Hij had hooghartig en zelfverzekerd voorspeld dat de VVD een klinkende overwinning zou behalen. Nu hoor ik hem niet meer; hij is weggekropen als een adder onder het gras. Zijn conservatieve partij, ooit een liberale afsplitsing van de PvdA, verloor zóveel zetels dat de SP nu de derde politieke partij van het land is. Rita blaast even niet hoog vanuit haar gedroomde Haagse torentje maar probeert Rutten te tackelen en Zalm verliet het zinkende schip. Deze lachebek zei in Buitenhof onlangs dat hij dit ‘vlak voor de verkiezingen had besloten’. Ja hoor Meneer Zalm, op het Binnenhof wonen elfjes en mijn betovergrootvader doet morgen mee aan Lingo…

Denk nu niet dat de wens van het volk – een (desnoods gematigd) links beleid – zonder slag of stoot wordt gehonoreerd. De politieke koers wordt immers niet in de Tweede Kamer bepaald maar in de besloten clubs van Hoogmogende Heren. Daar springt de ‘VOC mentaliteit’ van Balk in het oog. Achter gesloten deuren worden uw en mijn belangen versjacherd. Zet men zonder met de ogen te knipperen een streep door uw en mijn sociale en politieke rechten. Wordt de rechtsstaat uitgekleed. Schiet men de sociale wetgeving aan flarden. Worden staats- en nutsbedrijven verpatst aan durfkapitalisten. Om u en mij te misleiden roepen ze twee spookbeelden op: ‘de’ islam en ‘het’ terrorisme. Menigeen trapt erin en stemt uit aangeprate angst op politieke randdebielen die hun gifgassen in de Kamer en de samenleving verspreiden.
Kamerleden mogen debatteren en moties indien zoveel ze willen. Het is nét echt. Af en toe laat men de teugels vieren en mag ‘links’ meeregeren. Tót een grens: die van de waanzinnige woekerwinsten van die Hoogmogende Heren. Dáár mag geen kabinet aankomen. Probeert men het toch, dan valt zo’n regering over een onnozele kwestie om de aandacht af te leiden. Van een kabinet waarin de SP deelneemt valt op sociaal gebied natuurlijk meer te verwachten dan van een kabinet zonder deze partij. Het volk is echter gewaarschuwd: ‘tot hier en niet verder’. Want de Tweede Kamer mag dan een leuk speelterrein zijn, haar speelruimte is beperkt. Daarbuiten speelt zich de werkelijkheid af.

© Jan Bontje 2006

Categorieën: Actualiteiten

4 reacties

Bitchy · 4 december 2006 op 07:10

Alles in me wilt schreeuwen, dat je geen gelijk hebt, dat we een democratie zijn in hart en nieren, maar helaas ik kan het wel schreeuwen, maar met simpele feiten zou je mijn geschreeuw laten verstommen.

Wederom een column geschreven, waar niemand wat tegen in kan brengen!

arta · 4 december 2006 op 09:24

Goed geschreven, met een duidelijke boodschap!

[quote]Ja hoor Meneer Zalm, op het Binnenhof wonen elfjes en mijn betovergrootvader doet morgen mee aan Lingo… [/quote]

Een spontane glimlach toen ik deze zin las!!
🙂

SIMBA · 4 december 2006 op 15:17

Inderdaad, buiten de tweede kamer speelt zich het echte leven af. Dat weet jij en dat weet ik, maar weten onze “leiders” dit ook???

Goeie column!

DriekOplopers · 4 december 2006 op 19:55

Een perfect betoog. Maar de lijsttrekker heet toch Rutte-zonder-n?

Compliment,

Driek

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder