Er heerst in onze streek, volgens een plaatselijk krantje, een nijpend tekort aan vleermuiswerkers. Meteen grijpt paniek mij bij de keel en ik voel me ijskoud worden door de ernst van dit bericht. Te weinig vleermuisvrijwilligers? Wat moet er dan van ons, Betuwenaren worden? In veel gemeenten, lees ik, gaan al vrijwilligers, voor zover voorhanden, bij mensen langs die last hebben van deze hangdieren. Ze kijken dan wat voor soort vleermuizen er hangen op zolder of in schuur. Ik zag die vrijwilligers voor me en kreeg acuut een vreselijk schuldgevoel. Dus de mensen die – meestal op de vroege zondagmorgen – met zwarte tassen en ernstige gezichten over onze dijk lopen en bij iedereen aanbellen met papieren in hun hand. Dat zijn natuurlijk vleermuisvrijwilligers! En ik, ik heb me vaak niet thuis gehouden. Ach en wee, Ja weh! Ik had het kunnen weten: met hun flapperende zwarte jassen zijn ze natuurlijk in uniform. Hoe heb ik in godsnaam zo blind kunnen zijn? Zo blind als een vleermuis. Ach, als ze maar heel eventjes aan de oeverkant van de Linge omgekeerd aan een boom waren gaan hangen, had ik die vreselijke vergissing nooit gemaakt! Dan had ik het meteen begrepen.

Ik lees verder: deze vrijwilligers gaan kijken wat er precies aan de hand is en om welk merk vleermuis het gaat en geven bewoners tips om de overlast te beperken zonder de vleermuizen te verstoren.
Ik denk na over wat die tips zouden kunnen inhouden: Misschien met een batmancape om, de schuur insluipen en heel zacht speciale brilletjes neerleggen voor als ze wakker worden uit hun winterslaap? Of een folder van Hans Anders in vleermuisbraille voor zachte lensjes of Turkse laseraren? Misschien heel voorzichtig een chipje met een snelheidsbeperking inbouwen tegen het nerveuze gefladder?

Even weer concentreren: De Vleermuisgroep Gelderland en Landschapsbeheer Gelderland hebben een uitgebreide cursus ontwikkeld waar aspirant-vrijwilligers kunnen worden opgeleid tot volwaardige vleermuisvrijwilligers, staat er verder. De cursus kost 30 euro exclusief uniform.
Na afloop krijgen de deelnemers een batdetector in bruikleen van 220 euro. Ach, daarvoor hebben ze die tassen bij zich, natuurlijk. Het wordt me nu allemaal helder. Eigenlijk zo logisch als wat!

Nou, wij hebben die dieren hier ook hoor! In onze boomgaard zie je in de zomerse schemering zwarte UFO-tjes rondvliegen, zo snel dat je niet weet of je ze werkelijk hebt gezien. Het zou een vuiltje in je oog kunnen zijn. Ik hoop echt dat de vrijwilligers met hun tassen weer snel op zondag langskomen. Ik zal ze, nu ik beter weet, met open armen ontvangen en ze mogen in onze schuur naar hartenlust komen detecteren en alle soorten muizen opschrijven die ze zien. En tussendoor serveer ik binnen koffie en zet ‘Die Fledermaus’op.

Maar niks te Jawehen, want dan gaan ze buiten hun boekje en dat rapporteer ik meteen bij de vrijwilligersvereniging…

Categorieën: Diversen

pally

Genieten van leven en mensen en natuur om mij heen. Schrijven als belangrijke drijfveer om te ordenen, te relativeren en te communiceren.

16 reacties

lisa-marie · 28 februari 2008 op 17:13

In een woord geweldig !
Om de tweede alinea heb ik echt gegierd van het lachen 😆 😆

Neuskleuter · 28 februari 2008 op 17:32

:hammer:
Wacht even, even de mascarastrepen van m’n wangen halen, zo kan ik me hier niet vertonen…

Zo, dat is beter. Tegen callcenterterroristen had ik al gevatte antwoorden, maar deze originele invalshoek ga ik zeker even uitproberen als die arme vleermuisvrijwilligers bij me langs komen. Ik houd je op de hoogte.

trawant · 28 februari 2008 op 19:10

Bij ons komen ze op zondagochtend om 9.00 (!)
langs in de batmobile.
Standaardantwoord in huize Trawant:
‘Geen vleermuizen nodig, dank u..’

Leuk idee, knap uitgewerkt..!

pepe · 28 februari 2008 op 19:35

:klappen: :duimop: 😆

Heerlijk deze column, want ben je toch een heerlijke schrijfster. Ik heb genoten.

Li · 28 februari 2008 op 19:46

Wat een berichtje in het plaatselijke sufferdje teweeg kan brengen!:wanted:
In elk geval een prachtcolumn met vleermuisvangers en wachttorens :klappen:

Li

Mosje · 28 februari 2008 op 19:48

O Pally, wat een leuk stukje.
Nog onlangs liep ik naar de voordeur en mijn angstige vermoeden bleek juist. Bleke geloofsverkopers met bruine aktetassen. Of ik even tijd voor ze had. Dat de Heer er voor iedereen was en dus ook voor mij. Met een blik die een vleermuis doet sidderen en een stem als een februaristorm wees ik de heren terug.
Nog nooit zo snel, zo veel foute pakken van mijn tuinpad zien verdwijnen. Wat denk je? Zou Peek & Cloppenburg nog bestaan? Aan die pakken te zien wel.

Anne · 28 februari 2008 op 19:50

Dat heb je mooi aan elkaar gebreid, met zwarte zijde, en haartjes, en hele scherpe tandjes…. 😉

arta · 28 februari 2008 op 19:57

Leuk leuk leuk!
Ik vind ze juist zo lief, die fladdermuisjes. Hier op het plein vliegen ze elke zomer rond, zo gezellig.
Met een heerlijke vaart geschreven, precies zoals bij die beestjes past.:-D

SIMBA · 28 februari 2008 op 20:20

Jij gaat die cursus vast volgen… 😀

lisa-marie · 28 februari 2008 op 23:24

@Mosje
[quote]Zou Peek & Cloppenburg nog bestaan? Aan die pakken te zien wel.[/quote]
😆 :hammer:

Teunis · 29 februari 2008 op 09:04

Jongerenwerkers, sociaal werkers, vleermuiswerkers. Het woord doet vermoeden dat de vleermuizen een probleem hebben. Heerlijke column. Mensen met zwarte flapperende jassen op zondag, halen ook altijd het beste in mij boven.

Gr. teunis

WritersBlocq · 29 februari 2008 op 09:42

:hammer:
En zo is dat Pally!!

Dees · 29 februari 2008 op 10:11

Geweldig stukje 😀

Voorheen dacht ik bij de Betuwe aan fruit en Flipjes, maar nu weet ik wel beter en zie ik de dijken bevolkt met zwarte fladderaars en hun kleinere equivalenten die en masse duikvluchten naar hun hoofden uitvoeren.

pally · 29 februari 2008 op 19:30

Dank voor de reacties op dit ‘grapje’.
Misschien dat veel van jullie voortaan aan vleermuizen zullen denken bij de Jehova-colportage.:-D

groet van Pally

DriekOplopers · 29 februari 2008 op 20:45

Met een vette grijns op mijn bek gelezen. Super, Pally!

KawaSutra · 1 maart 2008 op 02:00

Dit lijkt mij een zeer gepaste column voor het plaatselijke fladdertje. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder