Gisteren was ik een beetje aan het surfen op het net en kwam terecht bij de dikke Van Dale. Ik ging naar de link woord van de week. Tot mijn verbazing was dit het woord:”Smurfenspray”. Ik ben dit dus gaan lezen en moest zeggen dat dit spraytje mij eigenlijk wel beviel. Maar eerst zal ik een stukje citeren uit het woordenboek voor diegene die dit woord nog niet bekend is. Smurfenspray is de naam waarmee het verdedigingswapen X-marker eind februari 2003 in Nederland in het nieuws kwam. Een Rotterdams raadslid stelde toen voor trambestuurders en buschauffeurs in het Rotterdamse uit te rusten met dit zelfverdedigingsmiddel om vandalen en agressieve passagiers af te leiden. Een voordeel van dit middel is, dat de pakkans van de dader toeneemt, aangezien deze, veelvuldig wassen en schrobben ten spijt, gedurende ten minste drie dagen met een blauw gezicht rondloopt.
De spray is genoemd naar de smurfen, een volkje van blauwe dwergjes uit stripverhalen en tekenfilms die vaak de woorden ‘smurf’ en ‘smurfen’ gebruiken. Naar het schijnt is het gebruik van smurfenspray totaal risicoloos. Toch bestaat er nogal wat weerstand tegen, aangezien (mogelijke) daders op welhaast middeleeuwse wijze, namelijk voor iedereen zichtbaar, geschandvlekt worden. De RET, de Rotterdamse vervoermaatschappij, zal het voorstel niettemin in overweging nemen. Besluit ze deze kleurspray in te voeren, dan zal het aansprekende woord smurfenspray vast snel in de omgangstaal doordringen.

Wat mij betreft mag dat spul zo in de handel komen je kunt het een beetje vergelijken met die inktcapsules die je aan kleding vind in de warenhuizen. Als je een capsule breekt dan kun je die troep ook niet meer uit je kleding krijgen. Dus gelieve deze voortaan af te reken. Maar goed, laat ik niet afwijken van het onderwerp Smurfenspray. Ik zelf vind dit smurfige blauwe goedje een prima alternatief voor pepperspray. Ook al heeft het niet precies dezelfde uitwerking, het is minder agressief maar werkt in mijn ogen veel doeltreffender doordat de dader gesmurft is zal ik maar zeggen. Zodra het in de handel is ben ik de eerste die er om gaat en een voorraadje in huis haalt. Ik smurf u allen
morgana

Categorieën: Actualiteiten

2 reacties

godsgift · 16 juni 2003 op 18:34

Ummmm…Goh als je t toch ga halen,neem dan ook gelijk een bus voor mij mee 😀 Staat blauw jou eigenlijk?? 😛

Mr. Moderator · 18 juni 2003 op 12:00

Enige nadeel is dat dit natuurlijk ook misbruikt kan worden. Heb je een hekel aan iemand? Spuit ‘m vol met smurfenspray en hij wordt de komende week door iedereen aangezien als (bijvoorbaat schuldige) crimineel.

Leuke ontwikkeling… (maar waar bemoei ik me eigenlijk mee? 😕 )

Ook ’n leuke column trouwens 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder