Wat een sport om deze rubriek een gezicht te geven. Sport spoort blijkbaar niet op Column X. Ik kan er natuurlijk een sport van maken om zo snel mogelijk op de bovenste sport van deze rubriek te eindigen maar ik vrees dat het een spaak in mijn stoel zal kosten. Ik ga immers gebukt onder wedstrijdstress en gebrek aan columnvaardigheid. De Dikke van Dale geeft de volgende definitie aan sport:
1. lichamelijke bezigheid ter ontspanning of als beroep met spel- en wedstrijdelement waarbij conditie en vaardigheid vereist zijn, resp. bevorderd worden.
2. [bepaalde geestelijke bezigheid] => denksport
3. trede van een ladder => sport
4. spaak in een stoel => spijl

Helaas verzuimd de Dikke aan deze definitie toe te voegen wat de gevolgen kunnen zijn van sport. Je kunt b.v. afvallen van sport. Wie kortgeleden een fitnesscentrum heeft bezocht zal dit volledig beamen. Met de lente op komst wordt er weer heel wat vet verbrand. Sport is een seizoensartikel en wordt daardoor luid toegejuichd door de modeindustrie. Al dat overbodig vet moet immers netjes getoond worden. Het selecteren van de juiste kledij is dan ook een sport op zichzelf. Als vervolgens het overtollig vet met uiterste inspanning is ingetoomd begint het rondje winkelrennen opnieuw. A new body, a new dress.

De modeindustrie raakt nimmer verzadigd en doet de definitie sport alle eer aan. Met een tomeloze conditie en grote vaardigheid wordt het wedstrijdelement uitgemolken tot op het bot om tot de hoogste scores en verkoopcijfers te komen. Met het WK dammen in Nederland is voor deze industrie een nieuwe markt aangeboord. De dam-coltrui en het schaakbord-vest schreeuwen om nieuwe trends. Na wat gepuzzel zullen de modebaronnen de markt veroveren met nieuwe dessins en zal het maatkostuum weer haar intrede doen.

De modeindustrie kent een lange historie in de sport. In het Victoriaanse tijdperk werden stoelen bekleed tot aan elke sport toe. De spijlstijl was erg bepalend voor het aanzien van vele baronnessen en de sportbekleder beleefde gouden tijden. Het gilde van Sportbekleder werd opgericht. Om spraakverwarring en strijd tussen de verschillende gildes te voorkomen wijzigde het gerenommeerde gilde van Kleedsport haar naam in Perrysport.

Rijst nog steeds de vraag waarom Column X-ers geen sport bezigen. Wellicht is er geen uitdaging, valt er weinig eer te behalen. Misschien zijn we platgeschaatst door Nederlands winterse sporttak nummer één. Vreemd dat de luchtigheid, tijdelijkheid en snelheid waarmee columns zich in het landschap van letteren begeven geen herkenning, geen voedingsbodem vinden in het landschap van de sport. Ik mis wat sporten op de trap die tot in de hemel reikt. Sport wedijverd zegt de Dikke van Dale. Maar sport kan ook verbroederen. Laten we verbroedering zoeken in wedijver en de rubriek “sport” weer nieuw leven inblazen. Laat mij niet alleen in deze rubriek! Laat sport weer sporen. Ik daag u uit, schrijf sport.

Categorieën: Sport

Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

4 reacties

Kobus · 21 maart 2003 op 13:10

Heb in een van mijn columns (ouwe lul) al iets prijsgegeven over mijn sportactiviteiten.
Misschien in de toekomst meer. Maar laat je niet weerhouden om zelf iets te schrijven over je sportieve uitspattingen !

Clueless · 21 maart 2003 op 23:37

Ach, ik wil best een column schrijven over mijn mening dat betaald voetbal moet worden afgeschaft. Lijkt dat je wat? Zou ons veel belastingcenten en vernielingen schelen, vrouwen zouden meer seks krijgen en dus veel leuker gezelschap zijn (las laatst dat mensen die vaak seks hebben gelukkiger zijn dan de zogenaamde ouwe vrijsters, geheelonthouders etc), er zou nog eens wat in het huis gebeuren aan kluswerk, zou veel echtscheidingen voorkomen, etc. etc.
Maar afgezien van dergelijke protestcolumns, ben ik bang dat ik maar weinig voor je zou kunnen betekenen op dit gebied. Maar be my guest om zelf de rubriek sport eens nieuw leven in de blazen!

Mien · 25 maart 2003 op 18:10

Clueless … jij bent dus ook sportless.
Het ging mij meer om het idee dat er in de rubriek ‘Sport’ geen columns opgenomen zijn.
Vandaar mijn oproep.
Je hoeft niet altijd affiniteit te hebben met datgene waarover je schrijft. Lijkt me juist een uitdaging (sport) om grenzen te verleggen.
Bovendien bevat jouw commentaar al genoeg stof voor een nieuwe column. Dus be my guest too!
Betaald voetbal vind ik onbetaald … maar ik blijf er niet voor thuis.

Sportmien

Mien · 25 maart 2003 op 18:12

Kobus m’n nieuwe sportcolumn staat op de rol.
Ach, … en sport is een ruim begrip, nietwaar?

Sportmien

Geef een reactie

Avatar plaatshouder