Een paar dagen geleden hoorde ik voor het eerst de betekenis van de uitdrukking ‘Nacht und Nebel’. Ik dacht altijd dat het iets met sterrenkunde te maken had of de titel van één of andere opera was, maar het is de SS-term voor een speciale categorie van gevangenen. Tegenstanders van het regime werden ‘s nachts opgepakt en verdwenen daarna in speciale ‘NN’-concentratiekampen waar ze gefolterd en vermoord werden zonder dat er ooit nog enige informatie over hen aan familie of kennissen vrijgegeven werd. Zelf ben ik een fervente liefhebber van science fiction en alles wat met sterrenkunde te maken heeft. Onlangs heb ik dan ook gelezen dat het Voyager ruimtetuig in 1977 gelanceerd met de bedoeling in een verre toekomst ergens buiten ons sterrenstelsel contact met een buitenaardse beschaving te maken, nu de rand van ons zonnestelsel bereikt heeft . Aan boord van het tuig bevond zich een gegraveerde gouden plaat met informatie over de mens en zijn leefwereld. Met de technologie van de jaren zeventig werden geluidsopnamen op de plaat vastgelegd. Over de keuze van de muziek werd destijds druk gediscussieerd. Toen iemand voorstelde om een stukje Bach aan de aliens te laten horen, protesteerde Carl Sagan (bekend sterrenkundige): “No, that would be showing off.” Uiteindelijk is de muziek van Johan Sebastian toch nog op de gouden plaat terechtgekomen. Maar liefst drie fragmenten van de grote Duitse componist staan erop. Benieuwd wat de critici op Alpha Centauri zullen denken en schrijven over de keuze van vertolkers. Naast een ruime muziekkeuze uit alle werelddelen staan er op de plaat ook geluiden van zeegolven en wind, van donder, vogels, walvissen en andere dieren, en begroetingen in meer dan vijftig talen. De geluidsopnamen staan op plaat met instructies over hoe die met de bijgevoegde naald kunnen afgespeeld worden. Er bestonden toen nog geen cd’s of dvd’s. Stel dat het Voyager straks in het heelal tegen een soort kosmische muur botst en vervolgens, na tientallen jaren, terugkeert naar de aarde, welke mens gaat tdan nog weten wat hij met een LP en een naald moeten aanvangen? En stel dat aliens die gouden LP toch in handen krijgen, zullen ze zich dan niet afvragen waarom onze beschaving nog geen cd of dvd uitgevonden had? Tot mijn verbazing las ik ook dat die aliens kunnen luisteren naar een boodschap van toenmalig Amerikaans president Jimmy Carter en van secretaris-generaal Kurt Waldheim van de UNO, over wie wij later leerden dat ‘Nacht und Nebel’-procedures hem totaal niet onbekend waren …

Carter, Bach en Waldheim samen op een gouden plaat…Geen wonder dat die aliens niet antwoorden.

Categorieën: Algemeen

Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

6 reacties

Mosje · 21 februari 2008 op 19:37

Hadden ze maar een stukje van jouw hand op die gouden plaat gezet. Dan zouden die aliens wel reageren.
Denk ik.
Of ze schrikken van het feit dat je uit Belgie komt.
Dan hoor je nooit meer wat van ze.
Of ze komen je redden.
Dat kan ook natuurlijk.

DreamOn · 21 februari 2008 op 19:48

Phone…..home….. 😀

DriekOplopers · 21 februari 2008 op 22:58

Huh? Een gouden plaat? Waren er dan 100.000 van verkocht? :dj:

Maar even zonder gekheid: een mooie overdenking. Hulde!

Groet,

Driek

arta · 22 februari 2008 op 08:11

[quote]Carter, Bach en Waldheim samen op een gouden plaat…Geen wonder dat die aliens niet antwoorden. [/quote]
Volgens mij konden ze gewonn de gebruiksaanwijzing niet lezen. 😀

Leuke column!
🙂

Dees · 22 februari 2008 op 08:39

[quote]protesteerde Carl Sagan (bekend sterrenkundige): “No, that would be showing off.”[/quote]

Geestig 😀

Leuk stukje, volgens mij heb ik er ooit een documentaire over gezien trouwens of ik heb last van spontane déjà-vu.

pally · 22 februari 2008 op 14:45

Mooi stukkie, GO , interessante materie blijft dit.

groet van pally

Geef een reactie

Avatar plaatshouder