To sit or not to sit, that is the question. Shakespeare, stelde dit soort zaken al aan de orde. In het Volkskrant Magazine van deze week wordt het in een artikel over zes volle pagina’s nog eens dunnetjes over gedaan. De Duitsers vragen zich simpel af ‘bist du ein Stehpinkler oder ein Sitzpinkler’ en in polderend Nederland sleept de schrijver er vele disciplines bij: ervaringsdeskundigen, hygiënisten, psychologen, fysiotherapeuten en natuurlijk urologen.
Het is heel serieus bedoeld; al zal ik de schrijver van het artikel zeker kunnen betichten van het doorspekken van het verhaal met stiekeme humor. Dat is precies de reden dat ik er nu een luchtige column over schrijf.

In de eerste plaats kom ik er zelf goed af, want voor 90% procent ben ik een zitplasser. Lekker rustig de tijd nemen, even zorgen dat de spuit naar onderen wordt gedrukt en de boodschap doen. Geen ergernis over spreuken als ‘heren doe de bril omhoog, de dames zitten ook graag droog’. Alleen onderweg op reis wil ik nog graag staand bomen bevochtigen.

Respondenten geven de schrijver aan dat zij zitplassen als een aanslag op hun mannelijkheid beschouwen. Lekker vrij richten, afwisselen tussen links en rechts, dat geeft een veel beter gevoel. Er wordt ook melding gemaakt van tevredenheid over de aard en het volume van de straal. Het is van belang om de eerste straalstoot bij te sturen. Na een overdonderende start moet daar namelijk nader richting aan worden gegeven.
Het moeten gaan zitten is ‘gedoe met kleding’, vindt manvolk.
Een uitzondering maakten staande plassers voor de nacht. ‘ ’s Nachts ga ik zitten. Dan ben ik slaapdronken en kan niet goed richten’.

De fysiotherapeut wijst op de baten voor de bekkenbodemspieren van de zitpissers. De uroloog bevestigt dit nadrukkelijk
‘Mannen die tegelijk met anderen in hetzelfde rijtje van urinoirs plassen, zijn vaak bang om een windje te laten. Daar hebben zij in een afgesloten zittoilet minder last van’.

Heel veel aandacht wordt door hygiënisten besteed aan het ‘satellietdruppelen’. Het is bewezen dat de spetters vanuit een straal een weerkaatsing van onzichtbare druppels veroorzaken. Die kaatsen terug; tot op de wastafel aan toe.
En daar ligt je tandenborstel!! . Spetterspetterdespat!

Ik ging als voetballiefhebber even rechtop zitten toen ik las van het interview met de Voetballers Messi en Suarez. Desgevraagd bekenden zij publiekelijk, zitplassers te zijn. Messi zette uiteen hoe hij daarbij aanlegde en goed schoot. Ook daar Brutus!

Ik beveel het artikel in de Volkskrant, geschreven door Julien Althuisius, hier nadrukkelijk ter lezing aan. Als je het niet serieus neemt, beleef je er lol aan. Dank aan de schrijver. Hij houdt ons de nachtspiegel voor.

Tot slot: Ik ben na lezing hartstikke blij met mijn status van ‘Sitzpinkler’. Staande pissers van Nederland: er komt binnenkort nog heel wat gezeik op jullie af.

Categorieën: Actualiteiten

Hans Schoevers

Flashbackpacker. Schrijver van columns; dikwijls met een knipoog naar vroeger. Tot december 2017 ook actief geweest als zanger/entertainer. Elts sprekt fan myn sûpen, mar nimmen fan myn toarst.

8 reacties

Suus · 21 mei 2019 op 17:12

Ik wacht op op het thema magazine in de zomer over hangplassen, voordat ik hier inhoudelijk op reageer.

Hans Schoevers · 22 mei 2019 op 11:39

Een heel goed onderwerp. Dat is waar.
Er is meer:
– Hurkend plassen
– in bed plassen
– Wild plassen en….
– Loosdrechtse plassen.

  Suus · 28 mei 2019 op 22:55

  -Plastuitje
  -Plaswekker
  -Plasvoets ( als je met je blote voeten in de plas van een pup stapt)
  -Plassex
  -Plasmobiel (urinoir met tevens een dispenser voor het tuitje)

  Kortom genoeg gezeik om het complete magazine te vullen. Ik stel voor dat jij morgen even een mailtje stuurt.

Nummer 22 · 23 mei 2019 op 20:37

Urrineren ofwel het ledigen van de blaas via de urineleiders en de urethra (vrouw) en urether (man) kan nooit altijd stand of zittend. Soms hou een straal(the) gewoon niet tegen. Hou op, ik plas in mijn broek of Oeps, ik word nat maar eb een tena lady, tena man. Gisteren wel Asperges gegeten en dan meurt de urine.
Sta je in een volle lift zeg dan als je de controle kwijt bent en je wat moet wateren ” Zeg wat ruikt het hier naar urine, zeg meneer hebt u ergens last van?”

Hans Schoevers · 25 mei 2019 op 08:39

Nr. 22, je moet er dan wel een stralend gezicht bij zetten.

Suus · 28 mei 2019 op 22:55

-Plastuitje
-Plaswekker
-Plasvoets ( als je met je blote voeten in de plas van een pup stapt)
-Plassex
-Plasmobiel (urinoir met tevens een dispenser voor het tuitje)

Kortom genoeg gezeik om het complete magazine te vullen. Ik stel voor dat jij morgen even een mailtje stuurt.

Geef een reactie