Sinterklaas is weer bijna met de boot hier in Nederland. En dan gaan een hoop ouders financieel de boot in. Want het mag tegenwoordig wat kosten van die ouwe. Ja ouwe, want dat hele Sinterklaasgedoe is een grote commerciële ellende geworden, en dan nog niet te spreken van de actiegroep die straks op gaan staan, omdat er gediscrimineerd wordt door de goedheidligman.
Diezelfde goedheiligman had een bloedhekel aan kinderen, hij kwam uit Mira, en was een chagrijnig stuk vreten.
Dus die hele poeha rondom die ouwe pedo wil ik toch wel even rechtzetten. En die goede ouwe kerel heeft nog nooit van Spanje gehoord, want hij kwam officieel uit Turkey. Zo dat je het even weet…

Waarom moeten er zwarte pieten altijd maar weer de klos zijn met sjouwen, strooien, kinderen bang maken? Discriminatie, want de blanken deugen ook niet in dit soort dingen. Toch?

Kijk voor de kleine kinderen is het een hoogtepunt, alhoewel ikzelf als kind als snel doorhad dat mijn broer Max voor Zwarte Piet speelde met zijn vriend Herman, en toch, terwijl ik dat wist was ik als de dood als er op de voordeur gebonkt werd en Moos met zware stem riep wie er nog stout was geweest.
En ik was altijd zo slim om te roepen “Ikke zwarte piet”, en het waarom is mij nog niet duidelijk. Misschien omdat ik toch wel wist dat ik cadeautjes kreeg, en pepernoten naar mijn kanis gegooid werden met een bloedgang.

Soms inderdaad wel eens een bloedneus aan over gehouden als Moos té enthousiast zijn grote klauw met pepernoten in mijn falie knalde…Lekker zo’n broertje. Maar die herinnering koester ik nu wel, terwijl ik even aan mijn grote neus voel. Ach die zit er nog…en Moos is niet meer..

Maar goed, er is veel verandert in de loop der tijden. Vroeger zat je als kind aan de buis gekluisterd als Mies Bouwman de goedheiligman binnenhaalde bij het IJ in Amsterdam. Wij mochten er nooit heen van mijn moeder, was ook veel te druk, Dus voor de tv met een mok warme chocomelk, een schaaltje pepernoten om lekker in de stemming te komen, en meezingen met de liedjes die op tv te horen waren.

Nu kijk ik niet meer. Wij hebben geen kinderen, en zien meer in de kerstgedachte, die eigenlijk tegenwoordig ook wel ver te zoeken is. Maar als je goed om je heen kijkt zie je altijd wel iemand die je even nodig hebt, al is het maar voor een praatje, een bloemetje brengen, een kerststukje maken voor oma op de hoek. Voor Tante Johanna weer wat kerststukjes maken voor op het kerkhof met de kerst, want dat mensje kan dat niet betalen van haar pensioentje. Dat is voor mij een kerstgedachte, die in ons geval het hele jaar geldt.

Als kind wilde ik al dat het een heel jaar kerst was. Waarom? Nou het viel mij op dat iedereen zo lief voor elkaar was in die tijd. Maar dan ben je kind, en snap je niet dat ze in januari elkaar de hersens weer inslaan.
Kerst is net zo commercieel, let maar op als de Sint aankomt, zie je in de etalages al kerstspullen liggen. En dat roomt bij mij persoonlijk de sfeer er een beetje af. En sfeer moet je zelf maken, maar het kan je ook aangereikt worden van buiten om de stemming wat te verhogen.

Ik verhoog mijn eigen stemming. Dit jaar even niet. Verleden jaar was mijn jongste zus hier met haar zoon, en dit jaar?? Ach als ik aan één ding een hekel heb is aan die verplichtingen juist in die dagen. Om daar zonder ruzie door te komen is al een hele kunst? Gelukkig niet in ons geval, wij beiden laten het maar over ons heen komen, oftewel we zien wel.
Maar voor hen die kleintjes hebben en een Sint moeten verzinnen, althans de cadeaus, en misschien zelfs een Sint huren!! Ik wens u sterkte en wijsheid toe. Waarom?

Je moet tegenwoordig uitkijken bij wie jij je kind op schoot zet, vergeet dat in hemelsnaam niet….Het gebeurt helaas teveel te vaak,
En daar hoor ik helaas niemand over, dus wilde ik het hier even kwijt…Goedheiligman,!! Volgens mij was hij de uitvinder van de pedofilie…. Want leg mij nou eens uit, zeker iemand van een kerk wat moet een ouwe kerel nou met kleintjes op schoot?
Hoe paai je een kind? Juist, met cadeautjes…Zo i rest my case..
O wacht even nou ben ik er nog niet helemaal uit met de Kerstman, ik ga even googelen….Tja je weet maar nooit toch?

Categorieën: Actualiteiten

klapdoos

Gewoon een Amsterdamse vrouw die met een vrouw getrouwd is, ziek is, zodanig dat de neerwaartse spiraal steeds verder zakt. maar een kniesoor die daarop let. Ik lach graag, heb genoeg traantjes gelaten om mijn ziekte en nu is het tijd om via mijn nieuwe boek eens door te gaan met uit het leven te halen wat er te halen valt, zeker in een crisistijd is het de kunst om toch vrolijk te blijven. Mijn motto is dan ook: Een dag niet gelachen is zeker een dag niet geleefd.

6 reacties

KawaSutra · 5 oktober 2006 op 23:59

Pepernoten in de supermarkt kan ik nog negeren maar een december-column in oktober? 😕
Volgens mij zit jij nu al vol verwachting bij de schoorsteenmantel. 😀

Kees Schilder · 6 oktober 2006 op 06:51

Ik val al in een depressie als ik aan die man denk.Niettemin vind ik je column steengoed

wendy77 · 6 oktober 2006 op 09:31

Eens kreeg ik dezelfde reactie over decembercolumns in oktober als hierboven, dus ik durf niet meer. Maaruh… hij leest toch heeeerlijk weg moet ik zeggen hoor 😀

klapdoos · 6 oktober 2006 op 09:36

Kawa, heb je de foldertjes al in je bus gevonden? De etalages al bekeken? De televisiereclames gooien je dood met speelgoed voor alleen, en ik herhaal alleen voor het kind. Hoezoe een decembercolum in oktober!!! Nee, ik heb daar totaal geen moeite mee hoor, en Wendy gewoon neerknallen als je ook je ei kwijt wilt, dan maakt de maand niet uit toch???

Li · 6 oktober 2006 op 10:27

[quote]Kawa, heb je de foldertjes al in je bus gevonden? De etalages al bekeken? De televisiereclames gooien je dood met speelgoed voor alleen, en ik herhaal alleen voor het kind. Hoezoe een decembercolum in oktober!!![/quote]

Deze alinea ( zonder de naam Kawa dan) had een echte openingsknaller geweest van deze overigens goedgeschreven column.
Li

pally · 6 oktober 2006 op 16:02

Nou, leuke column en je schrijft stevig als een vent en dat bedoel ik als compliment!

[/quote]Als Moos té enthousiast zijn grote klauw met pepernoten in mijn falie knalde…[/quote]

Geef een reactie

Avatar plaatshouder