Wie ben ik nu eigenlijk? Ben ik wel iemand…of misschien toch Niemand? Vragen die mij, mede dankzij een op zichzelf gerichte maatschappij, zo bezig hielden. In een cultuur van egocentrisch gedrag maakte de grijze massa me verslaafd aan de spiegel. In de honger, mezelf te ontdekken, stond ik er uren verblind in te staren. Of ik ijdel was? Fascinatie is misschien een betere omschrijving voor mijn gedrag. Ik wilde zo graag begrijpen maar raakte steeds verder bij mijzelf vandaan, met iedere aanblik die ik in het reflecterende glas wierp. In plaats van antwoorden kreeg ik vragen bij de ontelbare gezichten die ik zag. Een ene keer met fel priemende ogen van woede of een andere maal met gedoofde kooltjes die de wanhoop nabij stonden. Maar wie er tegenover mij stond, bleef mij een raadsel. Ik raakte verward en voelde mij bedrogen.

Totdat, na vele jaren, een getekend gezicht in de spiegel tot mij sprak. Het keek me aan alsof het me wilde vragen wat ik nu werkelijk zag. Het antwoord was net zoveel verhullend als dat het oplossingen bood. Een reflectie in de realiteit, een omhulsel met onzekere inhoud. Het inzicht deed me realiseren hoe dom ik werkelijk ben geweest. Jaren heb ik gekeken zonder te zien.

Langzaam ging ik me openstellen voor de omgeving en merkte dat de spiegel mij als vanzelf werd voorgehouden. Voorzichtig hield ik deze ook anderen voor. Want ik ben het niet, die belangrijk is. Maar het is de omgeving die mij als middelpunt centraal stelt. Zonder omgeving ben ik namelijk geen zoon, geen broer, geen collega, geen vriend…geen vijand. Het werd mij niet altijd makkelijk gemaakt maar ik leerde wel wie ik werkelijk ben. Want ik ben…!

Categorieën: Algemeen

24 reacties

Mosje · 9 juli 2006 op 17:13

Mm, het gaat over Niemand.
Ook deze zou dus van Raindog kunnen zijn.

Het begint me overigens wel te duizelen.

DreamOn · 9 juli 2006 op 18:49

Ik denk dat dit Troy is.

Mosje · 9 juli 2006 op 19:05

Trudy, wat heb je toch een lekker strak T-shirtje aan. Staat je geweldig.
😳

Nee, Troy is het niet, die is meer van zinnen als:
In de spelonken van mijn geest danste het duiveltje een dansje van haat. De muziek deed mij afdalen in het donkerste der donkerte.
“Ik ben de brenger van de verlossing”, sprak het duiveltje, en veranderde in een man wiens vormen mijn hart sneller deden kloppen.
Duizend pijlen van liefde doorboorden mijn hart, maar ik werd niet echt getroffen.
De nacht gleed voorbij, en in de afgrond van de morgen trof ik mijzelf aan. Moedeloos en gekweld.
Het ochtendgloren doorboorde mijn ziel, en ik viel neer. Naast de hoop van waarachtige liefde.

Prlwytskovsky · 9 juli 2006 op 19:25

Heeft Karel die brug nu al geopend voor je?

Troy · 9 juli 2006 op 19:52

Jee mosje, ik ben onder de indruk. Wat dacht je ervan om komend jaar eens columns onder mijn naam te gaan schrijven; dan ga ik me wat meer in de Mosje schrijftechniek verdiepen. Lijkt me een strak plan, niet? 😀

‘Wat mag het worden, mijnheer?’ vroeg de bevallige verkoopster met het net iets te strakke truitje van de groenteboer. Hoewel ik eigenlijk door mijn vrouw op pad was gestuurd om een aantal flinke asperges te bemachtigen, voelde ik plotseling een hevige drang om een zakje Jonagolds te kopen. Lekker rond en sappig; precies waar ik zin in had. Hoewel; die Golden Delicous waren ook niet bepaald verkeerd. ‘En mijnheer, weet u het al?’ vroeg ze ongeduldig.’ ‘Uhmm, nou, doe mij maar een zakje met een stuk of twee, ik bedoel, vijf, van die lekkere ronde..,’ ‘Meloenen?’ vroeg ze. ‘Ja, meloenen,’ besloot ik.

Mosje 😛

Verder denk ik dat deze column gewoon door Raindog is geschreven – alweer – 😀

WritersBlocq · 9 juli 2006 op 19:58

Mosje, ik weet niet wat je bezielt om hier op strakke T-shirts te reageren, maar het komt wel gefrustreerd over.

Afijn, on topic:
Dit is een Li!

Dees · 9 juli 2006 op 20:31

King, denk ik. Die graag wil dat wij denken dat het Raindog is 😀

Raad_wie_ik_ben · 9 juli 2006 op 20:32

Wat een klotezooi hier zeg! Het lijkt wel of jullie mij zwaar negeren. Ik hoef me toch niet als een outsider te laten behandelen? Ik schrijf me hier het vuur uit de sloffen, elke Jan Lul kan toch zien dat ik deze stukken heb geschreven! Ik wil de wedstrijdleiding spreken!

DreamOn · 9 juli 2006 op 21:24

Leuke strakke burka heb je aan! Staat je geweldig! 😳

Trukie · 9 juli 2006 op 21:38

Discover-me?

Edit: De inhoud zou een naamsverkaring kunnen zijn.

Troy · 9 juli 2006 op 21:41

Ik zou bijna denken dat Outsider weer terug was:-D

Ma3anne · 9 juli 2006 op 21:41

Dit is Fred, die King plagi…..euhm imiteert.

Prlwytskovsky · 9 juli 2006 op 22:19

Goeie analyses zitten erbij maar ik blijf volhouden dat het Kees Schilder is.

KawaSutra · 9 juli 2006 op 22:50

Tja, logischerwijs is het Raindog. Maar die is te slim om zich zo snel weg te geven. Dan is het King!

Li · 9 juli 2006 op 23:00

Martijn houdt mij een spiegel voor 😛

Li

Li · 9 juli 2006 op 23:00

Martijn houdt mij een spiegel voor 😛

Li

Li · 9 juli 2006 op 23:00

Martijn houdt mij drie keer een spiegel voor 😕
Of drukte ik drie keer op verzenden.:-P

Li

Mosje · 9 juli 2006 op 23:11

Troy, wij kunnen rustig elkaar vervangen bij afwezigheid of ziekte, merk ik wel!

melady · 10 juli 2006 op 02:16

King

Martijn · 10 juli 2006 op 06:24

Apestaartje Li,

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.
Als reflectie zich spiegelt, verschijnt evenzeer de gespiegelde aan de andere kant. 😀

KingArthur · 10 juli 2006 op 09:48

Het heeft erg veel weg van een gedicht van mij, Spiegelreflex. Maar wie dit heeft geschreven…:-)

DreamOn · 11 juli 2006 op 00:35

Martijn dus. (?)

KingArthur · 11 juli 2006 op 09:27

Mijn excuus, ik dacht dat de smiley bij mijn reactie voldoende zei. Ik was het dus die dit geschreven heeft. Ik moet daarbij zeggen dat ik een zelfde ervaring heb als Troy. Ofschoon ik nauwelijks moeite heb genomen niet herkend te worden blijkt het dus moeilijk genoeg om een auteur te raden. De enige misleiding die er in mijn tekst zit is dat ik Niemand heb geschreven i.p.v. met een kleine letter.

Mup · 11 juli 2006 op 17:42

Dit gelooft natuurlijk Niemand meer, maar door de spiegel, ging ik voor King 🙁
Maar wel mooi gedaan King, erg leuk om te zien hoe iemand onbewust al op het verkeerde been staat, met lezen, en overal wat achter zoekt, ik ook overigens, erg leuk topic,

Groet Mup.

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder