Mensen hebben altijd kritiek op een ander, altijd kritiek op buitenlanders en altijd kritiek op mij. Simpelweg omdat ik niet zo ben als de rest, niet meeloop in de lijn en mijn Nederlands afwijkt van de norm. Ik ben niet Nederlands zoals wel bekend is. Ik ben hier niet geboren, ik ben hier gekomen toen ik 12 jaar was en ik blijf nog 2 jaar. Dan ga ik terug naar huis.
Ik heb er namelijk zelf niet voor gekozen om hier te komen, ik heb nooit mijn eigen land willen verlaten. Toch is dat blijkbaar heel makkelijk te vergeten als je mij tegen komt in de winkel of op straat en ik zeg iets wat niet correct Nederlands is.

Ik ben nu ongeveer 5 jaar in Nederland. Ik ben hier naar de middelbare school gegaan. Ik heb in minder dan 1 jaar, terwijl ik nog in mijn thuisland was, Nederlands geleerd omdat ik in Nederland naar de middelbare school zou gaan.
Er is nooit iemand geweest in die 5 jaar die mij vertelt heeft dat ik goed Nederlands spreek. Want ik spreek goed Nederlands, en niemand kan me wijsmaken dat ik niet goed Nederlands spreek. Ik spreek het misschien niet zo goed als mijn eigen taal, maar ik kan een goed gesprek voeren op hoog niveau. Ik heb heus niet zo maar mijn HAVO diploma gehaald en ook voor mijn VWO diploma werk ik hard.

Mensen denken dat ze mij als straatvuil kunnen behandelen omdat ik soms “het boom” of “het tafel” zeg. Men denkt dat ik daarom geen idee heb wat normaal doen tegen elkaar en verdraagzaam zijn is. Ik heb zelf heel goed door dat er een tas naar voren wordt gehaald als ik achter iemand in de rij sta en ondertussen in mijn verhaal “het tafel” zeg. Mensen denken dat ik een crimineel ben, omdat ik de Nederlandse taal soms verwar met mijn eigen taal. Wij zeggen namelijk wél “het boom” en “het tafel”. Natuurlijk krijg ik dan weer commentaar: “Je had daar moeten blijven als daar alles zo goed is!”. Maar het is blijkbaar heel gewoon dat een 12 jaar oud kind zelf mag bepalen of zij in haar eigen land blijft of met haar familie mee gaat naar Nederland na een jaar Nederlands te hebben gepraat thuis.

Niemand heeft me ooit gezegd dat ze het goed van me vinden dat ik ondanks mijn taalachterstand een HAVO diploma heb gehaald, gewoon weg omdat ik slim genoeg ben om een taal te leren en tegelijk voor een diploma te studeren. Mensen denken automatisch dat ik dom ben omdat ik soms woorden verwissel en gaan tegen me praten op een toon die een 3-jarige kleuter zou begrijpen.

Hoe dan ook, mijn doel is nooit geweest om hier “kerels te komen afpakken en gezinnen te komen verscheuren” zoals veel huisvrouwen zeggen als ik achter ze in de rij sta bij de plaatselijke supermarkt. Mijn doel ik geweest om hier mee naar toe te gaan, omdat mijn ouders dat graag naar Nederland wilden, en daarna met een diploma terug te gaan naar “waar ik vandaan kom” en daar te gaan studeren.

En ik weet zeker dat wanneer ik daar terug kom, men blij zal zijn dat ik weer thuis ben.
Thuis in het Noorden waar de mensen geweldig knäckebröd kunnen bakken, geweldige matrassen hebben en waar iedereen blond is. Het land waar mensen goed Engels praten, een 12-jarig kind vertellen dat ze goed Nederlands spreekt (in ieder geval beter dan dat gemiddelde Nederlander in het dorp waar ze 7 jaar heeft gewoond), waar men trots is dat ze haar diploma’s heeft gehaald in een ander land en de examens heeft afgelegd in een andere taal en waar de mensen altijd beleefd tegen je zullen zijn.
Hoe dan ook, terug naar het land waar men altijd eerlijk is, elkaar helpt en waar men beleefd is tegen anderen. Waar men elkaar wil begrijpen, waar verdraagzaamheid doodgewoon is en waar men zelfs wil leren over ander culturen.

Want aan het einde van de dag zijn we allemaal hetzelfde, behalve in Nederland.

Thank God I’m Swedish! Täck så mycket jag är Svenk, SVERIGE!

Categorieën: Algemeen

14 reacties

Prlwytskovsky · 22 augustus 2008 op 12:47

Naar je schrijftaal te oordelen heb je in die betrekkelijke korte tijd de Nederlandse taal goed geleerd. Complimenten daarvoor.

[quote]Want aan het einde van de dag zijn we allemaal hetzelfde[/quote]
En daar kan menigeen een punt aan zuigen. 😉

pally · 22 augustus 2008 op 17:49

Sverige, je schrijft (en spreekt) waarschijnlijk ook, fantastisch nederlands voor een buitenlandse.
Compliment!
Jammer, dat je zo ontzettend ongenuanceerd ordeelt over Nederland en de Nederlanders, kort gezegd: alles en iedereen is beter daar, als ik jou mag geloven.
Ik wens je vooral een toekomst toe waarin je leert zaken minder zwart-wit te zien, want daar heb je door intensieve studie blijkbaar nog geen tijd voor gehad. Dan zullen je stukjes vast ook interessanter worden. Succes!

groet van Pally

SIMBA · 22 augustus 2008 op 19:14

Jouw Nederlands is inderdaad erg netjes, mijn complimenten hiervoor, maar de column is erg kort door de bocht; direct bij de eerste zin gingen mijn nekharen overeind staan, zo ontzettend generaliserend!
[quote]Mensen hebben altijd kritiek op een ander, altijd kritiek op buitenlanders en altijd kritiek op mij[/quote]

schoevers · 22 augustus 2008 op 20:20

O Lola, wat is dit een bitter verhaal. Laat ik nu een Finse ‘in huis hebben’; al meer dan veertig jaar lang. Vloeiend Nederlands is haar taal.Ze zei en zegt soms ook ‘het’ wanneer het ‘de’ was, maar dat vonden de Nederlanders vertederend of ze merkten het niet eens. Ze is trots omdat ze er helemaal bij hoort en wordt geprezen omdat men het ‘niet eens merkt’. Geen haar op haar hoofd die eraan denkt dit fijne en tolerante land te verlaten. Ik denk in jouw geval dat het beter is dat je terug gaat. Dat is goed, maar kijk niet zo bitter om. Kijk even ook in de spiegel.

arta · 22 augustus 2008 op 20:34

@ Schoevers: Wat heb je dit verhaal keurig genuanceerd!:-)

weathergir · 22 augustus 2008 op 20:59

Jeetje, Lola, nou zal ik je even iets verklappen… Als Nederlandse met een oerhollandse naam en een Fatima-uiterlijk word ik dagelijks gecomplimenteerd met mijn Nederlands. Geen wonder, want ik ben er eentje… Maar toch…

En Zweden is een land dat mij zeer na aan het hart ligt met hele mooie en lieve mensen, net als hier. Stockholm vind ik een fantastische stad, waar ik zakelijk veel vertoefd heb. Daar vroegen de taxichauffeurs mij overigens standaard of ik wel geld heb om de taxi te betalen.

Ieder land heeft zijn (eigen-) aardigheden… toch? Dat maakt het ook allemaal zo bijzonder en fraai.

Complimenten dat je een column in mijn moedertaal geschreven hebt. En complimenten ook voor het taalkundig niveau. De inhoud begrijp en betreur ik tegelijk… En jij begrijpt nu vast waarom.

Lola · 23 augustus 2008 op 11:31

Bedankt voor alle reacties en dan voornamelijk de reacties waarin vermeldt wordt dat mijn Nederlands helemaal niet zo slecht is als de meeste mensen mij vertellen. Natuurlijk maak ik schrijffouten en zet ik soms de werkwoorden in de verkeerde vorm, en ik ben er ook nog niet uit wanneer ik nou een -d -t of -dt moet gebruiken. Maar ik kan nog een hoop leren in de korte tijd dat ik in Nederland zal zijn.
Ik begrijp dat ieder land zijn voor- en nadelen heeft en dat ik voortaan beter moet nuanceren wanneer ik mijn standpunt duidelijk wil maken.
Bedankt dat jullie me daar op gewezen hebben. Volgende keer zal ik er aan denken en proberen niet zwart-wit te schrijven.
Verder wil ik nog even zeggen dat natuurlijk niet alle Nederlandsers zo denken als de mensen hier in Lopik en dat ik genoeg mensen ken waar ik wel samen mee door 1 deur kan. En laten we nauurlijk ook niet vergeten dat ik ook best leuke herinneringen zal overhouden aan mijn tijd in Nederland. Ik heb hier nu alles wat mijn hartje begeerd, alleen ik zou liever niet weggegaan zijn en anders in een verdraagzamere gemeenschap terecht zijn gekomen.
Nogmaals bedankt voor het duidelijk maken dat ik eigenlijk best voor Nederlandse door kan gaan en voor het wijzen op mijn fouten. Doet mij goed om dat te horen en ik zal eraan proberen te werken.
Lola.

Lola · 23 augustus 2008 op 11:47

Ik wil u niet tegenspreken, maar ik wil wel even opmerken dat een Finse die (waarschijnlijk) vrijwillig naar Nederland is gekomen en hier al meer dan 40 jaar is [zo begrijp ik uit uw verhaal] beter Nederlands spreekt en trotser op Nederland is dan ik ben. Aangezien ik hiet helemaal niet heen wilde en ik hier pas 5 jaar ben.
Natuurlijk begrijp ik dat mijn verhaal bitter klinkt maar dit is hoe de mensen hier in de omgeving op mijn neerkijken. Ik kan er niks aan doen, het is de situatie en ik heb niet de luxe om die situatie mooier te laten lijken dan hij daadwerkelijk is.
Ik snap niet helemaal wat u met “kijk even ook in de spiegel” bedoeld, maar dat zal wel betekenen dat ik ook de andere kant van het verhaal moet begrijpen. Die andere kant snap ik ook wel en begrijp ik volkomen, maar ik ZIE hem niet. Als u begrijpt wat ik bedoel.

Lola · 23 augustus 2008 op 11:51

Allereest wil ik u bedanken voor het compliment over mijn Nederlandse taalgebruik.

Ik zal voortaan proberen niet meer zo zwart-wit te denken en te schrijven. Verder zal ik proberen om genuanceerder te scrhijven.
Bedankt dat u mij daar op gewezen heeft, nu weet ik waar ik aan moet werken.

Groeten,
Lola

Prlwytskovsky · 23 augustus 2008 op 19:17

Hi hi geintje. Zweedse?
Ja, maar alleen als ze zich druk maakt, dan zweet ze. 😆 😆

Mup · 24 augustus 2008 op 18:05

Ik zal de laatste zijn die Nederland wil verdedigen, of negatief beoordelen. Na drie jaar met heel veel plezier in het buitenland gewoond te hebben, bekijk ik beide zijden wat genuanceerder. Pas op voor idealisering van je thuisland, dat zou je bij terugkomst nog wel eens op kunnen breken. De omgekeerde cultuurshock. Ook mijn complimenten voor je Nederlands,

Groet Mup.

Dees · 25 augustus 2008 op 11:00

Mijn Zweedse tante voelt zich hier wel heel goed thuis. Maar die is ook wat ouder.

Ik denk dat je wordt aangezien voor een Poolse importbruid, niet dat dat iets vergoelijkt, maar ik denk toch dat je daarvoor wordt aangezien nu en dan (ivm je mannendiefrelaas).

Ik merk van dichtbij de laatste tijd hoe debiel mensen kunnen reageren op een verkeerd lidwoord en een accent. En jij bent nog jong, dus daar zal je ook weer meer last van hebben. Trek het je gewoon niet aan, screw ‘em. Ze verwijten jou domheid en tonen daarmee hoe dom ze zijn. Dat is dan een klein stukje genoegdoening dat je voor jezelf kunt hebben.

Voor je het weet zit je weer in Sverige. Ik vraag me dan wel heel ernstig af of je dat ook niet meer ontgroeid bent dan je nu denkt, of je niet meer vernederlandsd bent dan je afkeer je nu toestaat om toe te geven. Maar wie weet lezen we dat nog eens. Ben benieuwd!

Ps. Schrijf liever niet genuanceerder, schrijf het zoals het jou ligt en goeddunkt, stukjes zijn honderd keer interessanter als je geen pleaser bent en je kunt er bovendien meer van jezelf in kwijt. Wat ook weer bijdraagt aan dat interessanter.

Fem · 25 augustus 2008 op 11:25

…als geboren nedelandse en dochter van een docent nedelandse taal, heb ik nog steeds moeite met het d-t en dt-verhaal…
Dom ben ik zeker niet maar blonDT is wel het excuus dat ik vaak gebruik voor mijn tekortkomingen 😀

Geef Nederland een eerlijke kans want, net als bij elk ander “volk”, is niet iedereen zoals jij ze ziet!

Lola · 26 augustus 2008 op 14:20

Ik geef toe dat ik redelijk nederlandsd ben, maar ik ben ook gewoon nog Zweeds. Ik ben Zweden niet ontgroeit, elke vakantie ben ik namelijk gewoon te vinden bij mijn familie in Zweden. Mensen daar merken niet eens aan mij dat ik eigenlijk ergens anders woon, ik heb over het algemeen niet echt moeite met aanpassen.
Van mij zullen jullie zeker nog veel horen, dat mensen commentaar op mijn stukjes hebben en op mij daar ga ik gewoon boven staan.
precies als U zei: Door mij domheid te verwijten tonen zij daardoor alleen maar meer domheid.

Ik vind het goed om te horen dat er ook iemand is die vind dat ik niet genuanceerder moet schrijven, omdat het de stukjes alleen maar intressanter maakt 🙂
Bovendien is het ook goed om te horen dat er iemand is die inziet hoe idioot mensen kunnen reageren, iedereen is tot nu toe steeds daartegen in gegaan.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder