 op 10:29

Driek je hebt helemaal gelijk. De homohaat gaat weer lekker de verkeerde (?) kant op. Zelfs wij die hier in Zwolle al jaren hand in hand lopen ( mogen we aub? we zijn getrouwd!!!) De commentaren zijn niet van de lucht. dat zijn de mensen die voorin in de kerk zitten. Kijk, als wij nou uitbundig staan te lebberen op straat is het wat anders, dan vraag je om commentaar. Maar ik merk ook op mijn blogs aan de reacties dat homoirritaties ( haat wil ik het nog niet noemen) steeds hardere vormen aanneemt. Als je een reactie krijgt “Goh voor een pot kan jij mooi gedichen schrijven”, dit soort reacties haal ik direct van mijn blog. Maar het is misselijkmakend. Weten die kerkgangsters wel dat wij ook door God geschapen zijn dat de liefde universeel is? Dat staat in de tahlmut dus ook in hun bijbel denk ik….
Bedankt dat je dit even hebt aangezwengeld, het zijn echt niet alleen de marokkanen, want die zijn juist altijd vriendelijk voor ons….
Groetjes van leny ( die ouwe pot uit Amsterdam) 😆 😆 😆 :stom: :stom: :wave: :wave:

Bitchy · 2 december 2008 op 10:42

Over dit stukje viel ik eigenlijk, nahhh vallen? Groot woord, maar ik zou het omdraaien. Die vader doodschoppen ipv de supermarktmanager. Het enige plekje op de wereld waar je absoluut veilig hoort te zijn, is bij je ouders, het lekkere ding in de supermarkt zou je kunnen voorbereiden op klootzakken als die manager.

[quote]Dus de supermarktmanager die dat lekkere ding aan de kassa versiert met het dreigement dat het vakantiebaantje anders voortijdig is afgelopen: doodschoppen. De vader die niet van zijn kinderen af kan blijven: z’n poten breken.[/quote]

Om niet meteen te verzanden in het homo gebeuren, eerst dit. De christelijke gemeenschap kan idd net zo extreem zijn als onze moslim vrienden. En niet alleen bij homoseksuelen. Denk maar aan onze grote vriend in Rome.

Ik hoor ook verontrustende verhalen van mijn jongste zoon. Hij heeft het vooral over de marokkaanse jongeren die geen homoseksuele accepteren. Ik denk dat mede door hun reputatie, dat daar meteen geweld aan vastgekoppeld wordt.

Al met al, top stuk, waar mijn hart dan ook ligt en ik dat zelfde hart vast hou wbt mijn kind.

:kus:

Troy · 2 december 2008 op 11:51

Dit is een column naar mijn hart, Driek. En het ergste is dat zoveel mensen nog steeds maar al te graag in de veronderstelling blijven hangen dat homoseksualiteit geaccepteerd is, en dat zelfs veel homo’s denken dat ze uitgevochten zijn. Niets van dat alles is waar. Helaas. Als er een groep is die vooral nu weer op de barricades moeten -of ze er nu wel of geen zin in hebben-, is het wel homoseksueel Nederland en als het even kan zijn/haar sympathisanten. We zijn dit verschuldigd aan onszelf en aan alle toekomstige generaties.

Ik vind dit een prachtige column, omdat ieder woordje gemeend is en je je pen deze keer geheel terecht in vuur hebt gedoopt. Fight the real enemy, zou mevrouw O’ Connor zeggen (http://www.youtube.com/watch?v=ttgFCDUUt_0). Wat mij betreft kom jij na Dreamon een maandje lekker bovenaan te staan. Dit is een onderwerp dat zoveel mogelijk aandacht verdient.

SIMBA · 2 december 2008 op 14:59

Prima stuk Driek, heel goed om er aandacht aan te besteden. Terwijl het tegelijkertijd van de zotte is dat het überhaupt een onderwerp is; waarom worden mensen die anders zijn gepest in een (ahum) vrij land.
@Troy: ik werd een beetje verdrietig van jouw “sommige homo’s denken dat ze uitgevochten zijn”. Zo erg om te moeten vechten voor doodgewone acceptatie!

Mup · 2 december 2008 op 19:02

:wave: Om in jouw woorden te spreken Driek; hulde!
Bitchy was me voor in het omdraaien van het doodschoppen en benen breken,

Groet Mup.

Mien · 2 december 2008 op 22:25

Klasse Driek, wat je weet op te roepen in woord en geschrift.

Even een toevoeging aan de polemiek of liever gezegd aan de kathofiele homolieken op CX.

Alsjeblief zeg, laten we toch allemaal weer een beetje mens worden, zijn en blijven.

Eert de scheiding tussen kerk, staat en recht.
Oftewel: laat iedere (on)gelovige Nederlander binnen de wet zijn ding doen.

Luister, huiver, maar keer never nooit niet een wang toe. Houd contact, communiceer, omarm en verbind.
Benen breken en doodschoppen met woorden, vooruit, alah.
Benen breken en doodschoppen met fysiek geweld, nimmer en nooit niet, mijn god.

Amen / Slotwoord / Basta

Mien koestert heilige huisjes, Nederlanders en rechtvaardigheid

p.s.
Met sex en een goede beurt zo af en toe is niks mis, mits met wederzijdse toestemming, aandacht, tederheid, passie en genot!

Siebe · 3 december 2008 op 09:37

[i]“Halleluja voor de Koning der Open Deuren!
Halleluja voor Hem die het opneemt voor elk die in een hoek vertrapt wordt!
Zelfs wanneer dat betekent dat Hij er zelf anderen in andere hoeken voor moet vertrappen.
Hij doet dat namelijk Gerust en Graag.
Halleluja, Geprezen zij Hij en gezegend Zijn kam die allen Scheert!
Gezegend zij Zijn Enige Drieheid: Aanklager, Rechter en Beul!”[/i]

In zijn algemeenheid denk ik dat men kan stellen dat hoe harder het voor je opgenomen wordt, des te beklagenswaardiger je werkelijk bent. Je kunt het (als voorbeeld) misschien enigszins vergelijken met de herdenking van de kristallnacht onlangs. Als mensen als Ed van Thijn, Mohammed Rabbae en Renee Daanen het voor je op gaan nemen, dan is dat niet het einde van je zorgen, dan zijn ze pas ècht begonnen.

Daarmee zeg ik niet dat het onderwerp geen aandacht verdient Troy, hooguit zeg ik dat je moet kijken naar wie er aandacht voor vraagt, de manier waarop en met welke motieven.

Ik denk niet dat ‘doodschoppen’ en ‘gebroken poten’ methodes zijn waarmee jij dit onderwerp graag in de belangstelling zou willen brengen.
Ik denk niet dat hordes grefo’s homo’s lynchen.
Ik denk ook niet dat jij een hekel hebt aan grefo’s zoals ik.
Ik denk ook niet dat mensen met een bepaalde mening zozeer meteen een probleem zijn of veroorzaken, ongeacht de vraag of ze nou grefo, wit, paars of chocolademelkkleurig zijn – zelfs niet wanneer die mening afwijkt – zolang ze je niet doodschoppen of je poten breken. Gaat het daar eigenlijk niet gewoon om?
Ik denk dat een column als deze in beginsel ook meer een demonstratie vàn intolerantie is dan een demonstratie vòòr tolerantie waar het voor door dient te gaan. Niet alles is altijd wat het lijkt.

Als ik mijn mening mag zeggen – als die te tolereren valt tenminste – dan denk ik dat dit onderwerp juist te belangrijk is om via open deuren te benaderen.

Maar ja, ik ben natuurlijk geen koning.

[i]”Gij zult tolereren en een andere mening zal niet getolereerd worden!”[/i]

Is dat het niet?
Nee, volgens mij is dat het niet….

S.

DriekOplopers · 3 december 2008 op 10:27

Geachte opponent, beste Siebe,

in mijn column maak ik bezwaar tegen de uitspraken van grefo’s over homo’s. Ik probeer die grefo’s nadrukkelijk niet het zwijgen op te leggen of hun kerken te sluiten, ik wil ze zélfs niet het recht op hun mening ontzeggen. Maar ik neem de vrijheid, er wat van te vinden. Zij mogen dingen vinden en zeggen, maar ik óók!

Ik leg uit, waarom ik de opmerkingen over een homo-huwelijk in de trein schandalig vind. Dat doe ik inderdaad in mijn hardhandige stijl.

En ik maak bezwaar tegen de neiging die in het bijzonder bij grefo’s leeft, om anderen hun wil op te leggen. Bij voorbeeld hun poging om bij de NS gedaan te krijgen dat in het spoorwegmuseum en in de trein geen homo-huwelijken meer mogen worden gesloten. Gevolg: een treinliefhebbend heterostel mag wél, maar een treinliefhebbend homostel mag níet in een trein trouwen, als het aan hun ligt.

Verder benadruk ik dat binnen de grefogemeenschap prioriteiten op een voor mij onverteerbare manier worden gesteld. Praktiserende homo’s mogen daar níet, maar veroordeelde incestplegers mogen daar wél ouderling worden en zich met kinderen bemoeien.

Qua benen breken etc.: Ik stel niet voor iemand met een afwijkende mening de benen (figuurlijk trouwens) de benen te breken, maar iemand die niet van kinderen, medewerkers enz. kan afblijven. Dat is wat anders. Je haalt die woorden uit hun verband.

Je suggereert dat iemand (of een groep) voor wie ík het opneem pas écht beklagenswaardig is? Dankjewel. Maar inderdaad, ook jij hebt het recht, te beledigen.

Groet,

Driek

Callar · 3 december 2008 op 13:56

[quote]Als ik mijn mening mag zeggen – als die te tolereren valt tenminste – dan denk ik dat dit onderwerp juist te belangrijk is om via open deuren te benaderen. [/quote]

Dat komt misschien wel doordat veel hetero’s, die de neiging voelen om het voor homo’s op te nemen, alleen bekend zijn met de ‘open deuren’ doordat hun eigen seksualiteitsbeleving geen andere deuren laat zien.

Is dat erg? Nee. Maar een bewuste homo weet dat grefo’s slechts een produkt zijn van homo-hatende politiek systeem, die zich als een soort ongrijpbare olievlek beweegt door de samenleving door alle tijden heen. Tegelijkertijd zijn veel homo’s bang om kritiek te leveren, omdat ze dan zichtbaar worden. Ik heb het gevoel dat ik bovenstaande column en reacties moet ondersteunen. Uit dankbaarheid of zo.

Maar applaudiseren doe ik niet. Daarvoor is de kritiek in deze column te eenzijdig en te een-dimensionaal. En voor mij, beste S., is dit onderwerp ook te belangrijk om deze column als homo-emanciperend door te laten gaan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder