Stopwoordjes… die hebben we denk ik allemaal. Ook al vind ik dat het vaak wel iets karakteristieks heeft. Deze woordjes kunnen af en toe best vervelend zijn voor een ander.
Zo zeg ik zelf als ik heel enthousiast aan het praten ben: ‘weet je wel’. Ik doe dit echt al jaren volgens mij, en heb het vaak niet eens zelf door.
Hier kwam verandering in toen mijn vader mijn stopwoordje op had gemerkt. Elke keer als ik ‘weet je wel’ zei, vertelde hij mij: ‘Dat weet ik niet’.
Pas toen merkte ik dat ik deze zin redelijk vaak gebruikte. En dat is denk ik ook precies wat mijn vader wilde.

Nu vraag ik me af: waarom heet een stopwoordje een stopwoordje? Een woordje waar je mee moet stoppen, of dat je juist gebruikt zonder te stoppen?

Bij mij is het in ieder geval meer een non-stop woordje, weet je wel.

Categorieën: Diversen

10 reacties

Libelle · 27 augustus 2010 op 11:45

Ha,ha,ha,Mandy.
Er meldt zich vast een knap persoon die het jou allemaal uit gaat leggen. Jij gebruikt het als bruggetje, om even de tijd te krijgen een nieuwe zin te construeren. Er zijn ook mensen die “úúúúúúh” gebruiken of “éééééééh”, alsof ze stand-by willen blijven, hun ledje moet blijven branden, weet je wel.

LouisP · 27 augustus 2010 op 12:03

Mandy,
je eerste zin is niet zo leuk, je laatste zin wel.
Jeetje, stopwoorden. Ik vind ze wel grappig, vooral wanneer ze door iemand die je grappig vind worden gebruikt. En als ze heel grappig zijn neem ik ze gewoon over…’toch’

gr.
Louis

pally · 27 augustus 2010 op 15:10

Leuk onderwerp, Mandy. Beetje minimaal behandeld. Maar ik zie dat je hier nieuw bent. In dat licht gezien vind ik het helemaal nog niet zo gek. Welkom hier,

groet van pally

RobertH · 27 augustus 2010 op 20:48

Hoi Mandy,

Ik sluit me bij de vorige reacties aan en zou willen toevoegen: lees de column vooraf nog even goed door. Je schrijft bijvoorbeeld in het begin: [i]”Ook al vind ik dat het vaak wel iets karakteristieks heeft”[/i]. Hoezo “ook al”? Heb je daarvoor iets anders beweerd dan?

En persoonlijk vind ik dat je je moet afvragen welk punt je wilt maken. Is dat echt: [i]Waarom heet een stopwoordje een stopwoordje?[/i] Zo ja, dan zou ik die vraag al in de eerste alinea zetten, zodat een lezer weet waar het heen gaat.

Gr. Robert

Mandy · 27 augustus 2010 op 20:51

Daar ga ik in het vervolg op letten, bedankt!

gr.

Nimrod1979 · 28 augustus 2010 op 01:52

Leuke uitsmijter! (een uitsmijter betekent hier trouwens iets anders dan je in eerste instantie zou denken) En als jij die vraag op het einde wilt stellen vind ik dat best. Anders weet de lezer in ieder stukje al gelijk waar het heen gaat. 😉 Welkom!

Mandy · 28 augustus 2010 op 02:22

bedankt! En, ik vat het in ieder geval op als een compliment..

Fem · 28 augustus 2010 op 08:41

Best een origineel onderwerp om verder uit te diepen. Het is daarom wel jammer dat het zo kort is, maar wel leuk geschreven.

DreamOn · 28 augustus 2010 op 13:24

Welkom op cx!
Ik heb over dit zelfde onderwerp ooit een column geschreven.
http://examedia.nl/columnx/modules/news/article.php?storyid=9843

Inderdaad, een interessant onderwerp. Probeer bij je volgende column iets meer aan je opbouw te doen, en zelf hou ik wel van iets langere columns…

O ja, een . achter de titel van een column wordt nooit gedaan, wel een vraagteken of uitroepteken, maar een punt niet. Kijk maar eens naar de andere columns die hier staan.

Succes met je volgende column! 😉

Mien · 30 augustus 2010 op 16:11

Welkom, een leuk debuut hiero.

Een stopwoordje heet stopwoordje omdat noritwoordje gewoonweg niet lekker klinkt.

Ben benieuwd met welke andere woorden je nog op ColumnX verschijnt.

Blijf in ieder geval vragen.
Op ColumnX vind je altijd antwoord.

Mien ontstopt

Geef een reactie

Avatar plaatshouder